Home » Pura Lempuyang – Temppeli maan ja taivaan välillä

Pura Lempuyang – Temppeli maan ja taivaan välillä


Balin itäosassa kohoava majesteettinen Lempuyangin temppeli ei ole ainoastaan silmiähivelevän kaunis, vaan kantaa mukanaan myös tuhansien vuosien hengellistä perintöä. Pura Lempuyang temppeli tunnetaan nimellä “Taivaan Portti”.

Kyseessä on yksi Balin pyhimmistä paikoista, joka tarjoaa myös upeat näkymät Gunung Agung -tulivuorelle. Temppeli on paikallisten uskonnollinen keskus ja vetää puoleensa myös henkistä kokemusta etsiviä ja historiasta kiinnostuneita matkailijoita.

Lue myös:

Historia ja Uskonnollinen Merkitys


Lempuyangin temppelin juuret juontavat yli tuhannen vuoden taakse, eli länsimaisen ajanlaskun mukaan varhaiskeskiajalle. Hindutemppeli sijaitsee Itä-Balin Lempuyang-vuorella 1175 metriä merenpinnan yläpuolella. Uskotaan, että se perustettiin yhdessä muiden Sad Kahyangan-temppeleiden kanssa aikana, jolloin Balin hindulaisuus juurtui saarelle. Nämä kuusi temppeliä ovat Balin pyhimpiä palvontapaikkoja. Lempuyangin temppeli on omistettu useille jumalille, mutta sen pääjumaluus on Ida Betara Hyang Iswara, joka edustaa valoa ja valaistumusta, sekä toimii Itä-Balin suojelijajumalana.

Pura Lempuyang edustaa balilaisten uskoa jälleensyntymiseen ja pyhään yhteyteen korkeimman voiman kanssa. Se on yksi kuudesta merkittävimmästä ja pyhimmästä palvontapaikasta Balilla. Paikalliset saapuvat temppeliin hakemaan siunausta ja jättämään uhrilahjoja. Se on myös paikka, jossa balilaiset suorittavat erilaisia rituaaleja ja seremonioita, kuten Galungan ja Kuningan juhlia.

Temppelin Arkkitehtuuri


Lempuyangin temppelikompleksi koostuu useista pyhien temppeliosuuksien sarjasta, jotka sijoittuvat korkean vuorenrinteen eri tasoille. Itse päätemppeliin päästäkseen vierailijan on kuljettava rinnettä ylös ja noustava lukuisa määrä portaita – noin 1700 kappaletta.

Vaivalloinen kulku temppelille kuvastaa henkistä matkaa. Polun varrella on useita pienempiä temppeleitä, pyhättöjä ja lepopaikkoja.

Temppelin kuuluisin osa on nimeltään “Taivaan Portti” eli Gates of Heaven. Tämä yli nelimetrinen portti toimii ikään kuin kehyksenä taustalla kohoavalle Gunung Agung -vuoren huipulle. Vaikuttavassa näkymässä piirtyy kuva, jossa maa ja taivas kohtaavat. Portti symboloi siirtymää ulkoisesta maailmasta sisäiseen – henkiseen – maailmaan.

Toinen kuuluisa osa temppeliä on sen korkeimpaan kohtaan johtava lohikäärmepatsaiden koristama portaikko.

Lue lisää temppelistä täällä.

Lempuyang temppeli
Lempuyang temppeli

Vierailu Lempuyang Temppelissä


Lempuyangin temppeli on yksi Balin suosituimmista temppeleistä niin uskonnollisesti, kuin nähtävyytenäkin. “Taivaan Porteilla” otetut matkakuvat ovat todella suosittuja ja erittäin haluttu muisto Balin matkalta. Näin ollen temppelissä on harvoin ruuhkatonta hetkeä. Jos haluat vierailla Lempuyang-temppelissä, sinun on hyvä huomioida muutama seikka.

Huivi riittää käsien ja selän peitoksi.

Pukeutuminen

Temppelin pyhää asemaa tulee kunnioittaa pukeutumalla asianmukaisesti. Pitkät vaatteet ovat suositeltavia ja sarongin käyttö on pakollista. Vierailijat voivat vuokrata sarongin temppelin ulkopuolelta pientä maksua vastaan.

Ajoitus

Aamunkoitto tarjoaa parhaat näkymät, suopeamman lämpötilan, sekä upean valon “Taivaan Porttiin”. Vältä suurimpia turistiryhmiä ja suuntaa temppelille siis aikaisin aamulla. Mikäli saavut paikalle päivällä, ota ehdottomasti juomapullo mukaan, sillä tuulettomina hetkinä ilma voi tuntua todella kuumalta.

Portaat ja Saapuminen Temppeliin

Temppeliin kuljetaan reilun 1700:n askelman portaita pitkin. Nousu on paikoin todella jyrkkää, etenkin korkeammalla. Mikäli et ole urheilullisessa kunnossa tai aikataulusyistä sinulla ei ole mahdollisuutta tehdä nousua jalkaisin, niin temppeliin pääsee myös kyydillä. Vuoren juurella sijaitsevalta parkkialueelta kulkee shuttle-busseja lähemmäs varsinaista temppelialuetta. Kuljetus maksaa muutaman euron eikä kestä kauaa.

Ylempänä rinteellä bussien jättöalueella sijaitsee koju, jonne maksetaan pääsymaksu. Kojulta voi vuokrata myös sarongin. Kaikkineen yhdeltä hengeltä vierailu maksaa noin 15 euroa. Loppumatka bussipysäkiltä, noin 200 metriä, kuljetaan jalkaisin erittäin jyrkkää rinnettä pitkin. Tiellä pörrää paikallisia mopoineen tarjoamassa kyytiä maksua vastaan temppelin sisäänkäynnille. Me emme ottaneet tarjousta vastaan ja kävelimme. Peruskuntoiselle matka on lievä ponnistus, mutta liikuntarajoitteiselle se voi olla haastava, etenkin 35 asteen kuumuudessa.

Käyttäytymissäännöt

  • Temppelin pyhyyttä tulee kunnioittaa hiljaisella käyttäytymisellä ja noudattaen paikallisia perinteitä. Temppelialueella ajatusten, sanojen ja tekojen tulee olla “puhtaita” ja hyviä – negatiivisia ajatuksia tai sanoja ei tule esittää.
  • Sisäänkäynnillä kaikilta naisilta kysytään onko heillä kuukautiset, eikä tämä ole paikallisen tavan mukaisesti tungettelevaa. Naiset eivät voi vierailla hindulaisissa temppeleissä kuukautisten aikana. Myöskään rintaruokintaikäisten vauvojen äidit eivät voi vierailla temppelissä ennen kuin lapsi on kyllin vanha. Alle 105 päivän ikäiset vauvat eivät pääse temppeliin.
  • Temppelissä täytyy käyttää sarongia koko vierailun ajan, naisten täytyy peittää myös selkä ja käsivarret. Kultakoruja ei tulisi pitää temppelialueella.
  • Temppelialueella ei saa syödä, mutta vesipullo voi ja kannattaa pitää mukana
  • Alueella sijaitsevat katokset, “balet”, on tarkoitettu rukoilemista varten, eikä niissä tule oleskella muutoin.
  • Kaikki temppelin osat ovat pyhiä ja historiallisesti arvokkaita, eikä niiden päällä saa kiipeillä, istua tai seistä.
  • Jalkojen nostaminen ylöspäin hindutemppelissä on erittäin epäkunnioittavaa, sillä jalat katsotaan kehon likaisimmaksi osaksi. Näin ollen kuvissa ei tulisi poseerata esimerkiksi sellaisissa jooga-asanoissa, joissa jalkaterät osoittavat taivasta.
  • Temppelissä ei saa suudella.
  • Alueella ei saa lennättää droneja.
Lempuyang temppeli

“Taivaan Portti” on vaikuttavan näköinen myös rinteen alta katsottuna. Sen läpi saa kulkea, vaikka tilanne kuvaussessioiden vuoksi vaikuttaa siltä, että läpikulku olisi kielletty. Toisella puolella porttia on kauniit rappuset, jotka johtavat alemmalle tasanteelle. Mikäli haluat kulkea portista läpi, on kohteliasta odottaa kuvausvuorojen vaihtoa, ettei pilaa muiden vierailijoiden kokemusta. Ole valmiina kun kuvaajat huutavat “next” ja kulje portista reippaasti toiselle puolelle sillä aikaa kun kuvausvuoro vaihtuu.

On myös kohteliasta laskeutua portaita heti noin puoliväliin, ettet jää valokuviin taustahahmoksi. Näimme tämän tapahtuvan muutaman kerran ja sanotaanko että se sai “yleisössä” aikaan melkoisen reaktion. Temppelissä odotetaan kunnioittavaa käytöstä, olitpa siellä sitten ihailemassa maisemia, henkisellä matkalla, tai ottamassa vain kuvia.

Lempuyang temppeli
Näkymä alemmalta tasanteelta. Taustalla aktiivinen tulivuori Mt. Agung.

Kuuluisat Instagram-kuvat


“Taivaan Portti” on yksi Balin suosituimmista valokuvauskohteista ja päivittäin jopa sadat matkailijat jonottavat vuoroaan saadakseen muistoksi kuvan itsestään portilla. Kuvat ovat niin suosittuja, että paikalliset ovat perustaneet temppelialueelle jonotusjärjestelmän, jolla taataan kaikille matkailijoille yhtäläiset mahdollisuudet ikonisten kuvien ottamiseen.

Temppelin sisäänkäynnillä vierailijoille jaetaan vuoronumerot kuvausta varten. Kun saavuimme paikalle iltapäivän puolella noin klo 13, saimme vuoronumeron jonka arvioitu kuvausaika olisi ollut noin kolmen tunnin kuluttua. Meillä oli muita suunnitelmia loppupäivälle, joten emme jääneet odottamaan. Alueella ei ole hirveästi muuta tekemistä, joten odottelu voi käydä tylsäksi. Korkeasta sijainnista huolimatta vuorenrinteellä ei välttämättä tuule, ja lämpötila kohoaa helposti 35 asteeseen. Muutaman tunnin odottelua varten kannattaa siis ehdottomasti ottaa mukaan vettä.

Kun oma kuvausvuoro koittaa, niin valokuvien ottamiselle on aikaa yksi minuutti ennen kuin vuoro jälleen vaihtuu. Poseerausasennot kannattaa siis suunnitella ja harjoitella ennakkoon. Huomaa kuitenkin, että jalkojen nostaminen ja suudelmat on kielletty. Temppelialueen keskelle on pystytetty aurinkovarjo, jonka alla paikalliset kuvaajat istuvat ottamassa kuvia. Oma kamera siis ojennetaan heille, eli seurueen kaikki jäsenet pääsevät kuvaan samaan aikaan.

Heijastusefekti kuviin luodaan kameran alla pidettävällä peilillä, eli temppelissä ei siis ole vesiallasta. Toiminta on hyvin systemaattista ja pidän esimerkiksi puhelimen luovuttamista kuvaajille ihan turvallisena. Jos sinulla on todella kallis kamera, harkitsisin siinä tapauksessa ehkä kahdesti jo sen vuoksi että aikaa ei juurikaan ole opettaa monimutkaisemman kameran mekanismeja kuvaajalle. Mikäli haluat ottaa kuvia omalla kameralla, onnistuu se aurinkovarjon alta muiden kuvaajien vierestä. Toinen vaihtoehto on saapua paikalle heti auringonnousun aikaan, joskaan kuulemani mukaan ei temppeli ole enää nykyään tyhjä vierailijoista edes silloin.

Kuinka Onnistuin Ottamaan Kuvia?

Tottakai olisi ollut hienoa saada se instagram-kuva itsestä portilla, mutta kolmen tunnin jonotus tuntui meidän mielestämme aivan turhamaisuuden huipulta. Temppeli ja sieltä aukeva maisema on todella kaunis, joten ilolla tyydyimme vain ihailemaan itse paikkaa. Olimme myös onnekkaita sään suhteen, sillä Mt. Agung ei aina ole näkyvissä pilvipeitteen takaa. Minä halusin kuitenkin saada kuvia portista ja tulivuoresta sen takana, ilman ihmisiä kuvissa. Tätä varten asetuin seisomaan aurinkovarjon alle kuvaajien taakse. Odotin, että kuvausvuoro vaihtuu ja ihmiset poistuvat portilta.

Vaihtoväli on todella tiivis ja uudet kuvattavat juoksevat ruutuun aika lailla heti kun mahdollista. Piti siis odotella sopivaa hetkeä jonkin aikaa, ehkä noin 15-20 minuuttia. Ns. “tyhjä hetki” tapahtui aika ajoin, kun jotakin vuoronumeroa kutsuttiin, eikä ketään ilmestynyt paikalle kuvattavaksi. Tällöinkin aikaa portin kuvaamiseen tyhjänä oli noin 15-20 sekuntia. Kamera kannattaa siis olla valmiina ja tarkennettuna oikeassa kulmassa. Kun ihmiset poistuvat ruudusta, niin sitten vain napsimaan kuvia niin monta kuin ehtii.

Voinko Suositella?


Lempuyangin temppeli on enemmän kuin nähtävyys. Temppeliin saapuminen on pienen vaivan takana, mutta näköala on kerrassaan upea. Alue ei ole sinällään iso, eikä temppelissä pääportaikon, portin ja näköalan lisäksi ole juuri muuta nähtävää tai koettavaa. Paikka on siitä huolimatta henkeäsalpaava kokemus ja kävisin siellä ehdottomasti uudelleen.

Valitettavasti “Taivaan Portti” on saanut kulttimaisen maineen somen vuoksi ja mielestäni oli jopa hieman surullista seurata kuinka monelle tärkeintä oli vain saada kuva itsestä. Monelta kävijältä taisi jäädä huomaamatta miten uskomattomassa paikassa olimmekaan vierailemassa. Temppeli on kuitenkin todella korkealla, ja se on rakennettu yli tuhat vuotta sitten! Puhumattakaan siitä, kuinka vaikuttava näky horisontissa jättimäisenä kohoava Mt. Agung onkaan.

Fun fact: temppelialueella lentää runsaasti isoja sudenkorentoja! Niitä pörrää ilmassa niin paljon, että siipien surinan kuulee. Ajoittain ne meinaavat jopa lentää päin.

Kameran linssi ei ollut likainen – pienet pisteet taivaalla ovat sudenkorentoja!

Lue Lisää

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap