Home » Välilasku Singaporessa

Välilasku Singaporessa

Singaporen kaupunkivaltio on oivallinen paikka pitää paussia kaukoidän lentojen välissä. Teimme reilun vuorokauden mittaisen visiitin Singaporeen palatessamme takaisin Suomeen häämatkalta Balilta huhtikuussa 2023. Kaksi puolikasta päivää kului Singaporessa nopeasti ja välilasku oli varsin mieleenpainuva elämys kaikin puolin. Kerron tarkemmin kokemuksistamme tässä postauksessa.

This post is available in English here.

välilasku Singaporessa

Singapore lyhyesti

Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Singapore on reilun 5,5 miljoonan asukkaan kaupunkivaltio Malesian niemimaan eteläkärjessä. Singaporen tasavalta on itseasiassa myös saarivaltio, jonka pääsaaren pinta-ala on vain noin 636 neliökilometriä, eli Suomen pääkaupunkiseudun kokoinen. Näin ollen saaren väestöntiheys on maailman toiseksi suurin.

Singaporen virallinen kieli on englanti ja valuuttana käytetään Singaporen dollaria (1 SGD = 0,67 EUR). Singaporelaisista reilut 30% on buddhalaisia, noin 18% kristittyjä ja noin 18% uskontokuntiin kuulumattomia. Maan moderni kulttuuri rakentuu kirjavasta historiasta, saaden paljon vaikutteita kiinalaisten siirtolaisten kulttuuriperimästä, sekä kansainvälisyydestä.

Singaporea voisi kutsua kaukoidän Dubaiksi. Se tunnetaan yhtenä maailman merkittävimmistä finanssikeskuksista ja omaa pitkän historian kauppapaikkana. Kaupunki onkin pullollaan näyttäviä rakennuksia, hulppeita merkkiliikkeitä ja kalliita autoja.

Rahtilaivat saapuvat aamuisin Singaporen satamaan. Näkymä hotellihuoneen ikkunasta.

Miksi tehdä välilasku Singaporessa?

Helpompaa ja viihtyisämpää välilaskukohdetta saa Aasiasta hakea. Kaupungista löytyy nähtävää ja ihmetetävää useammallekin päivälle, joten Singapore sopii myös ihan varsinaiseksi kaupunkilomakohteeksi. Emme ehtineet päivässä kiertämään kaikkia suunniteltuja kohteita läpi, joten odottelenkin jo kovasti seuraavaa mahdollisuutta tehdä hieman pidempi pysähdys Singaporessa.

Vaikka paljon jäikin näkemättä, niin voin siitä huolimatta suositella yhden yön välilaskua. Singaporessa riittää viihdettä lyhyin etäisyyksin ja kaupuki on kaikin puolin todella helppo ja turvallinen kohde. Minuun tekivät vaikutuksen paikan pedantti siisteys, sekä kaikkialla läsnäoleva tehokkuus. Aikaa ei päästetä hukkaan Singaporessa!

Pysähdyimme Singaporeen kotimatkalla Balilta Suomeen. Indonesiaan verrattuna Singapore on kuin toinen maailma, vaikka lentomatkaa kohteiden välillä on vain 2,5 tuntia. Bali ja Singapore ovat toistensa vastakohdat monessa suhteessa, joskin molemmat ehdottomasti kokemisen arvoisia. Tarkemmin Balin kokemuksista voit lukea tästä postauksesta.

Changin lentokenttä ja maahantulo

Lensimme Balilta Singaporeen suoralla Scoot halpalentoyhtiön lennolla. Scoot on Singapore Airlinesin tytäryhtiö ja kaikkineen ylitti ennakko-odotukset siisteyden ja turvallisuuden puolesta. Se itseasiassa valittiin jopa vuoden 2023 parhaaksi pitkiä lentoja tarjoavaksi halpalentoyhtiöksi.

EU:n ja USA:n kansalaiset eivät tarvitse viisumia Singaporeen. Ennen maahan saapumista kaikkien tulee kuitenkin täyttää maksuton maahantulolomake eli Arrival card. Lomake täytetään sähköisesti ja annetut tiedot linkittyvät siten passin numeroon, joten paperista versiota ei tarvitse esittää maahantulon yhteydessä.

Itse lentokentällä riittää tekemistä ja näkemistä aina kauppakeskuksesta, peililabyrinttiin ja liukumäkiin. Changin lentokentällä sijaitsee muuten maailman suurin sisätiloissa sijaitseva vesiputous, mikä on itsessään jo näkemisen arvoinen. Singapore sopii näin ollen myös muutaman tunnin välilaskupaikaksi vallan mainiosti.

Lentokentälle saavuttaessa olisi suositeltavaa varata vähintään 3 tuntia aikaa ennen lentoa, mikäli haluaa nähdä ainakin Jewel-kauppakeskuksessa sijaitsevan vesiputouksen. Jos mielii käydä shoppailemassa, niin aikaa kannattaa varata reippaasti enemmän. Lentokentän palvelutarjontaan voi tutustua ennakkoon täällä ja täällä.

Liikkuminen Singaporessa

Changin kansainvälinen lentokenttä on valtava, mutta sieltä pääsee keskustaan varsin sujuvasti. Taksimatka on noin 20 minuuttia ja reitti kulkee oikeastaan lähes suoraan pelkkää moottoritietä pitkin. Lentoasemalta pääsee keskustaan myös metrolla, joskin matkalaukkujen tuomista metroihin suositellaan vältettävän etenkin ruuhka-aikoina.

Koska meillä oli vain rajallinen määrä aikaa Singaporessa, käytimme liikkumiseen julkisten kulkuneuvojen sijaan taksia. Tutkin vaihtoehtoja jo hieman ennakkoon ja google mapsin mukaan matka lentokentältä hotellille oli jopa puolet nopeampi autokyydillä. Näin ollen tilasin ja maksoin lentokenttäkuljetukset ennakkoon Booking.comin kautta.

Majoituimme Conrad Centennial hotellissa Suntec Cityn alueella aivan Singaporen keskustan tuntumassa. Hotellilta oli sopivan mittainen kävelymatka päänähtävyyksille kaakkoisrannalla. Mikäli kaupungissa viettää vain yhden tai pari yötä, niin keskustan huvituksista saa eniten irti majoittumalla juuri kävelyetäisyydellä.

Saapumispäivänä liikuimme kaupungilla vain jalkaisin. Lähtöpäivänä kävimme aamukävelyllä hotellin lähiympäristössä. Uloskirjauksen jälkeen jätimme matkatavarat hotellille ja päätimme ottaa taksin syvemmälle keskustaan noin kolmen kilometrin päähän. Minulla oli ollut jo Balilla käytössä Uberia vastaava Gojek-taksisovellus, joka toimi hyvin myös Singaporessa. Kyyti maksoi keskusta-alueella noin 7 euroa.

Ilmasto

Singaporessa on tasaisen kuumaa, mutta epävakaata ympäri vuoden. Ilmankosteus on lähes käsin kosketeltava ja pieni sateen mahdollisuus on olemassa jatkuvasti. Päivälämpötilat liikkuvat +29-35 C asteessa ja öisin lämpötila laskee noin 25 C asteeseen.

Balin jälkeen Singapore tuntui jopa vielä kuumemmalta ja kosteammalta. Lähtöpäivänä mittari näytti Tosin, taisimme osua paikalle juuri harvinaisen kuumaan ajankohtaan, sillä paikallisten mukaan kaupungissa ei yleensä ole niin kuuma. Taksikuski kertoi kuinka jopa Indonesialaiset asiakkaatkin olivat valittaneet tukalasta säästä, vaikka tavallisesti Indonesiassa on kuumempaa kuin Singaporessa.

Sää Singaporessa näytti tältä. Feels like 39 C – JEP!

Fine City – sääntöjen Singapore

Tämä sanaleikki Singaporesta pitää täysin paikkansa. Fine City voidaan tulkita joko hienona kaupunkina, tai sakkojen kaupunkina. Singapore on siis tunnettu lukuisista ja paikoin kummallisista säännöistään, joista huomautetaan erilaisilla kylteillä. Sääntöjen rikkomisesta voi seurata rangaistus tuhansien eurojen sakoista jopa raipoitukseen tai kuolemantuomioon.

Kiellettyä on rangaistuksen uhalla mm. purukumin myyminen ja maahan sylkeminen, muu sylkeminen, kaikki roskaaminen, julkisilla paikoilla ja julkisissa liikennevälineissä syöminen tai juominen, pulujen syöttäminen, sekä durian-hedelmien tuominen julkisiin tiloihin. Tupakointi julkisilla paikoilla on kielletty. Suomalaisesta näkökulmasta on tosi hassua, että tupakointi sallitaan lähinnä vain sisätiloissa!

Tien ylittäminen väärästä paikasta tai punaisia päin käveleminen on Singaporessa kielletty, siitä voi saada tuntuvat sakot tai jopa vankeutta. Kaikesta huolimatta kaupungilla näkee ihmisiä ylittämässä katua vähän miten sattuu. Ilkivallasta ja graffitien maalaamisesta jaetaan hurjia rangaistuksia myös turisteille. Huumeiden salakuljetuksesta tai hallussapidosta Singaporessa voi saada kuolemantuomion.

Singaporeen saapuessa kannattaa huomioida, että maahan ei saa tuoda nuuskaa tai sähkötupakkaa. Tupakkaa voi tuoda vain yhden avatun askin verran. Kaikki tupakka- ja alkoholituotteet on tullattava. Minulle iski lievä paniikki lentokentän tuloaulassa, kun näin kaikki kieltokyltit ja listan tullausta vaativista tuotteista. Onneksi meillä ei ollut tullattavaa, mutta kävi mielessä että olisi varmaan pitänyt tutustua asiaan hieman paremmin jo ennakkoon.

Ostokset ja hintataso

Singapore on kuuluisa kaupankäynnistä, joten ostospaikkoja ei kaupungilla tarvitse etsimällä etsiä. Luksusliikkeitä ja länsimaisten merkkien putiikkeja löytyy useammastakin eri kauppakeskuksesta. Myös muutamia vintage-liikkeitä näkyy katukuvassa.

Runsaasta tarjonnasta huolimatta Singaporen ostosreissulle kannattaa suunnata tuhdin rahapussin kanssa. Mikäli ostoksille mielii hyvien tarjousten ja edullisten löytöjen perässä, niin Singapore ei ole oikea kohde. Merkkituotteilla on samat merkkituotteiden hinnat kuin Euroopassakin.

Välilasku Singaporessa
Leijonapäinen Merlion-patsas on Singaporen virallinen maskotti. Sen ohi kulkeva rantakatu pullistelee turisteja aamusta iltaan.

Yleisesti hintataso Singaporessa on Suomeen verrattaen kallis. Kyseessä on Aasian kallein maa ja koko maailman seitsemänneksi kallein maa. Yhden henkilön elinkustannukset Singaporessa ovat piirun vajaat 5000 euroa kuukaudessa.

Tämä näkyy myös päivittäistuotteiden ja ravintoloiden hinnoissa. Luksushotellin perusluokan huoneessa majoittuu keskimäärin 300 eurolla per yö. Paikallisesta pikaruokaravintolasta selviää noin 20 eurolla per henkilö. Olut maksaa ravintolassa noin 8 euroa ja bensiini noin 2 euroa litralta. Ihan kuin meillä Suomessa, eli kotoisa järkytys joka kerta kuittia katsoessa!

Nähtävyydet

Tekemistä ja näkemistä Singaporessa riittää aamusta iltaan. Kaupungista löytyy toinen toistaan erikoisempia ja hulppeampia rakennuksia, jotka pistävät arkkitehtuurisilla ihmeillään pään pyörälle. Miten olisi vaikkapa sisävesiputous (tai kaksi), sarja jättimäisiä valaistuja super puita, laiva kolmen tornihotellin kannattelemana, Formula 1 katurata, tai maailman suurimpiin lukeutuva maailmanpyörä? Kaikki on mahdollista kokea Singaporessa.

Keskustan pilvenpiirtäjät ja niiden sekaan sulautuvat vanhemmat rakennukset ovat jo itsessään kiinnostava nähtävyys. Esimerkiksi New Yorkin jokseenkin tasapaksuihin pilvenpiirtäjiin verrattuna Singaporessa rakennukset ovat erikoisella tavalla mielenkiintoisia, paikoin fysiikan lakeja uhmaavia taidonnäytteitä. Kaupungista löytyy myös erilaisia kulttuurisia keskittymiä omine nähtävyyksineen, kuten esimerkiksi China Town ja Little India.

Ruokailu ja vegaaniset haasteet

Monikulttuurisuuden ehdoton lisäetu on runsas etnisten ravintoloiden tarjonta. Singaporesta löytää helposti kaikki Aasian maut sushista tikka masalaan niin katukeittiöstä, kuin fine dining-ravintolastakin. Ostoskeskusten ravintolakorttelit pursuavat mitä erikoisemman näköisiä kojuja, joiden tuorevalikoimasta voi itse valita raaka-aineet omaan annokseen. Valituista raaka-aineista kokki sitten valmistaa wok-tyylisen aterian ja prosessia voi seurata lasin takaa.

Vegaanista ruokavaliota noudattavalle Singapore tuottaa valitettavasti vähän päänvaivaa. Google mapsin perusteella vegeravintoloita on jonkin verran, mutta emme onnistuneet paikantamaan yhtäkään. Osa ongelmaa oli varmasti heikko suunnistustaito. Sattumalta törmäsimme vegaaniseen falafel-ravintolaan, mutta valitettavasti minulta on elämäni falafel-kiintiö täyttynyt jo aikapäiviä sitten, eikä näin ollen tullut testattua kyseistä ravintolaa.

Tavallisissa ravintoloissa haaste oli kaksinkertainen. Harva menu sisälsi edes yhtä kasvisvaihtoehtoa, vegaanisesta puhumattakaan. Kun tiedustelin vegaanista ateriaa katukeittiöstä, kysymys aiheutti suoranaista hämmennystä ja hetken pohdinnan jälkeen minulle tarjottiinkin sujuvasti lihaa vegaanisena tuotteena. No animals– selitykseni ei järin edistänyt tilannetta, koko konsepti tuntui olevan perusravintolassa aivan tuntematon. Korealaisessa tofu-ravintolassa ei liiemmin ollut tarjolla lihattomia annoksia, vaan tofu tarjoiltiinkin kaikkien mahdollisten eläintuotteiden lisukkeena.

Matkustaisinko Singaporeen uudestaan?

Ehdottomasti kyllä, meiltä jäi niin paljon vielä näkemättä. Singaporessa on aivan omanlaisensa leppoisa tunnelma – kaikista kielloista huolimatta, ja sinne tekee mieli palata vielä uudemman kerran. Tämä dynaaminen metropoli tarjoaa varmasti joka kerralla uudenlaisen kokemuksen!

Pinterest

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link