Home » Nusa Penida: Unohtumaton Päiväretki Balilta

Nusa Penida: Unohtumaton Päiväretki Balilta


Nusa Penida on Balin kaakkoisrannikolla sijaitseva pienempi saari. Se on tunnettu upeista maisemista, kristallinkirkkaista vesistä ja henkeäsalpaavista nähtävyyksistä. Vierailu tällä paratiisisaarella on varmasti unohtumaton seikkailu. Tässä postauksessa kerron, miten toteuttaa päiväretki Nusa Penidalle ja mitä saarella kannattaa nähdä ja kokea.

Lue myös:

Huom! Tämä sivu saattaa sisältää affiliate-linkkejä.

Pakettimatka Vai Omatoimireissu?


Valitsimme päiväreissulle valmiin paketin Klook-palvelusta, sillä en ollut varannut retkeä ennakkoon vaan teimme varauksen netissä vasta päivää aikaisemmin. Jätimme varaamisen viime hetkeen, jotta voimme olla mahdollisimman varmoja, että retkipäivänä olemme terveenä ja sää on hyvä. En halunnut kuluttaa aikaa erilaisten kuljetusvaihtoehtojen ja muiden järjestelyiden selaamiseen, joten tästä syystä emme päätyneet tekemään omatoimista retkeä. Meidän tilanteessamme tämä oli oikein sopiva vaihtoehto, mutta mahdollisesti seuraavalla kerralla tekisin reissun omatoimisemmin. Ensikertalaiselle retkipaketti on oikein mainio tapa tutustua Nusa Penidan saareen.

Valitsemaamme päiväretkipakettiin sisältyivät kaikki kuljetukset, eli oma kuljettaja hotellilta satamaan ja takaisin, lauttaliput, sekä oma kuljettaja koko päiväksi myös Nusa Penidalla. Saarella kuljettaja vei meidät nähtävyyksille ja opasti kuinka kohteissa liikutaan. Hän tarjoutui ystävällisesti myös ottamaan meistä kuvia, joskin en kuumuudesta johtuen tuntenut itseäni kovin kuvaukselliseksi ja kohteliaasti keiltäydyimme tarjouksesta. Pakettiin sisältyi vesipullot, sekä lounas paikallisessa ravintolassa, jossa sai valita ruokalistalta vapaasti haluamansa aterian (löytyi myös yksi vegaaninen vaihtoehto!). Päivän lopuksi kuski vei meidät takaisin satamaan, kävi noutamassa lauttaliput ja katsoi että pääsemme oikeaan lauttaan kyytiin.

Meillä oli tämä päiväretkipaketti, ja olimme siihen oikein tyytyväisiä. Kävimme Broken Beachilla, Angel’s Billabongilla, Kelingkingillä ja Crystal Bay:ssä. Harkitsimme myös snorklauksen lisäämistä päivään, mutta onneksi emme lisänneet sillä juuri retkipäivänä sattui olemaan todella kova merenkäynti ja korkea aallokko.

päiväretki Nusa Penida

Aamulähtö Balilta


Lähde varhain aamulla Balilta lautalla tai pikaveneellä kohti Nusa Penidaa. Lauttoja ja veneitä lähtee Sanurista tai Padang Baista. Matka kestää noin 30-45 minuuttia, riippuen lähtöpaikastasi. Matka tarjoaa upeat merinäkymät ja vie sinut seikkailulle Nusa Penidan paratiisisaarelle.

Me lähdimme aamuvarhaisella noin klo 7 aikaan hotelliltamme Nusa Duasta kohti Sanurin satamaa. Sanurissa oli tuohon aikaan jo jonkin verran liikennettä ja saapuessamme satamaan lähempänä kello 8:aa, ruuhka oli jo merkittävä. Satama-alueen kojut ja niiden edustat olivat täynnä turistiryhmiä odottelemassa tietoa mille lautalle he pääsevät. Pääsimme odottelun jälkeen klo 8.30 lautalle Sanurista Marutiin.

Sanurin satama

Veneretkillä kannattaa varautua siihen, että jomman kumman saaren satamassa veneestä tai lautalta poistutaan laskeutumalla rantamatalikkoon – ei laiturille. Kannattaa siis pukea päälle tai ottaa mukaan sellaiset vaatteet ja kengät, että veneestä poistuminen sujuu mukavasti. Meidän kohdalla lautasta siirryttiin molemmin päin laiturin kautta maihin, mutta saimme silti ennakolta huomautuksen että jalat saattavat hieman kastua reissulla.

Palaa takaisin Balille myöhään iltapäivällä tai alkuiltapäivästä jotta voit nauttia auringonlaskusta matkan aikana, jos mahdollista. Viimeisen lautan aikataulu kannattaa tarkistaa ajoissa, ja pitää huoli että olet ajoissa satamassa ennen lautan lähtöä. Meidän reissullamme sattui niin, että päivän aikana merenkäynti oli yltynyt huomattavasti verrattuna aamuiseen menomatkaan. Näin ollen lauttamatka takaisin Balille iltapäivällä oli melkoisen hurja kokemus. Aallokko keinutti lauttaa niin paljon, että en uskaltanut ottaa puhelinta esille kuvatakseni videoita. Pelkäsin pudottavani sen lattialle ja että se lähtisi liukumaan lattiaa pitkin tavoittamattomiin. Merimatka oli yhtään liioittelematta kuin reilu puolituntinen vuoristoradassa.

Voit perehtyä veneiden ja lauttojen aikatauluihin ja ostaa lippuja täällä.

Liikkuminen Nusa Penidalla


Vaikka Nusa Penida on Balia huomattavasti pienempi saari, sielläkään nähtävyydet eivät ole kävelymatkan päässä toisistaan. Lisäksi maasto ja tiet ovat, mikäli vain mahdollista, Balin saarta vieläkin kapeampia, kiemuraisempia ja vaikeakulkuisempia. Siirtyminen paikasta toiseen saattaa helposti viedä puoli tuntia. Skoottereita tai autokuskeja voi vuokrata samaan tapaan kuin Balilla. Päiväretkeen sisältyi henkilökohtainen kuljettaja. Jos tekisin omatoimisen retken Nusa Penidalle, niin luultavasti myös tuolloin käyttäisin omaa kuljettajaa.

Marutin satama, jonne osa lautoista saapuu, on Balin satamaa huomattavasti yksinkertaisempi ja pienempi. Satamassa ei ole juuri lainkaan päällystettyä tietä, vaan sataman makasiineille ja parkkialueelle kuljetaan hiekkaista polkua pitkin rannan tuntumassa. Jos olet siis yöpymässä saarella, valmistaudu kantamaan matkalaukut lautasta parkkialueelle asti. (Vinkki: matkalaukkujen pyörät eivät rullaa hiekassa).

Voit lukea lisää Nusa Penidan palveluista ja kuljetuksista täällä.

Angel’s Billabong


Angel’s Billabong on upea luonnonmuodostelma Nusa Penida -saarella. Se on luonnon muovaama vesiallas, joka on syntynyt aaltojen ja vuorovesien kuluttaessa vulkaanista kalliota. Tämä kalliomuodostelma on erityisen kuuluisa kirkkaasta turkoosista vesialtaasta, joita ympäröivät jylhän röpelöiset kalliot ja meri.

Hetken aikaa kalliota ihasteltuasi ymmärrät, miksi paikka on käymisen arvoinen. Valtavien aaltojen iskeytyessä kallioita vasten vaahtopäät nousevat kymmeniä metrejä kohti taivasta luoden unohtumattoman luonnonnäytelmän. Aallot lähettävät myös vaahtopäisiä vesipulsseja upeaan kalliolaguuniin.

Ainutlaatuinen luonnonmuodostelma tarjoaa kävijöilleen myös mahdollisuuden nauttia uimisesta laguunimaisessa luonnonvesialtaassa, joka täyttyy kristallinkirkkaasta vedestä vuoroveden mukaan. Maisemat ovat henkeäsalpaavat, ja paikka on suosittu valokuvaajien ja matkailijoiden keskuudessa.

On kuitenkin erityisen tärkeää olla varovainen liikkuessasi alueella, etenkin kovalla aallokolla. Noudata paikallisten antamia neuvoja ja varoituksia. Kalliot ovat tavallisesti täynnä turisteja ihailemassa aaltojen valtavia iskuja rantakalliota vasten. Mikäli et kuitenkaan näe ketään uimassa laguunissa, se luultavasti tarkoittaa sitä että vedessä on tällöin liian vaarallista.

päiväretki Nusa Penida
Laskuveden aikaan tyynellä säällä laguunissa voi vilvoitella.
päiväretki Nusa Penida

Broken Beach


Toinen tunnettu nähtävyys sijaitsee aivan kivenheiton päässä Angel’s Billabongista. Broken Beach, joka tunnetaan myös nimellä Pasih Uug, on vertaansa vailla oleva luonnonnähtävyys. Se on luonnon hioma kaarimuodostelma, joka ympäröi turkoosia laguunia. Broken Beach on saanut nimensä kallioon muodostuneesta aukosta kallioiden kehystämän kaaren keskellä. Se on saaren suosituimpia turistikohteita, eikä suotta. Paikan upeuden ymmärtää vasta kun sen todistaa itse paikan päällä.

Tämä kallionmuodostelma on syntynyt vuorovesien ja aaltojen vaikutuksesta. Se on muodostanut alas laguuniin upean luonnonaltaan, joka on yhteydessä merelle. Alue on suosittu valokuvaus- ja retkeilykohde sen ainutlaatuisen kauneuden vuoksi.

Näköalapaikka on korkealla kallioiden päällä, eikä alas rantaan ole mahdollista laskeutua. Laguunin pääsee kuitenkin kiertämään polkua pitkin kalliomuodostelman päältä. Vierailijat voivat katsella upeita maisemia kallion reunalla ja ihailla meren värien kontrastia.

Alueella saattaa kuitenkin olla huomattava määrä turisteja ja kaikki haluavat tietenkin ottaa kuuluisat matkailukuvat istuen kallion laidalla. Jyrkänteen reunamia ei ole aidattu eikä suojattu millään lailla, eli reunalta on suora pudotus alas kivikkoon luultavasti kymmeniä metrejä. Aitaamaton polku laguunin ympäri korkeiden kallionkielekkeiden päällä vaikutti sen verran hurjalta, että tyydyimme ihastelemaan näkymiä useamman metrin päästä reunalta. Muille arkajaloille suosittelen käyttämään hyödyksi kameran zoomia. Kannattaa olla erityisen varovainen alueella liikkuessaan ja noudattaa turvallisuusohjeita, sekä maalaisjärkeä, etenkin jos matkustaa lasten kanssa.

Huomaathan, että Angel’s Billabongille ja Broken Beachille saavuttaessa autolla ei pääse suoraan kohteeseen. Parkkialueelta on muutaman minuutin kävelymatka kallioille, mennessä reitti kulkee alamäkeen ja pois lähtiessä pitkään ja jyrkkään ylämäkeen. Myös siirtyminen Angel’s Billabongilta Broken Beachille käy muutamassa minuutissa kävellen. Ylämäkeen kulkeva luonnonpolku käy läpi metsikön, joten askeliaan on syytä varoa puunjuurien ja kivien varalta. Mikäli sinulla ei ole patikointikokemusta etkä ole liikunnallisessa kunnossa, kannattaa varata aikaa ja kulkea reitti rauhassa.

Kelingking Beach


Kelingking Beach tunnetaan siitä, että rannan kalliomuodostelma muistuttaa dinosauruksen päätä. Se on yksi Nusa Penidan saaren näyttävimmistä rantakohteista. Tämä paratiisiranta sijaitsee saaren eteläosassa ja tarjoaa matkailijoille jylhiä maisemia ja ainutlaatuisen, kauniin rannan.

päiväretki Nusa Penida

Kelingking Beachin näköalatasanne tarjoaa upean näköalan hiekkarannalle, turkoosina hohtavalle merelle ja korkeille rantakallioden reunamalle. Hiekkaranta itsessään on piilossa kallion takana, ja sinne pääseminen vaatii jyrkkää laskeutumista polkua pitkin. Polku kulkee kallion harjanteella kasvillisuuden seassa ja on paikoin erittäin vaikekulkuinen. Laskeutuminen jyrkänteeltä alas rannalle vie noin 30-40 minuuttia. Vaikka Kelingking Beach on vaativa paikka saavuttaa, se on suosittu valokuvaajien ja seikkailunhaluisten matkailijoiden keskuudessa. Rannalla vieraileminen tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden ihailla villiä luontoa, turkoosia merta ja näköalaa, joka jää takuulla ikuisesti mieleen.

On tärkeää huomata, että ranta-alueella ei ole laajamittaista infrastruktuuria, joten vierailijoiden tulisi varustautua asianmukaisilla varusteilla ja noudattaa varovaisuutta laskeutuessaan rannalle. Toisin sanoen kyseessä on luonnonmukainen “villi” ranta, eikä siellä ole mitään palveluita. Kelingking Beach on ehdottomasti yksi Nusa Penidan saaren helmistä, joka tarjoaa unohtumattoman seikkailun luonnon kauneuden äärellä. Vaikka et olisikaan halukas patikoimaan polkua alas rannalle, paikka on siitä huolimatta käymisen arvoinen.

päiväretki Nusa Penida
Tämä näkymä on monen matkailijan pääasiallinen syy tehdä retki Nusa Penidalle.

Diamond Beach


Diamond Beach on yksi Nusa Penida -saaren lumoavimmista rannoista, ja se sijaitsee saaren itäosassa lähellä Atuh Beachia. Tämä paratiisiranta on saanut nimensä hienohiekkaisesta rannasta, turkoosista vedestä ja korkeista kalkkikivikallioista, jotka luovat vaikuttavat näkymän.

Ranta on saavutettavissa jyrkkiä portaita pitkin, jotka on rakennettu kallion rinteille. Tämä laskeutuminen antaa vierailijoille mahdollisuuden ihailla kauniita näkymiä merenrannasta ylhäältä päin. Diamond Beachilla voit rentoutua hienohiekkaisella rannalla, nauttia auringosta ja uida kristallinkirkkaissa vesissä. Ympäröivät korkeat kalkkikivikalliot luovat dramaattisen maiseman.

Valitsemaamme päiväretkeen ei sisältynyt käyntiä Diamond Beachilla. Yhden päivän retkelle ei ole mahdollista mahduttaa kaikkia saaren kohteita, joten keskityimme nähtävyyksiin vain länsirannikolla. Esimerkiksi Kelinking Beachiltä ajo Diamond Beachille toiselle puolelle saarta veisi noin 1,5 tuntia. Käytimme tämän ajan uimiseen Chrystal Bayssa ennen suuntaamista takaisin satamaan.

Myös Diamond Beachille päästäkseen täytyy laskeutua alas portaita. Laskeutumiseen menee noin 10-15 minuuttia.
päiväretki Nusa Penida
Diamond Beach on saanut nimensä timantin muotoisten kallioiden mukaan.

Chrystal Bay


Crystal Bay on yksi Nusa Penidan saaren suosituimmista rannoista, ja se sijaitsee saaren länsipuolella. Ranta on kuuluisa kirkkaasta vedestään, monipuolisesta eliöstöstään, sekä ihanteellisista olosuhteista sukeltamiseen ja snorklaamiseen. Tämä upea ranta tarjoaa valkoisen hiekan, turkoosin veden ja vehreän ympäristön yhdistelmän. Rantaa reunustavat dramaattisen korkeat kalkkikivikalliot. Crystal Bay on myös tunnettu upeista auringonlaskuista, mikä tekee siitä romanttisen vierailukohteen Nusa Penidalla yöpyville matkailijoille.

päiväretki Nusa Penida

Rannalla on useita sukellus-, snorklaus- ja venepalveluita, jotka tarjoavat mahdollisuuden tutustua Chrystal Bayn upeisiin vedenalaisiin maisemiin. Crystal Bay tunnetaan erityisesti Mola Mola -kalasta, joka houkuttelee sukeltajia ympäri maailmaa. Lisäksi voit kohdata muita trooppisia kaloja, koralleja ja merikilpikonnia.

Rannalta löytyy rento rantabaari, jossa voit nauttia virkistävistä juomista ja paikallisista herkuista. Voit viettää päivän aurinkoa ottaen, snorklaten tai vain ihaillen maisemia. Crystal Bay tarjoaa rentouttavan ja kauniin ympäristön, joka sopii niin aktiivisille seikkailijoille kuin niille, jotka haluavat vain nauttia trooppisen rannan tunnelmasta.

Rantatuoliparin aurinkovarjoineen voi vuokrata noin 15-20 euron käteismaksua vastaan. Rannan läheisyydestä löytyy myös maksullisia tiloja vaatteiden vaihtoon.

Chrystal Bay oli päiväretkemme viimeinen kohde. Vietimme rannalla reilun tunnin, lähinnä merestä nauttien. Mikäli aiot uimaan tällä rannalla, suosittelen ottamaan mukaan uimakengät, sillä hienojakoisen hiekan seassa pyörii erinäisen kokoisia, teräviä korallin palasia. Emme uineet kovin syvälle, vaan lähinnä lilluimme aalloissa rantamatalikossa, joten emme nähneet sen koommin merieläimiä. Joskin mainittakoon tässä nyt varsin erikoinen episodi ja ainoa kontaktimme mereneläviin tällä reissulla: kesken aalloissa pulikoinnin jostain meren syövereistä rintaani tarrasi kuin henkensä pitiminä pieni taskurapu. Oli todellinen ällistyksen momentti kun huomasin mikä minua oikein nipistää!

päiväretki Nusa Penida

Snorklaus Paholaisrauskujen Seassa


Snorklaaminen paholaisrauskujen seassa on ainutlaatuinen ja jännittävä kokemus, jonka voi kokea Balin upeilla vesillä. Erityisesti Nusa Penida -saaren ympäristössä, kuten Crystal Baylla, snorklaajat voivat kohdata näitä vaikuttavia mereneläviä. Nusa Penidan Manta Point onkin tunnettu paholaisrauskuistaan. Saarella on mahdollista osallistua veneretkelle, jossa pääset snorklaamaan näiden majesteettisten olentojen kanssa turkoosin veden alla. Retkiopas auttaa tunnistamaan rauskut ja kertoo niiden elintavoista.

Paholaisrauskut, jotka tunnetaan myös nimellä Manta Raya, ovat suuria ja vaikuttavia rustokaloja, jotka liikkuvat sulavasti meren pinnan alla. Niiden siivet muistuttavat enkelin siipiä, ja ne voivat olla leveydeltään vaikuttavan kokoisia. Rauskujen seassa snorklatessa voi kokea upean näkökulman näihin majesteettisiin otuksiin. Kirkas vesi mahdollistaa hyvän näkyvyyden, ja rauhallisesti liikkuvia paholaisrauskuja voi täten nähdä niiden luonnollisessa elinympäristössä. Vedenalainen maailma Nusa Penidan ympäristössä on monimuotoinen ja täynnä värikkäitä koralleja ja muita mereneläviä.

Vaikka paholaisrauskut ovat upeita ja tavallisesti rauhanomaisia, on silti tärkeää noudattaa turvallisuusohjeita snorklatessaan näiden elävien olentojen seassa. Turvallisuusvarusteiden käyttö ja paikallisten opaspalveluiden hyödyntäminen auttavat tekemään kokemuksesta miellyttävän ja turvallisen. Snorklaaminen paholaisrauskujen seassa takaa unohtumattoman ikkunan Indonesian trooppiseen vedenalaiseen maailmaan.

Huomaa kuitenkin, että rauskut ovat täysin luonnonvaraisia. Näin ollen niitä ei välttämättä ole joka kerralla mahdollista tavoittaa luonnonvesistä, sillä rauskut liikkuvat laajoilla alueilla esimerkiksi merivirtojen mukaan. Tällöin snorklausretkellä on kuitenkin mahdollista nähdä muuta upeaa merenalaista elämää, kuten koralleja ja niiden asukkeja. Myöskään kovalla merenkäynnillä snorklausretkiä ei välttämättä turvallisuussyistä järjestetä. Kannattaa siis varautua ymmärtäväisin mielin. Me emme varanneet snorklausta ennakkoon, ja onneksi niin sillä snorklausretket peruttiin juuri sinä päivänä kun olimme Nusa Penidalla.

Goa Giri Purtri – Temppeli


Kuten Balin saarella, myöd Nusa Penidalta löytyy lukuisia temppeleitä. Ehkäpä kiinnostavin niistä on Goa Giri Putri, joka poikkeaa sijainniltaan useista muista perinteisistä temppeleistä. Se on ainutlaatuinen pyhä luola ja hindutemppeli, joka on omistettu Dewi Sri -jumalattarelle – viljan ja maanviljelyn suojelijattarelle. Goa Giri Putri on suosittu sekä paikallisten että matkailijoiden keskuudessa, ja siellä järjestetään usein seremonioita, erityisesti tärkeiden hindu-festivaalien aikana. Temppeli tarjoaa myös upeat näkymät ympäröivään maisemaan.

Temppelin pääsisäänkäynti sijaitsee kallion alla. Luolan sisällä on useita käytäviä ja kammioita, joita paikalliset käyttävät seremonioihin ja rukoiluun. Luolassa vierailevat voivat kokea sen maagisen hengellisen ilmapiirin ja sen uskotaan olevan pyhä paikka, jossa rukoukset voivat toteutua. Temppelin erityispiirteenä on sen luolastoon johtava kapea kulkutunneli, joka vaatii vierailijoilta hieman taipumista ja kyykkimistä. Tunneli symboloi henkistä puhdistumista ja uudelleensyntymää.

Me emme käyneet tässä temppelissä ajanpuutteen vuoksi, joskin se vaikuttaa käymisen arvoiselta bucket list-kohteelta. Temppeli sijaitsee saaren itärannikolla, samalla puolen kuin Diamond Beach.

Vinkkejä


Nusa Penidan päiväretkellä on mahdollista kokea Balin upeimpia luonnontokohteita ja rantoja. Tässä vielä tiivistelmänä muutama vinkki, joiden avulla retki sujuu mahdollisimman mukavasti.

  • Suunnittele etukäteen nähtävyydet, joita haluat nähdä. Kaikkia saaren nähtävyyksiä ei ehdi käymään yhden päivän aikana.
  • Voin suositella tätä päiväretkipakettia Broken Beachille, Angel’s Billabongille, Kelingkingille ja Crystal Bay:lle. Paketti sisälsi kaikki kuljetukset ja lounaan.
  • Huomioi kuljetusaika saarelle ja saarella. Huomaa, että merivirtaukset voivat vaikuttaa lautan aikatauluun.
  • Matkaan kannattaa lähteä niin aikaisin kuin mahdollista! Tarkista myös, mihin aikaan viimeinen lautta lähtee paluumatkalle. Myös valmisretkillä on mahdollista valita itse mille paluulautalle tähtää.
  • Ota mukaan aurinkovoidetta, vettä, rantavarusteet ja mukavat (vaihto)vaatteet.
  • Päivä saattaa olla aurinkoinen ja kuuma. Me koimme, että Nusa Penidalla oli jopa kuumempaa kuin Balin saarella. Varo lämpöhalvausta ja auringonpistosta!
  • Jos kärsit merisairaudesta tai matkapahoinvoinnista, ota tarvittavat lääkkeet ajoissa!
Myös tämä Instagramista tunnettu majapaikka sijaitsee Nusa Penidalla, taustalla Diamond Beach.

Lue myös

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment

Share via
Copy link
Powered by Social Snap