Home » Kohteena Vatikaani

Kohteena Vatikaani


Vatikaani on ainutlaatuinen matkakohde, joka tarjoaa valtavasti nähtävää ja koettavaa. Tämä Rooman sydämessä sijaitseva, hieman jopa mystinen, pyhä paikka houkuttelee vuosittain miljoonia vierailijoita ihailemaan sen kuuluisia nähtävyyksiä. Matka Vatikaaniin on syvällinen kokemus, joka yhdistää taiteen, historian ja uskonnon ainutlaatuisella tavalla. Tässä postauksessa kerron minkälainen matkakohde Vatikaani oikein on.

Sijainti ja Väestö


Vatikaanivaltio, joka tunnetaan myös nimellä Pyhä istuin, on maailman pienin itsenäinen valtio sekä maantieteellisesti että väkiluvultaan. Se sijaitsee Rooman kaupungin sisällä Italiassa ja toimii katolisen kirkon hengellisenä ja hallinnollisena keskuksena. Vaikka Vatikaanin pinta-ala on vain noin 44 hehtaaria (0,44 km²), sen merkitys maailmanlaajuisesti on valtava.

Vatikaanivaltio sijaitsee Rooman länsiosassa, Tiber-joen varrella. Vatikaanin asukkaita ovat pääasiassa katolisen kirkon korkea-arvoiset jäsenet, papit ja nunnat, mutta siellä asuvat myös paavin turvallisuudesta vastaavat Sveitsiläiskaartin jäsenet. Vatikaanin väkiluku on alle 1000 asukasta, mutta valtiossa vierailee päivittäin tuhansia ihmisiä.

Vatikaani

Kulttuuri ja Kielet


Vatikaanin kulttuurinen anti on hyvin monipuolinen ja moniulotteinen, sillä Vatikaani ei ole pelkästään uskonnollinen instituutio vaan myös valtio, jolla on pitkä historia ja vaikutus maailman kulttuuriin. Vaikka Vatikaani on pieni valtio, sillä on laaja kansainvälinen vaikutus erityisesti uskonnollisella ja diplomatian alueella. Vatikaani ylläpitää diplomaattisia suhteita moniin valtioihin ja osallistuu aktiivisesti kansainväliseen rauhanvälitykseen ja ihmisoikeuksien puolustamiseen.

Paavi, joka on Vatikaanin valtionpäämies ja katolisen kirkon johtaja, asuu Vatikaanissa. Vatikaanivaltio harjoittaa itsenäistä hallintoa, sekä ylläpitää omaa postilaitostaan ja lehdistöään. Millä on myös oma pankki.

Vatikaanissa puhutaan pääasiassa italiaa, joka on maan virallinen kieli ja jota käytetään päivittäisessä kanssakäymisessä. Lisäksi latina on edelleen tärkeä kieli Vatikaanissa, erityisesti virallisissa seremonioissa ja kirkollisissa dokumenteissa. Vaikka latina ei enää ole laajasti puhuttu kieli, sen symbolinen merkitys Vatikaanille ja katoliselle kirkolle on edelleen suuri. Se liittyy vahvasti katolisen kirkon perinteisiin ja historialliseen identiteettiin, ja sen käyttö tietyissä yhteyksissä korostaa Vatikaanin institutionaalista jatkuvuutta ja perinteitä.

Uskonnollinen elämä on keskeinen osa Vatikaanin kulttuuria, ja se ilmenee monin tavoin, kuten jumalanpalveluksina, pyhinä juhlina ja uskonnollisina seremonioina, etenkin juhlapyhien aikaan. Vatikaani on tunnettu myös rikkaasta taidekokoelmastaan ja upeasta arkkitehtuuristaan. Vatikaanin museot ovat yksi maailman merkittävimmistä taidekokoelmista, sisältäen muun muassa maalauksia, veistoksia ja antiikin artefakteja.

Vatikaani on myös omalta osaltaan vaalinut maailmanlaajuista kulttuuriperintöä. Se on esimerkiksi aktiivisesti osallistunut kulttuuriperinnön säilyttämiseen ja restaurointiin pitäen yllä erilaisia kulttuuritapahtumia, kuten konsertteja ja näyttelyitä.

Sää ja Ilmasto


Vatikaanin sää on samankaltainen kuin Roomassa, sillä se sijaitsee Rooman kaupungin sisällä Italiassa. Vatikaanissa vallitsee välimerellinen ilmasto, jolle ovat tyypillisiä kuumat, kuivat kesät ja leudot, sateiset talvet. Tässä on yleiskatsaus Rooman ja Vatikaanin sääolosuhteisiin eri vuodenaikoina, jotta voit suunnitella vierailusi parhaaseen mahdolliseen aikaan.

Kevät (Maaliskuu – Toukokuu)

Kevät on yksi parhaista ajoista vierailla Vatikaanissa. Sää on miellyttävä ja lämpenevä, ja keskimääräiset päivälämpötilat vaihtelevat 15-25 °C välillä. Maaliskuussa päivälämpötilat ovat noin 15-18 °C, yöt voivat olla viileitä (8-10 °C), huhtikuussa päivälämpötilat ovat noin 18-22 °C, yöt 10-13 °C ja toukokuussa päivälämpötilat ovat noin 20-25 °C, yöt 13-16 °C. Sateita esiintyy keväisin jonkin verran, erityisesti maaliskuussa ja huhtikuussa, mutta ne ovat yleensä lyhyitä ja leutoja. Kevät on hyvää aika nauttia ulkoilmasta ja vähemmän ruuhkaisista nähtävyyksistä.

Kesä (Kesäkuu – Elokuu)

Kesä Vatikaanissa on kuuma ja kuiva, ja se on vilkkain turistisesonki. Päivälämpötilat voivat nousta korkealle, jopa 35 °C asti. Kesäkuussa päivälämpötilat ovat noin 25-30 °C, yöt 16-20 °C, heinäkuussa päivälämpötilat ovat noin 28-35 °C, yöt 18-23 °C ja elokuussa päivälämpötilat ovat noin 28-35 °C, yöt 18-23 °C. Sateet ovat harvinaisia kesällä, mutta niiden aikaan kosteus voi saada kuumuuden tuntumaan vieläkin intensiivisemmältä. Varaudu kevyillä vaatteilla, aurinkosuojalla ja riittävällä nesteytyksellä.

Sateet ovat yleisimpiä syksyllä.

Syksy (Syyskuu – Marraskuu)

Syksy on toinen erinomainen aika vierailla Vatikaanissa. Sää on edelleen miellyttävä, mutta turistien määrä vähenee kesän jälkeen. Syyskuussa päivälämpötilat ovat noin 25-30 °C, yöt 16-20 °C, lokakuussa päivälämpötilat ovat noin 20-25 °C, yöt 12-16 °C ja marraskuussa päivälämpötilat ovat noin 15-20 °C, yöt 8-12 °C. Sateet lisääntyvät hieman syksyllä, erityisesti lokakuussa ja marraskuussa, mutta ne ovat yleensä kohtuullisia.

Talvi (Joulukuu – Helmikuu)

Talvi Vatikaanissa on leuto verrattuna moniin muihin Euroopan kohteisiin. Päivälämpötilat pysyvät yleensä yli 10 °C. Joulukuussa päivälämpötilat ovat noin 10-15 °C, yöt 3-7 °C, tammikuussa päivälämpötilat ovat noin 10-15 °C, yöt 2-6 °C ja helmikuussa päivälämpötilat ovat noin 10-15 °C, yöt 3-7 °C. Sateita esiintyy enemmän kuin kesällä, mutta lumi on erittäin harvinaista. Talvi on hyvä aika vierailla Vatikaanissa, jos haluat välttää kaikista suurimmat turistimassat ja nauttia nähtävyyksistä rauhallisemmassa ympäristössä.

Vatikaani
Talvisaikaan säät ovat suomalaisittain suotuisat. Kuva helmikuulta 2024.

Vatikaanin Historia Lyhyesti


Vatikaanivaltion syntyhistoria on läheisesti sidoksissa katolisen kirkon kehitykseen ja poliittiseen rooliin Euroopassa. Sillä on pitkä vuosisatojen taakse ulottuva menneisyys ja sen rooli Euroopan historiankulussa, erityisesti keskiajalla ja renessanssissa, on ollut merkittävä. Vatikaani on ollut paavien asuinpaikka ja hallintokeskus jo yli tuhat vuotta.

Varhaiset Vaiheet

Vatikaanin historia ulottuu pitkälle antiikin Roomaan, jolloin alueella sijaitsi puutarhoja ja huviloita. Ensimmäiset merkittävät kristilliset rakennukset rakennettiin alueelle 300-luvulla, kun keisari Konstantinus Suuri määräsi Pyhän Pietarin basilikan rakentamisen apostoli Pietarin oletetun haudan päälle. Tämä basilika toimi pitkään paavien ja katolisen kirkon keskuksena.

Vatikaanin obeliski on peräisin muinaisesta Egyptistä, ja sen uskotaan alun perin sijaitsevan Heliopoliksessa, nykyisen Kairon lähellä. Obeliski on noin 4000 vuotta vanha ja se on yksi monista muinaisten egyptiläisten rakentamista muistomerkeistä, jotka symboloivat auringonjumala Ra’ta. Rooman keisari Caligula toi obeliskin Roomaan vuonna 37 jKr. Hän sijoitti sen hänen rakennuttamansa keisarillisen sirkuksen, Circus Vaticanuksen, keskelle. Tämä sirkus sijaitsi alueella, joka myöhemmin tuli tunnetuksi Vatikaanina.

Keskiaika ja Paavillinen Valta

Keskiajalla paavit saavuttivat huomattavaa maallista ja hengellistä valtaa, halliten laajoja maa-alueita Keski-Italiassa. Alue tunnettiin nimellä Kirkkovaltio (Papal States). Paavien valta oli kuitenkin usein kiistanalaista, ja heidän vaikutusvaltansa vaihteli suuresti eri aikakausina. 1300-luvulla paavillinen hovi siirtyi Avignoniin, Ranskaan, jättäen Rooman poliittiseen ja uskonnolliseen sekasortoon. Paavit palasivat Roomaan vuonna 1377, ja alueelle alettiin jälleen rakentaa merkittäviä uskonnollisia rakennuksia ja taideteoksia.

1500-luvulle tultaessa alkuperäinen basilika oli rappeutunut, ja paavi Julius II päätti rakennuttaa uuden, suuremman kirkon. Vuonna 1506 alkaneet rakennustyöt kestivät yli 120 vuotta ja niihin osallistui useita kuuluisia arkkitehtejä ja taiteilijoita, kuten Donato Bramante, Michelangelo, Carlo Maderno ja Gian Lorenzo Bernini. Pietarinkirkko vihittiin käyttöön 18. marraskuuta 1626, ja siitä tuli nopeasti yksi kristinuskon merkittävimmistä pyhiinvaelluskohteista.

Uusi Aika ja Vatikaanin Valtion Perustaminen

1800-luvun lopulla Italian yhdistyminen johti siihen, että Kirkkovaltio menetti suurimman osan alueistaan Italian kuningaskunnalle. Tämä huipentui vuonna 1870, kun Rooma liitettiin osaksi yhdistynyttä Italiaa, ja paavi Pius IX julisti itsensä “Vatikaanin vangiksi”.

Nykyinen Vatikaanin valtio perustettiin vuonna 1929, kun Mussolinin johtama Italian hallitus ja paavi Pius XI allekirjoittivat Lateraanisopimukset. Näissä sopimuksissa Vatikaani tunnustettiin itsenäiseksi valtioksi, ja Italia sitoutui takaamaan sen koskemattomuuden ja vapaan toiminnan.

Nykyhistoria ja Kansainvälinen Rooli

Vatikaanin valtio on nykyään paitsi katolisen kirkon hengellinen keskus, myös merkittävä kansainvälinen toimija. Paavit ovat usein ottaneet kantaa maailmanlaajuisiin kysymyksiin, kuten ihmisoikeuksiin, rauhaan ja oikeudenmukaisuuteen. Vatikaanilla on diplomaattisuhteet lähes kaikkiin maailman valtioihin, ja se on mukana monissa kansainvälisissä järjestöissä. Vatikaanin pienestä koosta huolimatta sen kulttuurinen ja hengellinen merkitys on valtava.

Vatikaani

Miksi Vierailla Vatikaanissa?


Vierailu Vatikaaniin voi olla ainutlaatuinen ja ikimuistoinen kokemus monista syistä. Vatikaanin vetovoima perustuu sen ainutlaatuiseen asemaan katolisen kirkon hengellisenä ja hallinnollisena keskuksena. Täällä sijaitsevat monet maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista nähtävyyksistä, kuten Pietarinkirkko, Sikstuksen kappeli ja Vatikaanin museot.

Pyhän Pietarin Basilika

Pietarinkirkko on yksi maailman suurimmista kirkoista ja arkkitehtonisesti vaikuttava rakennus. Se on mitoiltaan maailman toiseksi suurin kirkko, jonne mahtuu yhtäaikaisesti jopa 60 000 ihmistä. Pyhän Pietarin basilika on kristikunnan merkittävin kirkko ja arkkitehtuurin mestariteos. Noin 136 metriin kohoava basilikan kupoli tarjoaa upeat näkymät Rooman ylle. Kirkon sisätiloissa voi ihailla Michelangelon vain 23-vuotiaana tekemää Pietà-veistosta, sekä Berninin suunnittelemaa pronssista baldakiinia, eli alttarikatosta.

Vatikaani
Sikstuksen kappeli.

Historia ja Arkkitehtuuri

Vatikaani on täynnä historiallisesti merkittäviä rakennuksia ja monumentteja, jotka heijastavat paikan pitkää historiaa. Pietarinkirkko, Sikstuksen kappeli ja Vatikaanin palatsit ovat vaikuttavia esimerkkejä renessanssin ja barokin arkkitehtuurista. Vatikaanin arkistot ja kirjasto ovat myös tutkijoiden aarreaittoja. Ne ovat täynnä harvinaisia käsikirjoituksia ja historiallisia dokumentteja.

Vatikaanin Museot

Vatikaanin museot ovat yksi maailman tärkeimmistä taidekokoelmista. Museot koostuvat lukuisista gallerioista ja näyttelytiloista, joissa on esillä teoksia antiikin ajoilta aina renessanssiin saakka. Yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä on Sikstuksen kappeli, jossa Michelangelon upea kattomaalaus henkeäsalpaavine yksityiskohtineen vangitsee kävijän katseen. Lisäksi Pinacoteca-näyttelyssä voi ihailla Raphaelin viimeistä teosta, sekä ainoata Da Vincin Roomassa sijaitsevaa maalausta “Pyhä Hieronymous erämaassa“.

Paavin Audienssi

Uskonnollisesta puolesta kiinnostuneille matkailijoille vierailu Vatikaanissa tarjoaa tilaisuuden nähdä erilaisia pyhiä paikkoja, sekä kokea hengellisiä tilaisuuksia ja kohtaamisia. Tälläisiä ovat esimerkiksi Pietarinkirkon alla sijaitseva Pyhän Pietarin hauta, sekä paavin audienssit. Paavin audienssi on unohtumaton kokemus, joka tarjoaa mahdollisuuden nähdä ja kuulla paavia henkilökohtaisesti. Kaikille avoimia audiensseja pidetään yleensä keskiviikkoisin Pyhän Pietarin aukiolla, ja ne vetävät puoleensa ihmisiä kaikkialta maailmasta. Talvisin audienssit pidetään tarkoitukseen rakennetussa audienssihallissa.

Vatikaanin puutarhat

Yksi Vatikaanin kaupunkivaltion salaperäisimmistä ja kiehtovimmista kohteista ovat sen upeat puutarhat. Vatikaanin puutarhat ovat rauhan ja kauneuden keidas keskellä kaupunkia. Opastetut kierrokset vievät vierailijat läpi vehreiden puutarhojen täynnä suihkulähteitä, patsaita ja harvinaisia kasvilajeja. Puutarhat tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden rentoutua ja nauttia luonnon kauneudesta.

Vatikaani

Erikoisuuksia Vatikaanissa


Vatikaanin Sveitsiläiskaarti

Yksi Vatikaanin erikoisimmista ja hauskimmista nähtävyyksistä on Sveitsiläiskaarti, maailman vanhin ja yksi tunnetuimmista sotilaallisista yksiköistä. Tämä värikkäisiin univormuihin pukeutunut kaarti on ollut Vatikaanin palveluksessa jo vuosisatojen ajan ja sillä on monia mielenkiintoisia piirteitä.

Mikä tekee Sveitsiläiskaartista erikoisen?

Sveitsiläiskaarti perustettiin vuonna 1506 paavi Julius II:n toimesta, ja siitä lähtien se on suojellut paavia ja Vatikaania. Kaartin pitkä historia tekee siitä yhden maailman vanhimmista jatkuvasti toimineista sotilaallisista yksiköistä, jonka tehtävät eivät rajoitu vain paavin suojelemiseen. He toimivat myös Vatikaanin seremonioissa, kuten paavin vastaanotoissa ja muissa virallisissa tilaisuuksissa, sekä osallistuvat erilaisiin turvatehtäviin Vatikaanin alueella.

Kaartin univormut ovat ikonisia ja helposti tunnistettavia. Renesanssityylisen sini-puna-keltaisen asun väitetään olevan Michelangelon suunnittelema, joskin tämä väite on kiistanalainen. Nykyinen design on peräisin 1900-luvun alusta.

Sveitsiläiskaartiin liittyminen ei ole helppoa. Jäseneksi voi päästä vain sveitsiläinen mies, joka on roomalaiskatolinen, alle 30-vuotias ja suorittanut Sveitsin armeijan palveluksen. Heidän tulee lisäksi olla vähintään 174 cm pitkiä ja naimattomia liittyessään kaartiin. Joka vuosi 6. toukokuuta uudet rekryytit vannovat valan Pyhän Pietarin aukiolla juhlavassa ja näyttävässä seremoniassa. Tämä päivämäärä valittiin Sveitsiläiskaartin 147 jäsenen kunniaksi, jotka menettivät henkensä puolustaessaan paavia Sacco di Roma -hyökkäyksen aikana vuonna 1527.

Hauska Fakta

Vaikka Sveitsiläiskaartin jäsenet ovat tunnettuja muodollisuudestaan ja sotilaallisesta kurinalaisuudestaan, heitä voi joskus nähdä rentoutumassa ja pelaamassa jalkapalloa Vatikaanin muurien sisäpuolella, osoittaen, että he ovat myös aivan tavallisia nuoria miehiä.

Sveitsiläiskaarti on yksi Vatikaanin mielenkiintoisimmista ja valokuvatuimmista nähtävyyksistä. Heidän läsnäolonsa tuo historiallista syvyyttä ja värikkyyttä Vatikaanin päivittäiseen elämään. Kaartin tarina on kiehtova osa Vatikaanin historiaa ja yhä nykypäivään jatkuvaa, elävää perinnettä.

Vatikaani

Vatikaanin Postitoimisto

Yksi erikoisimmista ja hauskimmista asioista Vatikaanissa on sen oma postitoimisto, joka on yllättävän suosittu turistien keskuudessa. Vatikaanin postitoimisto on tunnettu tehokkuudestaan ja korkeasta laadustaan, ja se tarjoaa matkailijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden lähettää postikortteja ja kirjeitä maailman pienimmästä valtiosta.

Mikä tekee Vatikaanin postitoimistosta erikoisen?

Vatikaanilla on oma erillinen postijärjestelmänsä, joka on erillinen Italian postista. Vatikaanin postimerkkejä ja postileimoja keräillään ympäri maailmaa, ja ne ovat arvostettuja filatelistien keskuudessa. Vatikaanin postitoimisto tunnetaan tehokkuudestaan ja luotettavuudestaan. Se on usein listattu yhdeksi maailman parhaista postipalveluista, mikä on huomattavaa ottaen huomioon maan pienen koon.

Vatikaani

Vatikaani julkaisee omia postimerkkejään, joista monet ovat teemaltaan uskonnollisia tai historiallisia. Postimerkit ovat taidokkaita ja monesti keräilijöiden suosiossa. Matkailijat voivat ostaa näitä merkkejä suoraan postitoimistosta ja käyttää niitä lähettääkseen kirjeitä ja postikortteja. Yksi suosituimmista aktiviteeteista Vatikaanin vierailijoille on lähettää postikortti kotiin Vatikaanin postileimalla. Tämä pieni ele on hauska tapa jakaa matkakokemuksia ja jättää muistijälki maailmasta pienimmästä valtiosta.

Vatikaanin postitoimisto sijaitsee kätevästi Pyhän Pietarin aukion läheisyydessä, mikä tekee siitä helposti saavutettavan matkailijoille. Vierailun yhteydessä voi helposti piipahtaa postitoimistossa lähettämään terveisiä kotiin. Huomaathan kuitenkin, että Rooman puolella leimattuja lähetyksiä ei ole mahdollista lähettää Vatikaanissa ja toisinpäin, sillä kyseessä ovat kahden eri valtion postilaitokset.

Hauska Fakta

Monet turistit kertovat, että Vatikaanin postikortit saapuvat perille nopeammin ja luotettavammin kuin Roomasta lähetetyt kortit. Tämä on lisännyt postitoimiston mainetta ja suosiota entisestään.

Vatikaanin postitoimisto on pieni mutta merkittävä osa Vatikaanin päivittäistä elämää, ja se tarjoaa vierailijoille hauskan ja erikoisen tavan kokea tämän ainutlaatuisen paikan erityislaatuisuus. Joten seuraavalla Vatikaanin-matkallasi, muista ottaa aikaa lähettääksesi postikortti maailman pienimmästä valtiosta!

Vatikaani Populaarikulttuurissa


Vatikaani ja katolinen kirkko ovat esiintyneet monissa populaarikulttuurin muodoissa, kuten elokuvissa, televisiosarjoissa, kirjoissa ja musiikissa. Ne ovat tarjonneet runsaasti inspiraatiota luoville tekijöille. Näin ollen katolilaisella kirkolla ja Vatikaanilla onkin ollut keskeinen rooli monissa populaarikulttuurin tarinoissa ja teoksissa.

Elokuvat: Vatikaani ja paavi ovat olleet aiheena monissa elokuvissa. Esimerkiksi elokuvat kuten “The Godfather Part III” ja “Angels & Demons” sijoittuvat osittain Vatikaaniin ja käsittelevät paavin ja kirkon valtaa ja salaisuuksia. Lisäksi elokuvat kuten “The Exorcist” ja “The Da Vinci Code” ovat käsitelleet katolisen kirkon rituaaleja, uskomuksia ja salaisuuksia.

Televisiosarjat: Useat televisiosarjat ovat sijoittuneet Vatikaaniin tai sisältäneet katolisen kirkon teemoja. Esimerkiksi sarjat kuten “The Young Pope” ja sen jatko-osa “The New Pope” ovat keskittyneet Vatikaanin politiikkaan, valtaan ja salaisuuksiin. Myös sarjat kuten “The Borgias” ja “The Crown” ovat käsitelleet katolisen kirkon historiaa ja vaikutusvaltaa.

Kirjat: Lukuisat kirjat ovat käsitelleet Vatikaania ja katolista kirkkoa eri näkökulmista. Esimerkiksi Dan Brownin bestseller “Da Vinci -koodi” herätti paljon keskustelua ja kiistaa Vatikaanin ja kirkon historiallisista salaisuuksista. Lisäksi kirjailijat kuten Umberto Eco ja Robert Harris ovat käsitelleet Vatikaania ja paavinvaltaa monissa teoksissaan.

Musiikki: Vatikaani ja katolinen kirkko ovat inspiroineet monia musiikillisia teoksia eri tyylilajeissa. Esimerkiksi monet klassiset säveltäjät ovat säveltäneet messuja ja muita uskonnollisia teoksia, jotka perustuvat katolisiin liturgisiin teksteihin.

Vatikaani

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten Vatikaani ja katolinen kirkko ovat olleet läsnä populaarikulttuurissa eri muodoissa. Vatikaaniin ja uskontoon liittyvät teemat ovat tarjonneet runsaasti aineksia jännittäville tarinoille, draamalle ja spekulaatioille, jotka ovat herättäneet kiinnostusta ja keskustelua ympäri maailmaa.

Kenelle Vatikaani Sopii Vierailukohteeksi


Vatikaani sopii vierailukohteeksi monille erilaisille matkailijoille, mutta se ei välttämättä ole kaikkien makuun. Tässä joitakin seikkoja siitä, kenelle Vatikaania suosittelen ja kenelle se ei välttämättä sovi vierailukohteeksi.

Vatikaani

Suosittelen Vatikaania:

  • Uskonnollisille matkailijoille: Ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita kristinuskon historiasta ja haluavat kokea roomalaiskatolisen kirkon pyhimpiä paikkoja, Vatikaani on erinomainen vierailukohde. Vatikaanissa vierailee myös paljon muihin kirkkokuntiin kuuluvia kristittyjä. Erityisesti Pyhän Pietarin hauta kirkon alla on kaikkia kirkkokuntia yhdistävä kiinnostuksen kohde.
  • Taiteen ystäville: Vatikaanin museot tarjoavat laajan kokoelman upeaa taidetta antiikista nykypäivään asti. Taiteesta kiinnostuneille matkailijoille Vatikaani voi olla todellinen aarreaitta. Vatikaanissa on mahdollista ihailla muun muassa Berninin, Michelangelon ja Da Vincin töitä.
  • Historiasta kiinnostuneille: Vatikaani on yksi maailman vanhimmista valtioista, ja sen pitkä historia tarjoaa mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja tarinoita niille, jotka ovat kiinnostuneita historiasta.
  • Kulttuurimatkailijoille ja Arkkitehtuurista kiinnostuneille: Vatikaanin ainutlaatuinen yhdistelmä uskontoa, taiteita ja kulttuuria tekee siitä houkuttelevan kohteen niille, jotka haluavat uppoutua eri kulttuurien maailmaan. Vanhat rakennukset ovat rakennustaidon mestarinäyte, mitkä itsessään ovat kiinnostava arkkitehtoninen kohde.

Kenelle Vatikaani ei välttämättä sovi:

  • Niille, joille uskonto ei ole merkityksellinen: Vaikka Vatikaani on historiallisesti ja kulttuurisesti merkittävä paikka, se voi olla vähemmän mielenkiintoinen niille, joille uskonto ei ole tärkeä osa elämää. Mikäli kirkkohistoria ja kristillinen estetiikka ei kiinnosta sinua lainkaan, Vatikaani ei välttämättä ole sinulle sopiva kohde.
  • Turistimassoja karttaville: Vatikaani on erittäin suosittu turistikohde, ja ruuhkat voivat olla valtavia erityisesti sesonkiaikoina. Niille, jotka eivät pidä suurista väkijoukoista tai jonottamisesta, Vatikaani voi olla haastava vierailukohde.
  • Niille, jotka haluavat paeta hälyä ja ruuhkaa: Edelliseen viitaten, Vatikaanissa voi olla erittäin vilkasta ja meluisaa. Tämä saattaa olla ylivoimainen tekijä sellaisille matkailijoille, jotka nauttivat rauhallisemmista ja hiljaisemmista matkakohteista. Kaikenkaikkiaan Rooma on hektinen matkakohde, eikä välttämättä sovi rauhaa rakastaville matkailijoille.
  • Niille, jotka eivät ole kiinnostuneita taiteesta: Vaikka Vatikaanin museot ovat maailmankuuluja, ne eivät välttämättä ole houkuttelevia sellaisille matkailijoille, jotka eivät ole kiinnostuneita taiteesta ja historiasta. Mikäli sinua kiehtoo enemmän rentoutuminen uima-altaalla tai rannalla, trendikkäissä ja moderneissa kohteissa vierailu, tai vilkas yöelämä, Vatikaani ei välttämättä puhuttele matkakohteena.

Yhteenvetona Vatikaani voi olla mielenkiintoinen ja merkityksellinen kohde monille matkailijoille, mutta se ei välttämättä sovi kaikille. On tärkeää ottaa huomioon omat mieltymykset ja odotukset ennen matkan suunnittelua, sekä perehtyä olosuhtesiin jo hieman ennakkoon.

Linkkejä & Lue Lisää


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap