Home » Parhaat vinkit Balille – Mitä sinun täytyy tietää ennen matkaa

Parhaat vinkit Balille – Mitä sinun täytyy tietää ennen matkaa


Tervetuloa tutustumaan Baliin! Oletko valmistautumassa matkaan tämän saaren paratiisimaisille rannoille ja ainutlaatuiseen kulttuuriin? Tässä oppaassa kerron käytännöllisiä vinkkejä, sekä hyödyllistä tietoa matkustamisesta Indonesiaan. Nämä vinkit auttavat sinua nauttimaan tästä upeasta kohteesta parhaalla mahdollisella tavalla. Balille matkustamiseen liittyy monia erilaisia seikkoja, joten varmista, että olet valmistautunut kaikin tarvittavin tiedoin ennen kuin suuntaat tähän upeaan kohteeseen. Ota tästä haltuun parhaat Bali vinkit!

Lue myös:

Paras matkustusaika


Valitessasi sopivaa matkustusajankohtaa Balille, on tärkeää harkita vuodenaikojen vaikutuksia matkasuunnitelmiin. Kuiva kausi tarjoaa miellyttävän sään ja silloin ilmapiiri on vilkkaampi turistikauden ollessa huipussaan, kun taas sadekaudella voi löytää rauhallisempaa tunnelmaa ja edullisempia vaihtoehtoja. Olipa valintasi mikä tahansa, Bali on lumoava kohde, joka tarjoaa ainutlaatuisia kokemuksia ympäri vuoden.

Kuiva Kausi (Huhtikuu – Lokakuu): Tämä ajanjakso Balilla tunnetaan yleisesti kuivana kautena. Huhtikuusta lokakuuhun saakka sää on yleensä aurinkoinen ja kuiva. Tämä aika on suosittu matkustusajankohta, koska se tarjoaa miellyttävät lämpötilat ja vähän sateita. Erityisesti kesäkuusta elokuuhun saakka on sesonkiaikaa, jolloin hotellit ja nähtävyydet saattavat olla erittäin vilkkaita.

Sadekausi (Marraskuu – Maaliskuu): Marraskuusta maaliskuuhun Balilla vallitsee sadekausi. Tämä ajanjakso tunnetaan sateista ja kosteammista olosuhteista. Vaikka sateita esiintyy päivittäin, ne ovat yleensä lyhyitä ja esiintyvät useimmiten illalla tai yöllä. Sadekausi voi kuitenkin tarjota matkailijoille rauhallisemman ja edullisemman vaihtoehdon vierailla Balilla, koska hotellien hinnat ovat yleensä alhaisempia.

Suosin itse matkustusaikoja sesonkien välillä. Tällöin sääolosuhteet ovat usein miellyttävät, mutta turistimassoja kuitenkin vähemmän kuin korkeimman sesongin aikaan. Vierailimme Balilla huhtikuussa pääsiäisen aikaan, kuivan – ja sadekauden välimaastossa. Tämä oli mitä mainioin matkustusajankohta Balille.

Bali vinkit

Ideaali matkan pituus


Jokaisella matkustajalla on toki omat mieltymyksensä, sekä erilaiset lähtökohdat matkan toteutukseen. Kun itse suunnittelin matkaamme Balille, kaikki suosittelivat budjetoimaan matkan pituuden maksimaalisesti, vähintään kaksi viikkoa. Vietimme Balilla 2,5 viikkoa ja paljon jäi silti näkemättä ja kokematta. Suosittelen itse samaa – varaa Balin lomaan niin paljon aikaa kuin mahdollista. Seuraavia seikkoja kannattaa kuitenkin harkita suunnitellessasi Balin-matkaa.

Lue myös: Balin Parhaat Nähtävyydet – Koe Ainakin Nämä Suosikit

Minkälaiset tavoitteet matkallasi on?

Balilla on paljon tarjottavaa, olitpa sitten kiinnostunut rentoutumisesta paratiisirannoilla, kulttuurikohteiden tutkimisesta tai seikkailullisista retkistä luontoon. Päättäessäsi matkan pituudesta harkitse, kuinka paljon aikaa tarvitset näiden erilaisten kokemusten nauttimiseen ja kuinka laajasti haluat tutustua saaren eri osiin.

Kuinka kattavasti haluat tutustua nähtävyyksiin?

Balilla on monipuolisia nähtävyyksiä aina temppelikomplekseista riisipeltoihin ja sademetsiin. Pidempi oleskelu antaa mahdollisuuden syventyä paikalliseen kulttuuriin ja tutustua eri alueisiin perusteellisemmin. Nähtävää löytyy joka puolelta saarta, mutta eri alueiden kouluaminen vie huomattavasti enemmän aikaa kuin mitä ennakkoon voisi kuvitella. Balilla siirtyminen paikasta toiseen saattaa olla hyvinkin hidasta, käytännössä Google mapsin antaman matka-ajan voi kertoa ainakin kahdella.

Haluatko matkalla myös rentoutumisaikaa ja lepoa?

Balille matkustaminen voi olla myös rentoutumisen hetki arjen kiireiden keskellä. Pidemmät reissut mahdollistavat paremman tasapainon nähtävyyksien kiertämisen ja lepohetkien välillä.

Lopullinen päätös matkan pituudesta riippuu ennen kaikkea omista mieltymyksistäsi, tarpeistasi ja aikatauluistasi. Balille matkustamisen ideaalinen kesto vaihtelee paljon yksilöllisten mieltymysten mukaan. Jokainen matkustaja voi löytää oman tasapainonsa nähtävyyksien tutkimisen, rentoutumisen ja kulttuurikokemusten välillä, joten on tärkeää suunnitella matka juuri sinulle sopivaksi. Valitsemalla sopivan matka-ajan ja suunnittelemalla vierailukohteet sen mukaisesti varmistat, että saat mahdollisimman paljon irti matkastasi Balille.

Vinkkejä Balin nähtävyyksiin ja matkainspiraatiota – lue myös: Bali – Pikaopas

Lennot


Suomesta ei ole suoria lentoja Balille, joten matka vaatii vähintään yhden välilaskun. Yleisimpiä reittejä ovat Qatar Airwaysilla Helsinki – Doha – Bali, Turkish Airlinesilla Helsinki – Istanbul – Bali, sekä Finnairilla ja Singapore Airlinesilla Helsinki – Singapore – Bali.

Lentoaika Suomesta Balille, mukaan lukien välilasku, on yleensä 15-20 tuntia riippuen vaihtojen pituudesta ja reitistä. Kannattaa valita lennot, joissa on riittävästi aikaa vaihtoon, mutta ei liian pitkiä odotusaikoja. Edellämainituista vaihtoehdoista kaikki ovat hyviä, mutta pidän optimaalisimpana Qatar Airwaysin reittiä ottaen huomioon lentoajat.

Lentokenttä


Ngurah Rai International Airport (DPS) -kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Etelä-Balilla, lähellä Denpasaria. Se on pääasiallinen portti kansainvälisille saapuville ja lähteville lennoille. Lentokenttä tarjoaa hyvät palvelut, kuten ravintoloita, ostosmahdollisuuksia ja kuljetusvaihtoehtoja, jotka helpottavat matkustajien siirtymistä lentokentältä kohteisiin.

Useita hotelleja ja majoitusvaihtoehtoja on saatavilla lähellä Ngurah Rai -lentokenttää. Ne sopivat erinomaisesti matkailijoille, jotka saapuvat myöhään illalla tai lähtevät varhain aamulla. Lisäksi monet Balin upeista rannoista ja kohdepaikoista ovat lyhyen matkan päässä lentokentältä.

Ngurah Rai -lentokenttä tarjoaa mukavan ja modernin ympäristön matkustajille. Lentokentällä on ilmainen wifi, sekä rahanvaihtopisteitä ja pankkiautomaatti. Kannattaa varata aikaa ennen paluulentoa ehtiäksesi nauttimaan ravintoloista (ja erinomaisista kahviloista!!), sekä tekemään viime hetken ostoksia. Turvatarkastus on ns. “vanhanaikainen”, eli kannattaa pussittaa käsimatkatavaroissa kuljetettavat nesteet jo ennakkoon, sekä varautua muihin perinteisiin turvatarkastustoimiin.

Lentokentän nettisivut löydät täältä.

Lentokenttämatkat

Lentokentältä pääsee helposti eri alueille taksilla tai vuokra-autolla. Taksi on yleisin ja kätevin tapa siirtyä lentokentältä hotellille tai kohteeseen. On suositeltavaa käyttää virallisia takseja, jonka voi helposti buukata lentokentältä tai ennakkoon.

Kuten tavallista millä tahansa lentokentällä, myös Balilla taksikuskit pyytävät yleensä korkeampaa hintaa paikanpäällä ostetusta kuljetuksesta. Valuuttakurssit saattavat ensialkuun tuntua hankalilta ymmärätää, etenkin jos paikallinen hintataso ei ole ennalta tuttu. Näin ollen suosittelen varaamaan ja maksamaan lentokenttäkuljetuksen ennakkoon – tällöin vältyt taksin metsästykseltä, hintaneuvotteluilta ja mahdollisesti huijatuksi tulemiselta.

Kun kuljetus on varattu ennakkoon, kuljettaja tavallisesti odottaa kyytiläisiä nimikyltin kanssa tuloaulassa. Näin sinulla on heti tuloaulasta lähtien joku avustamassa laukkujen kanssa ja näyttämässä tietä.

Lentokenttäkuljetuksen voi varata esimerkiksi Booking.comista.

Viisumi ja Matkustusasiakirjat


Suosittelen ehdottomasti tarkistamaan Indonesiaan matkustamiseen liittyvät viisumisäännöt ja vaaditut matkustusasiakirjat Balille suoraan Indonesialaisen suurlähetystön tai konsulaatin verkkosivuilta, tai ottamalla yhteyttä kyseiseen edustustoon. He pystyvät tarjoamaan aina tarkimmat ja ajantasaiset tiedot viisumikäytännöistä ja vaadittavista matkustusasiakirjoista.

Indonesian suurlähetystö Suomessa täällä

Passi

Yleisesti Indonesiassa, kuten Balilla, kaikki matkustajat tarvitsevat voimassa olevan passin. Passin täytyy olla voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan jälkeen. Tarkista oman passin voimassaolo aina ennen kuin varaat matkan ja hae uutta passia hyvissä ajoin!

Viisumi

Balin visa on arrival (VoA) on palvelu, joka mahdollistaa tiettyjen maiden kansalaisille saapumisen maahan ilman viisumin hankkimista etukäteen. VoA on voimassa tietyn ajan, yleensä 30 tai 60 päivää, ja sen tarkoituksena on helpottaa matkustajien saapumista maahan lyhyille turistimatkoille. Viisumi maksaa 500,000 IDR, eli valuuttakurssista riippuen noin 30-35 euroa.

On tärkeää tarkistaa viimeisimmät tiedot ja mahdolliset muutokset viisumin saatavuudesta, ehdosta ja hinnasta ennen matkaa Indonesian virallisten sivustojen tai paikallisen suurlähetystön verkkosivujen kautta. Lisäksi suositellaan varmistamaan, että oma kansalaisuus kuuluu niihin, joille VoA on saatavilla.

Tarkista tiedot täältä.

Viisumin hakeminen

VoA-viisumi on haettava ja maksettava ennen maahan saapumista. Matkustajien tulee täyttää tietyt ehdot viisumin saamikseksi; Passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta maahan saapumisen jälkeen. Matkustajalla tulee olla riittävät varat oleskelun kattamiseksi, ja tämä tulee voida tarvittaessa todistaa (esimerkiksi esittämällä tuodut käteisvarat tai luottokortti). Matkustajalla on oltava lisäksi myös paluulippu, johon merkitty lähtöpäivä tulee olla haettavan viisumin voimassaolon aikana.

Suosittelen tekemään viisumihakemuksen ennakkoon netissä. Viisumia voi hakea kaksi viikkoa ennen matkaa ja sen voi maksaa luottokortilla. Viisumi toimitetaan sähköpostilla, mistä sen voi tulostaa paperille itse. Paperinen dokumentti tulee esittää maahantulotarkastuksessa, elektroninen dokumentti puhelimen näytöltä ei riitä. Huomaathan, että netissä on lukuisia huijaussivustoja, jotka lupaavat VoA viisumin välityspalveluita. Näille sivustoille maksettuja rahoja ei saa takaisin ja luottokortilta saatetaan veloittaa ilmoitettua suurempia summia.

Viisumin voi ostaa ainoastaan viralliselta sivustolta, ei välityspalvelun kautta. Hakemuksen jättämistä varten sinun täytyy luoda ensin omat tunnukset sivustolle. Hakemusta varten tarvitaan kuvat omasta passista, sekä passikuvaa vastaava erillinen kasvokuva. Skannasin oman kuvan viimeisimmistä passikuvista, mutta kasvokuvat voi ottaa vaikka puhelimella myös itse.

Virallinen ja AINOA sivusto mistä VoA:n voi ostaa löytyy täällä.

Turistivero

Balilla otetaan vuonna 2024 käyttöön uusi turistiverotusjärjestelmä, joka vastaa Euroopan kohteiden “City tax” kaupunkiveroja. Maksuista kerätyt varat käytetään saaren infrastrukstuurin ylläpitämiseen ja parantamiseen, Balin kulttuuriperinnön säilyttämiseen, kestävän kehityksen tukemiseen, sekä luonnonsuojeluun. Jokaisen Balille matkustavan tulee siis jatkossa maksaa noin 8-9 euron suuruinen maksu ennen Balille tuloa. Maksun voi viisumin tapaan maksaa verkossa “Love Bali” nimiseen järjestelmään.

Veron voi maksaa täällä. Lisätietoa maksuista täällä.

Keltakuumerokotus

Balilla keltakuumerokotustodistus vaaditaan sellaisilta matkustajilta, jotka ovat yhdeksän kuukauden ikäisiä tai sitä vanhempia, ja saapuvat Indonesiaan maasta, joissa on keltakuumeen tartuntariski. Rokotustodistus vaaditaan myös sellaisilta henkilöiltä, jotka ovat vierailleet maassa, jossa on keltakuumeen tartuntariski. Jos olet siis vieraillut jossakin listatuista riskimaista, sinun tulee esittää keltainen rokotuspassi – “Keltainen Kortti” maahantulon yhteydessä.

Ajankohtaisen listan edellä mainituista riskimaista voit tarkistaa täältä. Lue lisää rokotteesta täältä.

Tulli

Balille saapuvat matkailijat käyvät läpi tullauksen saapuessaan maahan. Tullausprosessi voi vaihdella, mutta yleisesti ottaen matkustajat täyttävät tullauskortin, joka luovutetaan tullivirkailijoille. Matkatavarat tarkastetaan satunnaisesti tai jos epäillään laitonta tai rajoitettua materiaalia. On suositeltavaa tarkistaa paikalliset tullimääräykset ennen matkaa, jotta tietää tarkasti, mitä saa tuoda maahan ja mitä ei.

Tullauksen voi tehdä ennakkoon netissä aikaisintaan 2 päivää ennen maahan saapumista. Yksi tullauslomake riittää perhettä kohti. Voit tallentaa saamasi QR-koodin puhelimeesi tai tulostaa sen. Jos menet tullin tarkistusalueelle ilman QR-koodia, virkailija pyytää sinua palaamaan tullauspisteelle täyttämään lomakkeen ja jonottamaan sitten uudelleen. Tämä hidastaa muiden matkustajien etenemistä, joten tullaus kannattaa tehdä ennakkoon joko netissä tai tullauspisteen tietokoneella lentoasemalla.

Suosittelen hankkinmaan QR-koodin ennakkoon. En tiennyt tullauksesta ennen kuin saavuimme Balille, joten koko kuvion selvittämiseen paikanpäällä kului ylimääräiset 30-40 minuuttia täynnä hämmennystä ja jonottelua.

Tullauksen voit tehdä ennakkoon täällä. Lisätietoa tullimääräyksistä ja rajoituksista täällä.

Valuutta ja Maksaminen


Indonesian valuutta on nimeltään Indonesian rupia (IDR) ja sen muuntokurssi on noin 1 EUR = 16 747,43 IDR. Suuresta vaihtokurssista johtuen hintojen kanssa saa olla tarkkana. Hinnat ilmoitetaan tavallisesti tuhansissa tai miljoonissa rupioissa, esimerkiksi hinnaksi merkitty “50” tarkoittaa siis 50 000 rupiaa (noin 3€).

Pienet kaupat ja paikalliset kojut saattavat hyväksyä vain käteismaksut. Suuremmissa liikkeissä ja ravintoloissa yleisimmät kansainväliset luottokortit, kuten Visa ja Mastercard käyvät yleensä maksutapana. On suositeltavaa pitää aina mukana myös käteistä varmuuden vuoksi. Huolehdin aina, että mukana on käteistä vähintään parin yön hotelliyön hinnan verran, mikäli kävisi niin ettei maksukortti jostain syystä toimi. Myös tippejä varten on hyvä olla käteistä mukana.

Lisäksi on hyvä huomioida, että ulkomailla käteistä nostettaessa voi olla pankkikohtaisia lisämaksuja. Kannattaa tarkistaa oma pankkikortin tai luottokortin ulkomaan käyttömaksut ennen matkaa Balille. Tarkista myös omien maksukorttien sallitut käyttöalueet ennen matkaa, mikäli et pääse muokkaamaan niitä itse kätevästi pankin äpissä tai verkkopankissa matkan aikana.

Vaihdoimme käteisvaluuttaa jo Suomessa. Tilasin matkavaluutan kätevästi Forexin kautta suoraan Helsinki-Vantaan lentokentälle, mistä hain sen lähtöaamuna ennen turvatarkastukseen menoa. Lue lisää vinkkejä valuutanvaihtoon ja rahankäyttöön ulkomailla Forexin sivuilta täältä.

Valuutanvaihto Balilla on yleistä ja helppoa. Parhaat valuutanvaihtokurssit ovat yleensä paikallisissa pankkikonttoreissa ja virallisissa valuutanvaihtopisteissä. On suositeltavaa välttää kadunvarsilla sijaitsevia epävirallisia vaihtopisteitä, sillä niiden kurssit voivat olla epäedullisia tai ne voivat olla huijausyrityksiä. Lisäksi pankkiautomaatteja löytyy useista kaupungeista, ja niissä voi nostaa paikallista valuuttaa luottokorteilla tai kansainvälisillä pankkikorteilla. On kuitenkin hyvä tarkistaa omasta pankista mahdolliset ulkomaan nostomaksut ennen matkaa.

Kieli ja Yleiset Fraasit


Balilla puhutaan indonesian kieltä, joka on maan virallinen kieli. Balin saarella paikalliset puhuvat myös balin kieltä, joka on osa Austronesian kieliryhmää. Indonesiassa englanti on melko laajalti käytetty kieli turistialueilla. Paikalliset osaavat vaihtelevasti englantia, mutta alueilla missä liikkuu paljon turisteja englanninkielistä palvelua saa usein vaivatta.

Balilla paikalliset arvostavat paljon sitä, jos olet opetellut vähän paikallista kieltä, vaikka osaisitkin vain muutaman sanan. Hymy ja kohteliaisuus ovat tärkeä osa paikallista kommunikointia. Tervehtiessä ja kiittäessä kunnioitusta osoitetaan nyökkäämällä päätä ja laittamalla kädet rinnan korkeudelle, kämmenpuolet toisiaan vasten tähän tapaan: 🙏🏻

Balin ja Indonesian kieltä lausutaan melko samalla tavalla kuin suomen kieltä, esimerkiksi Balilaiset lausuvat suomenkieliset nimet suomalaisittain (he myös lausuvat englantia paikoin kuten suomalaiset – eli rallienglantimaiseen tapaan). Toisin sanoen, paikallisten sanojen tai englanninkielen ääntämistä ei kannata jännittää! Tässä muutamia yleisiä fraaseja, jotka voivat olla hyödyllisiä:

 • “Selamat pagi” – Hyvää huomenta (aamulla).
 • “Selamat siang” – Hyvää päivää (päivällä).
 • “Selamat sore” – Hyvää iltaa (iltapäivällä).
 • “Selamat malam” – Hyvää iltaa (illalla ja yöllä).
 • “Terima kasih” – Kiitos.
 • “Suksma” – Kiitos (Balin kielellä)
 • “Ya” – Kyllä.
 • “Tidak” – Ei.
 • “Tolong” – Auta.
Bali vinkit

Vesi


Hanavesi ei ole juomakelpoista Balilla, eikä se sovellu edes hampaiden pesuun. Vältä hanaveden joutumista suuhun. Huolehdi myös että jääpalat ovat laadukkaita ja valmistettu pullovedestä minimoidaksesi vatsavaivojen riskin.

Useimmat hotellit ja ravintolat tarjoavat pullotettua vettä. Matkailijoiden tulisikin suosia pullotettua vettä, myös hampaiden pesuun. Tasokkaissa hotelleissa pullovedet kuuluvat hintaan ja ne täydennetään huoneeseen päivittäin. Pullovettä voi ostaa useimmista ruokakaupoista ja myös kadunvarsikaupoista, oikeastaan melkein mistä vaan. Muista tarkistaa, että pullon tiiviste on ehjä ennen ostamista varmistaaksesi, että vesi on turvallista nauttia.

Liikkuminen


Balin liikenne voi olla vilkasta ja kaoottista, erityisesti suurissa kaupungeissa kuten Kuta ja Denpasar. Yleisimpiä liikkumismuotoja ovat taksit, moottoripyörätaksit (tunnettu nimellä “ojek”), vuokra-autot ja skootterit. On tärkeää olla varovainen liikenteessä, sillä tieliikennesäännöt saattavat olla erilaiset kuin omassa kotimaassa. Monilla matkailualueilla voit vuokrata polkupyöriä tai kävellä, mikä voi olla mukava ja kätevä tapa tutustua ympäristöön. Etäisyydet nähtävyyksiin ovat kuitenkin suhteellisen pitkiä, ja lähes poikkeuksetta niiden saavuttaminen vaatii jonkin moottorikulkuneuvon käyttöä.

Julkinen liikenne

Julkisen liikenteen vaihtoehdot Balilla ovat erittäin rajalliset – oikeastaan olemattomat. Balilla ei ole laisinkaan rautateitä, ja bussit kuljettavat lähinnä turistiryhmiä. Kaupunkien ulkopuolella bussikyydit voivat myös olla rajallisia, sillä tiet ovat kapeita eivätkä bussit pääse kaikkiin kohteisiin teiden rajoitteiden vuoksi.

Bali vinkit

Taksit

Taksien käyttö on yleistä, ja niiden tulee käyttää mittaria. Muista neuvotella hinta etukäteen, jos mittaria ei ole käytössä. Balilla eivät toimi Uber tai Bolt, sen sijaan Aasialaiset äpit Grab (AndroidApple) ja Gojek (AndroidApple) ajavat saman asian, ja ovat käteviä ja turvallisia käyttää.

Skootterit

Skootterin vuokraaminen on suosittu tapa liikkua, mutta on tärkeää varmistaa, että sinulla on asianmukaiset ajokortit ja että tunnet paikalliset liikennesäännöt. Mikäli vuokraat auton tai skootterin, tarvitset kansainvälisen ajokortin.

Skootterin vuokrausta ei voi pitää turvallisena liikkumismuotona Balilla, mikäli sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta kaksipyöräisistä. Liikenneonnettomuudet sattuvat yleensä juuri matkailijoille, jotka eivät ole tottuneita navigoimaan Aasialaisessa liikennekaaoksessa. Suosittelen katsomaan videoita Balin liikenteestä ennen vuokrauspäätöstä, harkitsemaan tarkkaan omia ajotaitoja ja -hermoja (Suomalaiset liikennesäännöt eivät päde sellaiseenaan), sekä ehdottomasti käyttämään kypärää mikäli päädyt vuokraamaan skootterin.

Balilla, kuten muuallakin Indonesiassa noudatetaan vasemmanpuoleista liikennettä, eli ajetaan eri puolella tietä kuin vaikkapa Suomessa tai Yhdysvalloissa. Moottoriteitä tai muita vastaavia korkeiden nopeuksien väyliä ei juurikaan ole. Valmistaudu siis henkisesti ajamaan “väärällä puolella” tietä! Lue lisää Balin liikenteestä postauksesta: Kokemuksia Balilta

Kuljetuspalvelut

Kätevä ja turvallisin tapa liikkua Balilla on vuokrata autonkuljettaja – ja suosittelen tätä vahvasti itse. Saattaa kuulostaa kalliilta, mutta sitä se ei todellisuudessa ole. Riippuen hieman kokonaiskilometrimäärästä noin 10-12 tunnin ajaksi autonkuljettajan palkkaaminen autoineen kustantaa noin 30-40 euroa per auto (ei per henkilö). Hieman etäämmälle, noin 50-70km päähän ajettaessa, päiväreissun hinta on noin 50 euroa. Lisäksi sinulle tulee maksettavaksi myös mahdolliset parkkimaksut ja tietullit, jotka ovat maksimissaan parin euron luokkaa.

Kuljettaja noutaa sinut majapaikasta, vie haluamiisi kohteisiin, pysäyttää tien laitaan jos haluat ottaa kuvia maisemista, kertoo paikallisista tavoista, antaa vinkkejä vierailemiisi nähtävyyksiin, opastaa lippujen ostamisessa, toimii tarvittaessa tulkkina ja päivän lopuksi palauttaa sinut takaisin hotellille. Kun vierailet nähtävyyksissä, kuski odottaa parkkialueella.

Tarvittaessa voit jättää autoon ylimääräisiä varusteita, eikä kaikkea tarvitse raahata mukana nähtävyyksissä. Kuskin kanssa kommunikointi onnistuu kätevästi watsapilla. Aivan mieletöntä luksusta! Balilaiset kuljettajat ovat lähtökohtaisesti hyvin ystävällisiä, luotettavia ja avuliaita, ja kun hinnasta on sovittu ennakkoon, niin matka sujuu ilman stressiä.

Päiväreissuja Balille omalla kuljettajalla voi varata esimerkiksi Klook-palvelusta nimellä “Private Car Charter”. Kun tapaat itselle sopivan kuljettajan, kysy häneltä onko hän käytettävissä myös muina päivinä. Näin sinulla voi mahdollisesti olla sama kuljettaja käytettävissä koko matkan ajan.

Bali vinkit

Kommunikaatioyhteydet ja Internet


Balilla on eritasoisia langattomia verkkoja ja pääsy internetiin monissa paikoissa, kuten hotelleissa, ravintoloissa ja kahviloissa. Useimmat hotellit ja majoituspaikat tarjoavat ilmaisen Wi-Fi-yhteyden vierailleen. Mitään yleistä koko saaren kattavaa Wifi- verkkoa ei kuitenkaan ole, ja nettiyhteydet ovat varsinkin kaupunkien ulkopuolella usein vaihtelevia.

Balilta voit helposti ostaa paikallisia SIM-kortteja, jotka tarjoavat kohtuuhintaisia datapaketteja matkapuhelimen käyttöön. Monet paikalliset teleoperaattorit tarjoavat edullisia ja käteviä eSIM-palveluita matkailijoille, jotka haluavat käyttää puhelintaan ulkomailla ilman fyysistä SIM-korttia. Muista kuitenkin tarkistaa kattavuusalueet ja hinnat ennen kuin valitset parhaan vaihtoehdon matkapuhelinyhteyksiin Balilla.

Suosittelen vahvasti ostamaan eSIM-kortin ja perehtymään sen asennukseen ennen matkaa. Ostin itse 5GB eSIMin täältä, ja voin suositella sivustoa. Ennakkoon ostettuna palvelun saa edullisimmin, kallein vaihtoehto on ostaa SIM lentokentältä tai sen lähialueeltä. E-SIM koodi toimitetaan sinulle sähköpostilla ja voit asentaa sen Balilla puhelimeen käyttämällä joko lentokentän tai hotellin Wifi:ä.

Balilaiset käyttävät mobiilidatan kautta kulkevien tekstiviestien ja puheluiden sijaan kommunikaatioon lähestulkoon kokonaan pelkkää Watsappia. Se kannattaakin ladata puhelimeen ja käyttöä harjoitella ennen Balin matkaa, mikäli appi ei ole vielä itselle tuttu. Esimerkiksi hotellin huonepalvelusta tilauksen voi tehdä Watsapilla. Monet palveluntarjoajat kommunikoivat asiakkaille apin kautta ja pyytävät asiakkailta Watsapp-numeroa. Netin varassa toimiva appi toimii kätevästi kommunikaatioon myös kotipuoleen, sillä se ei vaadi mobiilidataa laisinkaan. Näin ollen kotiin voi soittaa watsapilla käytännössä “ilmaiseksi” – eli vain kiinteän verkkomaksun (e-SIM:in) hinnalla.

Bali vinkit

Terveys ja Rokotukset


Rokotukset

Balille ei vaadita pakollisia rokotuksia, poislukien mahdollinen keltakuumerokotus (katso kohta Viisumi ja Matkustusasiakirjat). Vuodesta 2023 lähtien Indonesiaan ei vaadita Covid-19 rokotustodistusta.

Suomalaisille matkailijoille suositellaan Indonesiaan ja Balille matkustettaessa vähintään perusrokotuksia. Perusrokotuksiin kuuluvat tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote (MPR), jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote (dT) ja riskiryhmillä vuosittainen influenssarokote. Matkailijoille suositellaan lisäksi myös A-hepatiitti-rokotetta. Pidemmille matkoille kannattaa harkita rokotteita myös lavantautia, dengue-kuumetta, Japanin aivokuumetta ja rabiesta vastaan. Balilla ei esiinny malariaa.

Lisää rokotteista voi lukea esimerkiksi täältä.

Bali vinkit

Hyttyset

Hyttysiltä suojautuminen Balilla on tärkeää, sillä saarella esiintyy useita hyttysten välittämiä tauteja. Mitään paniikkia hyttysistä ei silti kannata ottaa. Balilla hyttysiä esiintyy eniten sadekaudella ja sen lopulla, sekä kosteilla alueilla, yleensä lähinnä alkuillasta ja iltaisin (mutta ei laisinkaan sellaisia määriä kuin Suomen kesässä!).

Jotta voit suojautua hyttysiltä ja ehkäistä hyttysten levittämiä tauteja, käytä hyönteiskarkotteita, erityisesti iltaisin ja öisin. Pukeudu pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin suojaten paljaita ihoalueita. Majoituspaikoissa voit käyttää hyttysverkkoa tai tuuletinta. Varmista, että hyttysverkko on tiiviisti suljettu. Muista, että hyttysiä on enemmän sellaisilla alueilla missä on seisovaa vettä, joten ole erityisen varovainen näissä paikoissa.

Hyttyskarkotteen tulee olla vahvuudeltaan vähintään 40% DEET-suihke. Suosittelen tätä suihketta. Karkote kannattaa ostaa Suomesta ja tuoda itse mukana, koska niitä ei välttämättä ole aina helposti saatavilla Balilla.

Rabies

Rabiesta esiintyy Balilla, joten on tärkeää olla varovainen muun muassa apinoiden ja koirien kanssa. Välttääksesi rabiesviruksen pysy etäällä eläimistä, jotka voivat vahingossa purra tai raapia. Vältä lemmikkien ja apinoiden lähellä oloa ja koskemista, varsinkin jos ne vaikuttavat aggressiivisilta tai käyttäytyvät oudosti. Jos saat eläimenpureman, pese puremakohta perusteellisesti saippualla ja vedellä ja hakeudu välittömästi lääkärin arvioitavaksi saadaksesi mahdollisen rokotuksen rabiesta vastaan. Rabies on yksi maailman tappavimmista taudeista ja vaatii aina hoitoa, oireet eivät kuitenkaan välttämättä ala heti. Taudin pelossa ei kuitenkaan tarvitse Balin matkaa hylätä, maalaisjärjellä toimiessa ja eläinkontakteja vältellen ei matkailijalla ole huolta.

Bali Belly

Yleisin matkailijoita vaivaava terveyteen liittyvä pulma Balilla on “Bali belly”. Tämä yleinen termi viittaa ruuansulatusongelmiin, kuten ripuliin tai vatsatautiin, joita matkailijat voivat kokea Balilla tai muissa ulkomaan matkakohteissa. Se voi johtua ruokailutottumusten muutoksesta, erilaisesta ruoasta tai vedestä, johon matkailija ei ole tottunut. Tämä vaiva on yleinen, ja sen välttämiseksi on suositeltavaa juoda pullotettua vettä, pestä kädet huolellisesti ja välttää raakaa ruokaa tai epäilyttävissä paikoissa kuten kadunvarsilla valmistettua ruokaa. Jos oireita ilmenee, on tärkeää pysyä hyvin nesteytettynä ja hakeutua tarvittaessa lääkäriin tai apteekkiin avun saamiseksi.

Mukaan kannattaa pakata esimerkiksi Imodiumia tai muuta vastaavaa lääkettä vatsaoireisiin. Yleisesti lääkkeiden saanti Balilla voi olla haastavaa, joten kaikki tarvittavat peruslääkkeet, mitä saattaa tarvita matkan aikana kannattaa tuoda itse mukana. Tälläisiä ovat esimerkiksi särkylääkkeet, vatsalääkkeet ja allergialääkkeet, sekä haavanputsaustarvikkeet. Myös omat reseptilääkkeet kannattaa ehdottomasti tuoda mukana.

Hanki juomavesi aina pullotettuna. Hanavettä ei voi juoda, eikä sitä tule nauttia missään muodossa.

Bali vinkit

Saniteettitilat

Kuten monissa trooppisissa kohteissa, myös Balille matkustaessa on hyvä olla tietoinen paikallisista saniteettitiloista ja hygieniakäytännöistä, jotta matkasta voi nauttia täysillä ilman ikäviä yllätyksiä. Balilla, kuten monissa Aasian maissa, on tavallista käyttää bidee-suihkua tai ämpäriä ja kauhaa wc-käynnin yhteydessä. Tämä voi olla uutta monille länsimaalaisille matkailijoille, joten kannattaa tutustua näihin tapoihin etukäteen. Lisäksi on hyvä tietää, että wc-paperia ei aina ole saatavilla, ja käytetty paperi tulisi laittaa roskakoriin viemäritukosten välttämiseksi.

Bali vinkit
Siisti ulko-wc temppelialueella on varusteltu yksinkertaisesti. Tarjolla ei ole paperia, vaan vesisuihku!

Saniteettitilojen hygieniataso voi vaihdella suuresti. Hotellien ja hyvätasoisten ravintoloiden wc-tilat ovat yleensä siistejä ja hyvin hoidettuja. Tälläisissä paikoissa wc-tilat ovat usein myös länsimaisten vaatimusten mukaisia. Kuitenkin julkisissa wc-tiloissa, erityisesti vilkkailla turistialueilla, hygienia voi olla heikompaa. Balilla yleisö-WT:t ovat suhteellisen yleisiä turistialueilla, kuten Ubudissa, Kuta Beachillä ja Seminyakissa. Näitä löytyy ostoskeskuksista, ravintoloista, kahviloista ja suurimmista nähtävyyksistä. Kuitenkin syrjäisemmillä alueilla ja paikallisissa kylissä wc-tilojen saatavuus voi olla rajoitetumpaa. On hyvä kantaa aina mukana pieniä määriä vessapaperia ja käsidesiä varmuuden vuoksi.

Vaikka Balilla saniteettitilojen hygieniataso vaihtelee, pienellä valmistautumisella ja varotoimilla voit nauttia matkasta huoletta. Huolehtimalla käsihygieniasta ja varautumalla paikallisiin tapoihin, voit välttää ikäviä yllätyksiä. Pidä aina mukana käsidesiä ja käytä sitä säännöllisesti, erityisesti ennen ruokailua ja wc-käynnin jälkeen. Kanna mukana omaa vessapaperia, sillä sitä ei aina ole saatavilla julkisissa wc-tiloissa. Vältä koskemasta wc-pintoihin ja käytä esimerkiksi wc-paperia hanan ja ovenkahvojen käsittelyyn. Suosi hotellien, suurten ravintoloiden ja ostoskeskusten wc-tiloja, jos mahdollista, sillä ne ovat yleensä siistimpiä.

Turvallisuus


Balilla liikkuminen on yleisesti ottaen turvallista, mutta on tärkeää olla tietoinen joistakin seikoista matkustaessaan saarelle. Pidä huolta henkilökohtaisesta turvallisuudestasi ja omaisuudestasi. Vältä pimeitä ja eristyneitä alueita erityisesti öisin. Ole tarkkaavainen vilkkaissa turistikohteissa taskuvarkauksista varalta . Älä jätä arvotavaroita näkyville tai suojaamatta. Vaikka paikalliset ovatkin tunnollista kansaa, et voi koskaan luottaa siihen kuinka esimerkiksi muut matkailijat toimivat.

Ole aina varovainen liikenteessä, sillä tieliikenne voi olla kaoottista, ja paikalliset liikennesäännöt voivat erota omasta kotimaastasi. Käytä aina virallisia taksipalveluita ja neuvottele hinta etukäteen. Vältä myös huumausaineisiin liittyviä tilanteita, sillä huumeiden hallussapito ja käyttö ovat laittomia ja voivat johtaa ankariin rangaistuksiin.

Matkavakuutus

Huolehdi, että sinulla on mahdollisimman laaja matkavakuutus, joka korvaa sairaanhoitokuluja kattavasti. Balilta löytyy kyllä sairaala, mutta hoitomahdollisuudet ovat rajalliset. Tiettävästi esimerkiksi rabies-rokotetta ei saarelta aina löydy ja mahdollisen tarpeen tullen, potilas saattaa joutua lähtemään (lentäen) saarelta muualle Indonesiaan saadakseen tarvitsemaansa hoitoa. On sanomattakin selvää, että tälläisessä tilanteessa edes Indonesian hintatasolla ei hoidosta selviä halvalla.

Meri ja Aurinko

Balilla on upeita rantoja ja merta, mutta on tärkeää olla tietoinen turvallisuudesta niistä nauttiessasi. Merenkäynti Balia ympäröivillä merialueilla on verrattaen voimakasta. Joissakin paikoissa voi olla voimakkaita merivirtauksia, joten ole varovainen uimisen suhteen. Vältä meressä uimista yksinäsi ja noudata aina varoitusmerkkejä ja paikallisten neuvoja. Älä myöskään mene liian kauas rannasta, jos et ole kokenut uimari. Rannat ja meri ovat Balilla kauniita, mutta aaltojen korkeus voi vaihdella meriveden virtauksista riippuen. Älä mene uimaan, jos aallot näyttävät liian voimakkailta tai riskialttiilta. Noudata aina rantojen turvallisuusohjeita ja seuraa tarkasti lippumerkkejä.

Bali vinkit

Balilla meren eläimet, kuten meduusat ja piikikkäät merisiilit, voivat aiheuttaa haittaa paikallisesti. Meduusoita tapaa toisinaan rannikoilla, ja niiden polttamat voivat aiheuttaa epämukavuutta tai allergisia reaktioita. Piikikkäät merisiilit voivat aiheuttaa kipua ja infektioita, jos niiden päälle sattuu astumaan. On suositeltavaa välttää koskemista mihinkään merieläimiin, ja noudattaa yleistä varovaisuutta merivedessä uidessa. Kannattaa aina kuunnella paikallisia neuvoja ja varoituskylttejä, jotka voivat ilmoittaa meren vaaroista.

Muista ottaa aurinkorasvaa mukaan, sillä aurinko voi olla todella voimakas. Suojaudu auringolta ja kuumuudelta asianmukaisesti. Balin trooppinen ilmasto voi olla hyvin kuuma ja kostea. Tämä saattaa aiheuttaa lämpöhalvauksen riskin, etenkin jos et ole tottunut kyseiseen ilmastoon. On tärkeää juoda paljon vettä pysyäksesi nesteytettynä ja välttääksesi kuivumista. Pysy varjossa kuumimpaan aikaan päivästä, käytä aurinkosuojaa ja viilennä itseäsi säännöllisesti. Jos tunnet itsesi huonovointiseksi tai huomaat lämpöhalvauksen oireita, kuten voimakasta päänsärkyä tai huimausta, hakeudu viileämpään paikkaan ja juo vettä. Tarvittaessa ota yhteyttä lääkäriin viipymättä.

Eläimet

Balin on tunnettu apinoistaan. Erityisesti Ubudin alueella sijaitsevassa apinametsässä ne vaeltavat vapaasti temppelialueella. Vaikka apinat ovat viihdyttäviä ja mielenkiintoisia, on tärkeää olla varovainen niiden kanssa. Ne saattavat olla uteliaita ja jopa aggressiivisia, varsinkin jos ne kokevat uhan reviirillään tai jos niiltä yritetään ottaa ruokaa tai muita esineitä. Vältä ruoan näyttämistä niille, vältä kiiltäviä esineitä ja koruja, sekä pidä laukkusi tai repun vetoketjut kiinni. Pidä etäisyyttä, jos huomaat, että apinat tulevat liian lähelle. Älä koskaan katso apinoita silmiin tai koske niiden poikasiin. Mahdollinen purema voi aiheuttaa vakavia seurauksia, joten on suositeltavaa pysyä varovaisena apinoita lähestyessäsi ja noudattaa annettuja turvallisuusohjeita.

Bali on koti monille käärme- ja matelijalajeille. On tärkeää olla varovainen ja välttää käärmeiden häiritsemistä tai ärsyttämistä, sillä jotkin lajit voivat olla myrkyllisiä. Balilla elää myös Python-kuristajakäärmeitä. Jos näet käärmeen, anna sen olla rauhassa ja pysy etäällä. Jos sinulla on kysyttävää tai tarvitset apua, kääntykää paikallisten viranomaisten tai asiantuntijoiden puoleen. Lisäksi voit välttää vaaratilanteita pitämällä huolta siitä, ettet astu korkeaan ruohikkoon tai alueille, joissa voi olla käärmeitä. Mikäli vierailet läheisellä Komodon saarella, vältä varaaniliskojen läheisyydessä oleskelua, sillä niiden purema on hyvin vaarallinen aiheuttaen usein verenmyrkytyksen.

Yleinen turvallisuus

Bali on osa Indonesian saariryhmää, joka on tunnettu tulivuoristaan. Tunnetuin näistä on Agung-tulivuori, joka on yksi Balin korkeimmista tulivuorista. Agung-tulivuori purkautui viimeksi merkittävästi vuonna 1963, mikä vaikutti alueeseen laajasti. Bali on altis tulivuorenpurkauksille, ja paikalliset viranomaiset tarkkailevat jatkuvasti tulivuoria varmistaakseen turvallisuuden ja antaakseen varoituksia mahdollisista purkauksista.

On suositeltavaa seurata paikallisten viranomaisten antamia ohjeita ja varotoimenpiteitä liittyen tulivuorenpurkauksiin ja niiden seurauksena auheutuviin tsunameihin, mikäli suuntaat alueelle, jolla tulivuoria sijaitsee.

Bali vinkit

Yleisesti ottaen Bali on turvallinen matkakohde, kun noudatat tavanomaisia matkustusturvallisuusohjeita ja käytät terveen järjen periaatteita. Ennen matkaa kannattaa kuitenkin tehdä matkustusilmoitus Suomen ulkoministeriöön, sekä tallentaa itselle Suomen suurlähetystön yhteystiedot mahdollisia hätätilanteita varten.

Ennen matkaa tarkista aina ulkoministeriön ajankohtainen matkustustiedote ja täytä matkustusilmoitus täällä.

Suomen Indonesian suurlähetystön yhteystiedot löydät täältä. Tietoa hätätilanteiden varalta täällä.

Tippaaminen


Balilla tippikulttuuri ei ole yhtä vakiintunut kuin joissakin muissa maissa, kuten Yhdysvalloissa tai Euroopassa. Ravintoloissa ja kahviloissa saatetaan lisätä palvelumaksu laskuun, jolloin ylimääräistä tippiä ei odoteta. Toisaalta pieni ylimääräinen summa voidaan jättää kiitollisuuden osoituksena hyvästä palvelusta. Takseissa tai muissa palveluissa voi antaa pienen summan yli pyöristämällä laskua ylöspäin. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tippaaminen ei ole välttämätöntä, joskin se on aina arvostettu ele erityisen hyvästä palvelusta. Ja erityisen hyvää palveluahan Balilla saa lähes poikkeuksetta!

Kulttuuri ja Tavat


Balilla on rikas ja monipuolinen kulttuuri, johon kuuluu perinteisiä käytäntöjä ja uskomuksia. Matkailijoiden tulisi kunnioittaa paikallisia tapoja ja kulttuuria välttämällä loukkaavia toimia tai eleitä. Balin hindulaisuus on erityinen sekoitus intialaisesta hindulaisuudesta ja paikallisista animistisista perinteistä. Tämä yhdistelmä näkyy selvästi saaren arkkitehtuurissa, rituaaleissa ja päivittäisessä elämässä.

Balilla on syvä uskonnollinen tausta, ja temppeleissä ja pyhissä paikoissa vierailevilta odotetaan asianmukaista pukeutumista ja käytöstä. On tärkeää kunnioittaa paikallisia tapoja ja perinteitä. Epäkohteliaksi käytökseksi voidaan katsoa esimerkiksi joogaliikkeissä poseeraaminen temppeleissä (erityisesti asanat joissa jalat osoittavat ylöspäin), kengillä kulkeminen pyhissä paikoissa, tai uskonnollisten seremonioiden häiritsemisestä valokuvilla.

Bali vinkit

Julkiset hellyydenosoitukset eivät kuulu paikallisiin tapoihin, ja tämä on hyvä huomioida siinä tapauksessa jos suunnittelet esimerkiksi häämatkaa Balille. Käsikädessä kulkeminen on hyväksyttävää, mutta muut eleet kuten suudelmat olisi huomaavaista pitää minimissään julkisilla paikoilla, etenkin pyhinä pidetyissä paikoissa kuten temppeleissä.

Lisäksi aggressiivinen neuvottelutapa ja riidanhaluinen käyttäytyminen ei ole suotavaa. On kohteliasta kysyä lupa ennen paikallisten ihmisten tai heidän kotinsa kuvaamista. Pienellä kunnioituksella ja kiinnostuksella paikallisia tapoja kohtaan vältät helposti epäkohteliaat tilanteet.

Useimmissa pyhissä paikoissa ja temppeleidessä myös vierailevien matkailijoiden tulee käyttää saria uskontokunnasta riippumatta. Sarin voi yleensä joko lainata tai vuokrata temppelialueelta. Alastomuus pyhissä kohteissa ja temppelialueilla on erittäin epäkunnioittavaa. Häpäisevästä käytöksestä temppelialueilla voi saada tuntuvat sakoja ja jopa häädön Balilta, sekä maahantulokiellon. Varminta on seurata kuinka paikalliset toimivat, ja tarvittaessa kysyä aina varmuudeksi mielummin neuvoja esimerkiksi hotellin henkilökunnalta tai autonkuljettajalta.

Pukeutuminen

Balilla pukeutumisella ei ole tiukkoja sääntöjä, mutta paikalliset odottavat vierailtaan kunnioittavaa pukeutumista erityisesti temppeleissä ja pyhillä alueilla. Suositeltavaa on pukeutua vaatimattomasti ja peittävästi vieraillessaan uskonnollisissa kohteissa.

Yleisesti ottaen rento vaatetus on hyvä valinta, mutta pidemmät vaatteet ja peittävä pukeutuminen ovat suotavia, erityisesti vieraillessa uskonnollisissa paikoissa tai osallistuessa seremonioihin. Balilaiset eivät pukeudu paljastaviin vaatteisiin, joten myös matkailijoiden on kohteliasta välttää avoimia kaula-aukkoja, paidatta liikkummista (myös miehet), läpikuultavia vaatteita, sekä pakarat paljastavia lyhyitä shortseja. Bikineissä tai uima-asussa ei ole kohteliasta liikkua muualla kuin allasalueella ja rannalla. Paikalliset eivät ole tottuneita paljastavaan vaatetukseen, ja se aiheuttaa heissä hämmennystä ja epämukavuutta, joskin kohteliaisuuttaan he harvoin mainitsevat asiasta mitään.

Uhrilahjat

Balin kaduilla, julkisilla paikoilla ja temppeleissä ei voi olla törmäämättä pieniin uskonnollisiin uhrilahjoihin, jotka tunnetaan nimellä “canang sari”. Ne ovat tärkeä osa balilaista hindukulttuuria. Uhrilahjat ovat pieniä koristeellisia koreja, jotka sisältävät kukkia, riisiä, suitsukkeita ja muita symboleja.

Koreja asetetaan päivittäin temppeleiden ja kodin edustalle jumalten kunnioittamiseksi ja hyvien voimien houkuttelemiseksi. Tämä perinne on syvälle juurtunut balilaiseen kulttuuriin. Uhrilahjojen päälle ei saa astua, eikä niihin saa muutenkaan koskea tai kajota.

Bali vinkit

Hindulainen kulttuuri ja symbolit

Hakaristi on yleinen symboli Balilla, mikä saattaa herättää huomiota länsimaisissa matkailijoissa. Balin hindulaisuudessa se kuitenkin symboloi onnea, pyhyyttä ja suojelua. Symboli tunnetaan nimellä “Swastika”. Sitä on pidetty pyhänä monissa itämaisissa uskonnoissa tuhansien vuosien ajan, paljon ennen kuin se omaksuttiin länsimaissa negatiiviseksi symboliksi.

Balilla swastika näkyy usein temppeleissä, kotialttareilla ja erilaisissa seremoniallisissa esineissä. On tärkeää ymmärtää tämän symbolin historiallinen ja kulttuurinen merkitys paikallisessa kontekstissa. Se on keskeinen osa paikallista uskonnollista ja kulttuurista perintöä. Matkailijoiden on hyvä tuntea ja kunnioittaa näitä perinteitä ja symbolien merkityksiä vieraillessaan Balilla.

Paikalliset arvostavat kohteliaisuutta ja ystävällisyyttä, joten hyvä käytös ja hymy ovat aina suotavia. Matkailijoiden on myös tärkeää noudattaa paikallisia tapoja ja määräyksiä erityisesti uskonnollisiin juhliin ja seremonioihin osallistuessaan.

Lue lisää Balin Etiketistä täällä.

Hyvää Matkaa!


Bali vinkit

Balille matkustaminen on unohtumaton kokemus, mutta ennen matkaa kannattaa aina valmistautua hyvin. Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua suunnittelemaan ja nauttimaan matkastasi vielä enemmän!

Muista olla avoin uusille seikkailuille ja nauti täysin tästä upeasta kohteesta, joka on täynnä kauniita maisemia ja rikasta kulttuuria. Matkasi Balille alkaa jo tästä hetkestä!

Lue myös:

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment

 1. January 14, 2024 / 8:48 am

  Usein itsekin tulee suosittua matkustelua kausien välissä, jos se on mahdollista. Usein matkustetaan kuitenkin myös joidenkin luonnonilmiöiden perässä, jolloin pelivaraa on vähemmän. Filtteri pullot ovat muuten hyvä vaihtoehto, niin voi juoda myös hanavettä ja muovijätettä syntyy vähemmän. Tuota kuljetuspalvelut tuli koitettua taannoin Ari Lankassa, varsin näppärä järjestelmä. Tykkään tosin myös siitä, että saan ajaa itse.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap