Home » 7 Asiaa mitä some ei kerro sinulle Balista

7 Asiaa mitä some ei kerro sinulle Balista


Bali näyttäytyy Instagramissa ja blogeissa mitä upeimpana luksuslomakohteelta. Some on täynnä upeita kuvia saaren luontokohteista, rannoista ja temppeleistä. Postausten takana kuitenkin piilee syvempiä kerroksia ja tarinoita, jotka harvoin pääsevät esiin filttereiden ja hashtagien läpi. Tässä on seitsemän asiaa, joita some ei kerro sinulle Balista.

Kuumuus on läsnä kaikkialla


Oletko kiinnittänyt huomiota kuinka somekuvissa Balilla poseerataan aina lähinnä bikineissä tai todella niukassa vaatetuksessa? Lupaan, ettei kyse ole huomion hakemisesta paljasta pintaa näyttämällä, vaan siitä että Balilla on todellakin uskomattoman kuuma. Trooppisen ilmaston kuumuutta on vaikea nähdä tai ymmärtää somen välityksellä, mutta päiväntasaajalla sitä ei pääse pakoon.

Ensimmäinen asia mikä Balia ajatellessa tulee mieleeni, on kuumuus. Se iskee heti lentokoneesta ulos astuessa ja pakottaa vähentämään vaatetusta aika nopeasti. Upeiden somekuvien takana on siis nihkeän hikinen todellisuus, jossa vaatteet liimaantuvat vartaloon ja meikki valuu kasvoilta, nestehukka ja auringonpistos uhkaavat, eikä energiaa tunnu olevan mihinkään.

Ainoa keino kierrellä nähtävyyksiä hieman siedettävämmällä säällä, on lähteä matkaan auringonnousun aikaan aamulla. Keskipäivällä aurinko paistaa zeniitissä ja on tällöin kuumimmillaan. Esimerkiksi riisiviljelmillä on päiväsaikaan aivan tuskallisen kuumaa, joten vierailu kannattaa ajoittaa aikaiseen aamuun. Joskin päivän kuumimpana aikana viljelmillä ei ole juurikaan näy muita turisteja. (Nimimerkillä kokeiltu on)

bali some
Tässä kuvassa on noin 40 astetta lämmintä.

Turistina turistien joukossa


Kun selailet Bali-postauksia somessa, saatat nähdä upeita maisemakuvia, rauhallisia hetkiä rannalla ja värikkäitä kulttuurikohtaamisia. Asia joka usein näistä kuvista kuitenkin puuttuu, ovat Balin valtavat turistimassat. Balilla et yksinkertaisesti voi olla törmäämättä muihin matkailijoihin. Rehellisesti sanoen Bali on pullollaan turisteja. Päiväsaikaan temppeleissä ja muissa suosituissa kohteissa vierailee lukematon määrä ihmisiä ja parhaimmille valokuvauspaikoille saattaa joutua odottamaan omaa vuoroaan jopa 3-4 tuntia! Lue esimerkiksi tämä postaus: Pura Lempuyang – Temppeli maan ja taivaan välillä

bali some
Toisinaan kaikki muutkin ovat aamuvarhain liikkeellä. Tämä kuva on Mt. Baturin auringonnoususafarilta.

Balilla matkailija saattaakin ihmetellä, kuinka kummassa niissä kuuluisimmissa somekuvissa poseerataan ilman, että taustalla näkyy ketään muuta. Ensikertalaiselle turistimassat saattavat tuottaa jopa petymyksen, sillä toden totta monissa vaikuttajien postauksissa väkijoukkoja ei näy.

Tämä luo illuusion seesteisestä tunnelmasta, omasta rauhasta nautiskella upeista uima-altaista, sekä nähtävyyksien tutkimisesta häiriöittä. Totuus on jotain aivan muuta – jollet sitten lomallasi halua herätä joka päivä ennen auringonnousua ollaksesi ensimmäisenä paikalla nähtävyyksissä.

Miten niitä seesteisiä somen Bali-kuvia sitten saadaan? Tähän on monta keinoa. Kuten jo mainitsin, jos heräät ennen auringonnousua ja saavut nähtävyyksiin aamutuimaan ensimmäisenä, sinulla on mahdollisuus napata muutama kuva ilman häiriötekijöitä. Tämä on tosin nykyään yhä suositumpi tapa somen villitsemien turistien keskuudessa, joten vaikka olisit paikan päällä klo 6 aamulla, et silti välttämättä ole yksin.

Toinen keino on rajata kuvia mahdollisuuksien mukaan niin, etteivät muut ihmiset näy kuvissa. Viimeinen ja takuuvarma keino on turvautua kuvanmuokkaukseen.

Liikkuminen paikasta toiseen on seikkailu sinällään


Oletko nähnyt postauksen rennosta moporetkestä idyllisissä Balin maisemissa? Ehkäpä olet. Todellisuus pitää sisällään kuitenkin paljon muutakin. Ensinnäkin liikenneruuhkat Balin turistialueilla ovat tätä nykyä todella pahoja. Eivät ehkä aivan Los Angelesin tai Kiinan luokkaa, mutta ruuhkassa jumittaminen saattaa lohkaista lomasta helposti puolesta tunnista pariin tuntiin päivässä. Liikenne on länsimaihin verrattuna muutenkin villimpää. Jos haluat tien itsellesi, lähde liikkeelle heti auringon noustua aamukuuden aikaan. Kahdeksaan mennessä Balin teiltä on seesteinen hippiglamour kaukana.

Monelta jää instagramissa mainitsematta, millaista on matkanteko Balin nähtävyyksiin. Saarella ei nimittäin ole julkista liikennettä, junia, eikä varsinaisia moottoriteitä. Ajotiet ovat kapeita, kiemuraisia ja kohtalaisen huonossa kunnossa. Balin tieverkoston kestävyys ja kantokyky on äärimmillään lukemattomien turistikuljetusten vuoksi. Lisäksi matkan tekoa usein hidastavat paikalliset ruuhkat ja tielle asettuneet eläimet. Parinkymmenen kilometrin matkaan saattaa helposti kulua reilu tunti. Mikäli Balilla aikoo kierrellä nähtävyyksiä, on hyvä siis valmistautua kuluttamaan tunteja tien päällä.

Lue lisää vinkkejä tästä postauksesta: 8 Parasta Vinkkiä Nähtävyyksien Kiertämiseen Balilla

Balilla ei muuten juurikaan ole tavallisia huolto-asemia kaupunkialueiden ulkopuolella. Polttoainetta voi sen sijaan ostaa pullotettuna (usein litran vodka-pulloissa) pienistä kojuista teiden varsilla. Jos siis päädyt vuokraamaan skootterin ja etsit huoltoasemaa, pidä silmällä Pertamina– tai Petrol-kylteillä merkittyjä kioskeja ja varaudu käteismaksuun.

Tämä ei ole viinakauppa.

Balin eläimistö kiehtoo ja hämmentää matkailijoita


Apinat

Balin veikeät apinat ovat tehneet tiensä kaikenlaisiin somepostauksiin. Etenkin Ubudin apinametsästä otettuihin kuviin ja videoihin on mahdollista törmätä blogeissa ja Instagramissa. Videoilla apinat kiipeilevät ihmisten hartioilla ja poseeraavat kuvissa söpösti. Totuus on kuitenkin se, että apinoihin ei saisi koskea, etenkään niiden poikasiin. Apinoita ei saisi myöskään syöttää. Paikalliset yrittävät parhaansa mukaan ohjeistaa matkailijoita kuinka apinoiden kanssa tulisi käyttäytyä, mutta valitettavasti neuvot kaikuvat usein välinpitämättömästi kuuroille korville.

Käyttäytymisohjeiden laiminlyönti johtaa helposti välikohtauksiin apinoiden ja matkailijoiden kesken, kun ruokaa kärttävät apinat varastelevat tavaroita ja emoapinat suojelevat poikasiaan. Uhkaavasti käyttäytyvät ja tavaroistaan kiinni pitelevät matkailijat näin provosoivat apinoita agressiiviseen käytökseen. Pahimmillaan tilanne johtaa apinan puremaan, mikä ei ole täysin riskitöntä – apinat voivat nimittäin levittää rabiesta.

Varasteleville apinoille voi helposti menettää myös silmälasinsa ja korunsa. Sipsipusseja ja muita herkkuja varastaneet apinat ripottelevat muovipakkauksia pitkin metsiä heti vatsansa täytettyään. Ikään kuin ihmiset eivät aiheuttaisi jo tarpeeksi roskaantumista.

Bali some
Apinoita väijymässä helppoa saalista hotellin parvekkeella.

Koirat

Apinoiden lisäksi Balilla liikkuu vapaana paljon koiria, jotka loikoilevat vähän joka kadun kulmassa. Vaikka koirat liikkuvat vapaana, ne saattavat silti olla jonkun omistuksessa eivätkä kaikki ole suinkaan kulkukoiria. Satunnaisia välienselvittelyjä lukuun ottamatta koirat ovat yleensä varsin rauhallisia, eivätkä juuri lähesty ihmisiä. Merkittävin vaikutus niillä on matkailijoihin silloin, kun joku niistä päättää ottaa nokoset keskellä ajokaistaa pakottaen liikenteen hidastumaan. Suosittelen joka tapauksessa välttämään lähestymästä koiria Balilla, olivatpa ne kuinka suloisia tahansa.

Bali some

Matelijat

Somepostauksista loistavat poissaolollaan matelijat, joita Balilla riittää runsain määrin. Gekot ja muut keskikokoiset liskot vaeltavat kaikkialla, myös rakennuksissa sisällä. Balilla perinteisesti rakennukset ovat jollain tapaa avoimia esimerkiksi katon rajasta, täten tarjoten pienille vieraille pääsyn sisätiloihin. Näin ollen päivisin viileän ilman ja iltaisin valoissa pörräävien hyöteisten houkuttelemana etenkin gekot viihtyvät siellä missä ihmisetkin. Ei ole täysin tavatonta törmätä myöskään käärmeisiin ja sammakoihin.

Kuvan gekko ei liity tapaukseen.

Kävipä jopa niin, että matkallamme eräässä hotellissa kaksi täysikasvuista gekkoa olivat asettuneet taloksi varaamaamme luksushuoneiston kattoparruihin. Matkaseurueemme toinen osapuoli (en tohdi mainita kumpi) ei ollut asiasta riemuissaan, etenkään sen jälkeen kun otukset päättivät tyhjentää suolensa makuuhuoneen lattialle, vieläpä kahteen kertaan. Tiedoksi niille, jotka eivät tunne matelijoita: liskon kakka haisee yhtä lailla kuin muidenkin lihansyöjien jätökset.

Majoitusliikkeen henkilökunta ystävällisesti teki töitä hyvän aikaa saadakseen liskopariskunnan poistumaan. Meitä rauhoiteltiin saatesanoin: “Small gekko – no danger“.

Muut eläimet

Apinoiden, koirien ja matelijoiden lisäksi Balilta löytyy runsaasti muitakin eläimiä. Muun muassa erilaisia merieläimiä ja lintuja on mahdollista nähdä niiden luonnollisessa elinympäristössä. Sivettikissoja ja norsuja näkee lähinnä vain tarhattuna (mikä on eettisesti kyseenalaista). Lisäksi Balilla kotieläimiä usein pidetään puolivapaana. Esimerkiksi kanoja saattaa nähdä viipottamassa siellä täällä. Lue lisää Balin eläimistöstä: baliwildlife.com

Ympäristöongelmat varjostavat paratiisin loistetta


Balin luontokohteiden kauneus saattaa häikäistä somekuvissa, mutta saarella on kuitenkin vakavia ekologisia haasteita. Instagram-kuvat luksuslomista antavat helposti ymmärtää, että saari olisi puhdas ja koskematon luontoparatiisi. Todellisuus paljastuu matkailijoille harmittavan nopeasti. Balilla ei valitettavasti voi vierailla näkemättä hurjaksi kasvaneiden matkailijamäärien ympäristövaikutuksia, vaikka somen kautta saaresta voikin saada aivan toisenlaisen kuvan.

Lukemattomien turistien härski piittaamattomuus ympäristön roskaantumisesta on suorastaan raivostuttavaa. Ilmiö on niin näkyvä, ettei sitä voi olla huomaamatta. Influensserit ja itsensä infulensseriksi identifioivat matkailijat (kulttuurisesta taustasta riippumatta) videoivat iloisia hymyjään henkeäsalpaavan upeissa luontokohteissa vain minuutteja sen jälkeen kun ovat ensin tyhjentäneet merkkilaukuistaan roskat avoimesti ja suoraan samaiseen maisemaan. Siinäpä kaksinaismoralismia enemmän kuin lääkäri määrää.

Jäteongelmat, veden saastuminen ja luonnonvarojen ehtyminen ovat todellisia ongelmia Balilla. Instagrammerin sulkeltaessa turkooseihin aaltoihin, hän saa kasvoilleen tukun muoviroskaa. Jokainen somea varten otettu kukkaiskylpy pienentää saaren jo ennestään vähäisiä vesivarantoja. Matkailijoiden sensuellit, vähäpukeiset poseeraukset pyhissä kohteissa loukkaavat paikallista kulttuuria törkeästi.

Välttääksesi eettiset ja ekomokat, lue lisäksi postaus: Kuinka Tukea Kestävää Matkailua Balilla

Bali some

Turismi ei ole ratkaissut köyhyysongelmaa


Turistialueilla näkyvä vauraus ei ole koko Balin tarina. Saarella on selviä yhteiskunnallisia eroja, ja monet paikalliset elävät köyhyydessä ja epätasa-arvoisissa olosuhteissa. Köyhimmät alueet löytyvät syrjäisemmiltä seuduilta, minne turismin ekonominen vaikutus ei yllä yhtä vahvasti kuin tunnetuilla turistialueilla. Iso osa paikallisista elää köyhyysrajan alapuolella, vaikka Bali onkin verrattaen vauraampi kuin useammat muut Indonesian saarista.

Somen perustella Bali näyttäytyy upeana luksusmatkakohteena. Todellisuudessa paikallinen väestö elää vaatimattomasti ja voi vain haaveilla ulkomaanmatkoista. Esimerkiksi majoitus- ja ravintola-alan työntekijät tienaavat tavallisesti noin 200-300 euroa kuukaudessa. Näin ollen jokainen majoituksestaan saman summan maksava matkailija näyttäytyy paikallisten silmissä satumaisen rikkaana.

Matkailu tuottaa 80% Balin bruttokansantuotteesta. Pandemian aikana vuosina 2020-2021 matkailu pysähtyi lähes täysin, minkä seurauksena paikalliset asukkaat kärsivät mittavia tulojen menetyksiä ja köyhyys lisääntyi merkittävästi. Turismilla on kuitenkin myös negatiivisia vaikutuksia Balin paikalliseen talouteen. Edullisen hintatason ja suvaitsevaisen kulttuurin houkuttelemana länsimaalaiset expatit ja muut etätyöläiset ovat viime vuosikymmenen aikana löytäneet tiensä Balille. Rikkaat länsimaalaiset kykenevät maksamaan muun muassa vuokra-asunnoista ja palveluista paikallisesti verrattaen huikeita summia. Sen seurauksena hintataso nousee ja paikallisten asukkaiden on yhä vaikeampi löytää kohtuullisen hintaisia asuntoja ja palveluita.

Paikalliset ihmiset ja kulttuuri ovat vertaansa vailla


Somenäkyvyyttä keräävät upeat rantakuvat ja värikkäät videot balikeinuista hulmuavine mekkoineen. Näkymättömiin jää lähes aina kuitenkin se kaikista merkittävin seikka, miksi Balille kannattaa ehdottomasti matkustaa. Nimittäin saaren ainutlaatuinen kulttuuri ja uskomattoman vieraanvarainen paikallinen väestö. Missään muussa paikassa en ole tuntenut itseäni niin tervetulleeksi ja kunnioitetuksi ihmisenä, kuin Balilla. Matkailu on Balin pääelinkeino, jonka pysyvyydestä ja tuottavuudesta paikalliset haluavat pitää kiinni. He tekevät kaikkensa, jotta matkailijat viihtyvät saarella, palaavat sinne yhä uudestaan ja suosittelevat kohdetta tuttavilleen.

Balilaiset ovat ylpeitä kulttuuriperinnöstään ja perinteistään, jotka ovat olennainen osa saaren identiteettiä. Paikallisten avoin vieraanvaraisuus ja lukemattomat ystävälliset hymyt toivottavat matkailijat tervetulleeksi kokemaan saaren ainutlaatuista ja monimuotoista kulttuuria. Balin uniikki kulttuuri perustuu hindulaisuuteen ja lähes kaikkeen liittyykin jonkinlainen henkinen rituaali. Paikalliset ovat äärettömän kohteliaita ja (jopa liian) suvaitsevaisia, joten minkäänlaiseen uskonnolliseen tuputtamiseen tai muun kulttuurin halveksuntaan Balilla ei törmää.

Lue lisää Balin kulttuurista ja tavoista: Parhaat vinkit Balille – Mitä sinun täytyy tietää ennen matkaa

Onko kaikki some Balilta pelkkää silmänlumetta?


Ensinnäkin, tämän postauksen tarkoitus ei ole lannistaa matkakuumettasi Balille. Pelkästään tämän yhden postauksen perusteella saattaa vaikuttaa siltä, ettei Balille kannata matkustaa laisinkaan. Huomaat ehkä nyt, kuinka yksipuolinen tarinankerronta luo yksipuolisia ja latautuneita ekkakko-odotuksia. Tämän postauksen tarkoitus onkin luoda todenmukaisempi mielikuva Balista vastapainona yltiöromantisoiduille somepostauksille.

On tietenkin matkailualan etu, mikäli matkakohde saa osakseen hurmiollista somenäkyvyyttä luoden suorastaan maagisia haavekuvia matkailijoille. Ikävä puoli tässä on kuitenkin se, että pelkkiin somekuviin perustuvat epärealistiset odotukset ja ymmärtämättömyys kohteen todellisuudesta saattavat aiheuttaa karvaan pettymyksen. Vääristyneiden mielikuvien romuttuminen kesken matkan ja siitä aiheutuva pettymys voi jopa pilata koko loman. Tästä puolestaan saattaa seurata pahimmillaan piittaamattomuutta paikallista kulttuuria ympäristöä kohtaan. Pettynyt matkailija harvoin myöskään tekee uutta matkaa samaan kohteeseen.

Bali tarjoaa matkailijoille unohtumattoman sekoituksen luontoa, kulttuuria ja seikkailua. Saari on moniulotteinen kokonaisuus elämyksineen ja haasteineen. Tämä ei aina kuitenkaan käy ilmi postikorttimaisissa somekuvissa. Yhteenvetona voidaan todeta, että Bali on paljon enemmän kuin mitä somekuvissa näemme. Syvempi ymmärrys saaresta vaatii avoimuutta, uteliaisuutta, sekä halua tutustua paikallisiin ihmisiin ja kulttuuriin. Se on matka, joka kannattaa tehdä, sillä Balilla on tarjottavanaan niin paljon enemmän kuin pelkät aurinkoiset rannat ja turistikohteet.

Bali some
#nofilter
Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap