Huomenna se vihdoin koittaa. Kauan haaveiltu häämatka, kohteena mielettömän romanttinen Bali! Korona-vuosien ja kaikkien mahdollisten muiden esteiden vuoksi edellisestä matkasta on muutenkin vierähtänyt aivan luvattoman pitkä aika. Tätä matkaa on työstetty enemmän kuin yhtäkään aiempaa reissua, joten päätin kirjoittaa suunnitteluvaiheesta kokonaisen postauksen. Jaan teille tässä postauksessa kaikki vinkit, mitä on hyvä ottaa huomioon Balin matkaa suunnitellessa.


Taustaa
Voisin alkuun hieman avata taustoja, jotka olennaisesti ovat vaikuttaneet häämatkamme suunnitteluun. Kun aloimme tekemään matkasuunnitelmia, valmistelimme samaan aikaan myös häitä, sekä mieheni Chrisin muuttoa Yhdysvalloista Suomeen. Avioliitto-järjestelyt vaativat toki omat (lisä)paperityönsä, mutta maahanmuutto olikin jo ihan oma lukunsa.
Haimme Chrisille oleskelulupaa heti naimisiinmenon jälkeen heinäkuussa. Tällöin meille annettiin alustava arvio, että oleskelulupa valmistuisi noin 9-10 kuukauden kuluttua. Hakemuksen käsittelyaikana 90-päivän Schengen-viisumi umpeutuu, ja erikoisviisumilla saa oleskella ainoastaan Suomessa. Matkustaminen Schengen-alueen ulkopuolelle on sallittua, mutta edes välilaskua ei voi tehdä toisessa Schengen-maassa. Meidän molempien täytyi uusia myös passit, koska minä vaihdoin nimeä ja Chrisin passi oli menossa vanhaksi. Voin kertoa, ettei Yhdysvaltojen passin uusiminen ole ihan niin kätevää kuin mihin me suomalaiset olemme tottuneet.
Kaikki järjestelyt teimme sen mukaisesti, että pääsisimme kuitenkin häämatkalle kuten toivomme. Päätimme muun muassa, että emme järjestä isoja kalliita häitä, vaan käytämme rahat mielummin häämatkaan. Prinsessa-häiden sijaan molemmat uneksivat ennemmin matkailusta, joten meille oli luonnollinen valinta panostaa enemmän häämatkaan kuin itse juhlaan.


Miksi Bali?
Todettakoon heti alkuun, että häämatkakohde päätettiin melko yksipuolisesti. Minä olin selaillut vähän vaihtoehtoja jo ennakkoon, kun taas Chris ei ollut miettinyt koko häämatkaa alkuunkaan. Olin jo jonkin aikaa ihaillut Bali-videoita somesta ja minulle vain tuli sellainen tunne, että tuonne meidän on päästävä. Chris ei paljon suostuttelua tarvinnut ja päätös matkakohteesta oli nopeasti tehty. Joskin hänelle valkeni vasta jonkin ajan päästä missä valtiossa ja maanosassa Bali edes sijaitsee.
Päätimme valita häämatkakohteeksi ikimuistoisen kohteen, johon ei ole mahdollisuutta matkustaa ihan milloin tahansa. Esimerkiksi Italiaan pääsisimme teoriassa vaikka kerran kuussa, mutta matka Indonesiaan on jotain vähän enemmän. Kaikki tekijät vain osuivat nappiin siten, että nyt jos koskaan on aika tehdä elämän reissu. Mielestäni häämatkakohde tulisi olla sellainen, että puolison kanssa pääsee yhdessä seikkailulle ja rentoutumaan. Kuulemani mukaan Balilla riittää tekemistä, lämpöä, nähtävää, hyvää ruokaa ja romanttisia näköaloja. Aivan ideaali kaukokohde unelmien häämatkalle siis!


Matkan ajankohta
Bali sijaitsee Indonesiassa, hieman päiväntasaajan alapuolella tropiikissa. Näin ollen Balilla vallitsee sateinen monsuunikausi suunnilleen lokakuusta huhtikuulle. Lämpötila pysyttelee +30 asteessa ympäri vuoden. Monsuunikaudella saattaa esiintyä runsaitakin sateita, jotka voivat aiheuttaa myös tulvia. Sään puolesta paras matkailuajankohta olisi touko-heinäkuussa ja tämän tietävät useat muutkin turistit.
Suosituimmat nähtävyydet voivat vilkkaimmalla turistikaudella ruuhkautua melkoisesti. Suotuisinta olisi siis valita ajankohta sade- ja kuivakauden välimaastosta kiireisimmän lomakauden ulkopuolelta. Olen kuullut muutamalta joulu-tammikuussa Balille matkustaneelta, että jopa keskellä talven sadekautta on mahdollista ettei viikon mittaisen loman aikana sada päiväsaikaan laisinkaan. Sadekuurot eivät usein kestä koko päivää, joten loma tuskin on pilalla sateen vuoksi.
Matkustan itse mieluummin hieman sesonkiaikojen ulkopuolella, jolloin rannoilla ja nähtävyyksissä ei parhaan toivon mukaan olisi liian vilkasta. Seuraavaksi siis piti suunnitella sopiva ajankohta pyytää töistä lomaa maalis-huhtikuussa. Halusin koittaa maksimoida lomapäivien määrän 2,5 viikkoon, joten ideaali aika osuu kevätkaudella siinä tapauksessa pääsiäiseen.


Lennot ja majoitus
Suomesta ei kulje suoria lentoja Balille. Erilaisia vaihtolentoyhdistelmiä on tarjolla esimerkiksi Singaporen, Dohan, Istanbulin ja muutaman Euroopan kentän kautta. Kokonaismatka-aika olisi lyhyimmillään Dohan kautta noin 18 tuntia, pisimmillään lähes 30 tuntia kahdella vaihtolennolla Amsterdamin ja Singaporen kautta. Lentojen meno-paluuhinnat lähtevät noin 1400 eurosta ylöspäin per henkilö.
Lähdimme varaamaan lentoja heti kun sain töistä vahvistuksen, että loma järjestyy, joten olimme hyvissä ajoin liikkeellä. En ole kovin hyvä yli 20 tunnin matkustusrupeamissa, joten yli vuorokauden mittaiset lennot jäivät laskuista pois heti alkuun. Siinä vaiheessa kun aloimme suunnittelemaan lentoja, Chris ei ollut saanut vielä oleskelulupaa Suomeen. Siten emme voineet varata sellaisia lentoja jotka kulkevat Schengen-alueen sisällä, koska emme voineet olla varmoja milloin oleskelulupahakemus käsitellään.
Kaukolentojen osalta kaikki reitit eivät olleet vielä auenneet koronan jäljiltä, joten esimerkiksi Finnairilla ei ollut tarjota minkäänlaisia lentopaketteja Balille vielä silloin kun varasimme lennot. Sittemmin myös Finnair on avannut lentoreitin Singaporen kautta noin 19 tunnin matkustusaikaan. Tähän ratkaisuun olisimme luultavasti päätyneet, mikäli se olisi ollut saatavilla. Sen sijaan päädyimme varaamaan meno- ja paluulennot erikseen eri lentoyhtiöiltä.
Menosuuntaan valitsimme Turkish Airlinesin parin tunnin välilaskulla Istanbulissa. Mukavaa päästä kokeilemaan itselle uutta lentoyhtiötä, josta olen kuullut pelkkää hyvää! Paluumatkalle suunnittelimme pienen välietapin Singaporeen. Lennämme halpalentoyhtiö Scootilla Balilta Singaporeen, jossa vietämme yhden yön ennen paluuta kotiin suoralla Finnairin lennolla. Singaporessa meille jää siis 1,5 päivää aikaa tutustua kaupunkiin.
Matkan ajankohta liittyy olennaisesti myös tekemiini majoitusvarauksiin. Onnistuin löytämään ja varaamaan edullisella hinnalla hotellit juuri sopivasti sille ajankohdalle, jolle suunnittelimme matkaa. Varasin hotellit itse asiassa jo ennakkoon ennen loman vahvistumista ja lentojen ostamista. Varauksille sai ilmaisen peruutus- ja muutosoikeuden, joten ajankohdan muuttaminen ei olisi ollut ongelma siinä tapauksessa että matkaa olisi pitänyt siirtää.


Paperityöt
Ennen lentojen varaamista piti tietenkin tarkistaa, mitä matkustusasiakirjoja Indonesiaan vaaditaan. Sekä EU:n että USA:n kansalaiset voivat vierailla Balilla turistiviisumilla enintään 30 päivää. Visa on arrival- viisumin voi hankkia netistä aikaisintaan kaksi viikkoa ennen matkapäivää, tai Balilta lentokentältä saapumisen yhteydessä. Lisäksi passin tulee olla voimassa 6 kuukautta matkan jälkeen. Välilaskuun Turkissa ei tarvitse viisumia. Myöskään Singaporeen ei vaadita turistiviisumia EU:n tai USA:n kansalaisilta.
Toistaiseksi Idonesiaan matkatessa vaaditaan edelleen kaikilta täysi-ikäisiltä matkustajilta todistus kahdesta Covid19-rokotteesta. Rokotteiden ajankohdasta ei kuitenkaan ole erityisiä vaatimuksia. Enää matkailijoilta ei vaadita maahanpääsyä varten todistusta matkavakuutuksesta, mutta kattava vakuutus kannattaa kuitenkin siitä huolimatta hankkia.
Sain kaverilta vinkin ottaa häämatkalle mukaan myös avioliittotodistuksen. Todistusta esittämällä voi kuulemani mukaan saada kaikenlaisia lisäpalveluita ja muita kivoja etuja. Täytyy siis kokeilla!


Budjetti
Mitä tämä kaikki sitten maksaa? Meillä oli tiedossa, että Balin häämatkasta tulisi vähän harvinaislaatuisempi budjetin suhteen. Vaikka saimme majoitukset todella edulliseen hintaan, niin laskelmoimme siitä huolimatta, että kokonaisbudjetti tulisi olemaan paljon enemmän mitä tavallisesti haluaisimme matkaan käyttää.
Ehdottomasti suurin osa budjetista uppoaa lentoihin. Lentoihin Suomesta Balille ja takaisin voi karkeasti laskea noin 1400-1800 euroa per henkilö sisältäen ruumaan menevät matkatavarat, sekä istuinpaikkavaraukset. Balilla löytyy runsaasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Keskimäärin 5-tähden majoitus kustantaa noin 150-250 euroa yöltä kahden hengen huoneessa sisältäen aamiaisen.
Ennen Balin matkaa erilaisiin kuluihin saattaa helposti kulua satanen tai pari. Rokotukset kustantavat noin 70-130 euroa kappale. Viisumin voi ostaa ennakkoon netistä ja se maksaa noin 30 euroa per henkilö. Vakuutuksen hinta riippuu tietenkin henkilökohtaisesta vakuutussopimuksesta, mutta kattavalle vakuutukselle tulee hintaa arvioilta 100 euroa per henkilö.

Kaiken kaikkiaan Balin matkan suunnitteleminen ja toteuttaminen vaatii hieman työtä ja opiskelua. Etenkin siinä tapauksessa jos on ensimmäistä kertaa aikeissa matkailla Aasiassa. Olen kuitenkin aivan varma, että Bali on kaiken vaivan arvoinen matkakohde!
Lue täältä kokemuksia matkan jälkeen.