Home » Parhaat vinkit Roomaan – Mitä sinun täytyy tietää ennen matkaa

Parhaat vinkit Roomaan – Mitä sinun täytyy tietää ennen matkaa


Rooma – ikuinen kaupunki, joka sykkii historiaa, taidetta, muotia ja tietenkin Italialaista ruokaa. Suunnitteletko matkaa tähän kulttuurin keitaaseen? Tässä oppaassa kerron olennaisimmat vinkit, sekä hyödyllistä tietoa Roomaan matkustamisesta. Italian pääkaupunki Rooma ei poikkea merkittävästi muista Euroopan suurkaupungeista, mutta siitä huolimatta matkavalmistelut kannattaa tehdä kunnolla. Ota tästä haltuun parhaat vinkit onnistuneeseen Rooman matkaan!

Read in English.

Paras matkustusaika


Rooma on ikuinen kaupunki myös matkustusajankohdan suhteen – siellä voi vierailla vuodenajasta riippumatta. Vuodenajat vaikuttavat toki sääolosuhteisiin, mutta Suomeen verrattuna säävaihtelut Roomassa ovat huomattavasti lievempiä. Roomassa sataa lunta vain harvoin, viimeksi vuonna 2018. Valitse matkustusaika sen perusteella, minkälaisesta säästä ja tunnelmasta nautit eniten. Kevät ja syksy tarjoavat yleensä miellyttävimmät olosuhteet tutustua Roomaan.

vinkit roomaan

Kevät

Huhti-kesäkuu on ihanteellista aikaa vierailla Roomassa. Lämpötilat nousevat miellyttävästi, kukkivat puistot ja lehteen puhkeavat kasvit luovat kaupunkiin väriä, eikä turistivirta ole vielä saavuttanut huippuaan.

Kesä

Heinä- ja elokuu on vuoden kuuminta aikaa Roomassa lämpötilojen kivutessa +30 C asteen tietämille. Tämä on suosituin lomakausi eurooppalaisille matkailijoille, sillä elokuu on yleisin kesälomakuukausi. Tästä syystä kesäkaudella Rooma täyttyy matkailijoista äärimmilleen. Myös joitakin yrityksiä saattaa olla suljettuna paikallisten lomaillessa. Mikäli matkustat Roomaan kesällä, suosittelen varaamaan matkalle hieman enemmän aikaa, sillä runsas matkailijamäärä kaupungissa hidastaa liikkumista.

Syksy

Syys-lokakuu on kevään lisäksi mainiota aikaa vierailla Roomassa. Lämpötilat ovat edelleen miellyttävät, ja suurimmat turistiryntäykset alkavat rauhoittua. Kun Suomessa alkavat syyssateet ja lämpötilat lähestyvät nollaa, Roomassa nautitaan vielä kesäisistä yli +20 C lukemista. Lisäksi kaupungin monet tapahtumat ja festivaalit tekevät syyskaudesta kiinnostavan vierailuajankohdan.

Talvi

Marras-helmikuu on Roomassa yleensä hieman hiljaisempaa ja voit kokea kaupungin rauhallisemmassa tahdissa. Talvella sää voi olla viileämpi, etenkin iltaisin ja yöaikaan. Lyhyemmät jonot nähtävyyksiin, sekä alhaisemmat lento- ja hotellihinnat houkuttelevat erityisesti budjettimatkailijoita talvikaudella.

Matkustan itse mieluiten sesonkien ulkopuolella välttääkseni isoja ihmismassoja ja jonottelua. Olen käynyt Roomassa marraskuun lopussa (2017) ja helmikuun puolivälissä (2024), ja voin suositella kumpaakin ajankohtaa. Kokemuksesta voin todeta, että kaupunkiloma suurkaupungissa kuumimpana kesäsesonkina on varsin uuvuttavaa ja jopa epämiellyttävää. Näin ollen en voi suositella heinä- tai elokuuta, vaikka tuolloin nättejä kesäisiä lomakuvia saisikin napsittua.

Ideaali matkan pituus


Kaupunkikohteena Rooma on kätevä pitkän viikonlopun viettoon, mutta siellä saa helposti kulumaan myös pidemmän loman. Lähialueilla ja kätevien junayhteyksien päästä löytyy myös runsaasti päiväretkohteita. Siispä tekemistä riittää Roomassa aina.

Ideaali matkan pituus riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistäsi ja siitä, kuinka paljon aikaa haluat omistaa Rooman erilaisten nähtävyyksien tutkimiseen. On tärkeää valita sopivan mittainen matka, jotta sinulla on mahdollisuus nauttia kohteesta ilman liiallista kiirettä. Näin ollen kannattaa tutustua kaupungin tarjontaan jo hieman ennalta, listata ne kohteet joissa ehdottomasti haluat vierailla, ja suunnitella matkan pituus sen mukaisesti.

Lyhyt Getaway

Lyhyt 3–4 päivän matka antaa mahdollisuuden nähdä Rooman päänähtävyyksiä, kuten Colosseum, Vatikaani ja Pantheon, sekä nauttia paikallisen keittiön antimista. Tämä aikajänne sopii erinomaisesti nopeisiin kaupunkilomiin ja pitkiin viikonloppuihin.

Ensimmäinen Rooman matkani oli pidennetty viikonloppureissu vuonna 2017. Lensimme äitini kanssa torstaiaamuna aikaisin Roomaan ja sunnuntaina illalla takaisin kotiin Helsinkiin. Tämä oli juuri sopiva matkan pituus vierailla päänähtävyydet, shoppailla ja nautiskella italilaista ruokaa omassa tahdissa ilman kiirettä.

Vajaan neljän päivän aikana ehtii hyvin kiertämään ainakin keskustan “vakio” kohteet, kuten Espanjalaiset portaat, Piazza Navona, Pantheon, Via del Corso, Trevin suihkulähde ja muutama kirkko. Colosseumin ja Forum Romanumin, sekä Vatikaanin vierailuun kuluu kumpaankin melkeinpä yksi päivä.

Viikonloppureissu Roomaan sopii esimerkiksi ensi kertaa kaupunkiin matkaaville tai päinvastoin jo useamman kerran käyneille, sekä henkilöille jotka eivät ole välttämättä kiinnostuneita syventymään historiallisiin kohteisiin tai taiteeseen päänähtävyyksiä enempää. Lyhyt reissu on myös oiva irtiotto arjesta ja Rooma sopii erinomaisesti esimerkiksi romanttiseen getawayhin.

vinkit roomaan
vinkit roomaan

Viikon loma

Noin 5–7 päivän matka antaa enemmän aikaa syventyä Rooman kulttuuriin, tutkia erilaisia kaupunginosia, tehdä ostoksia ja nauttia rauhallisemmasta tahdista. Voit tehdä päiväretkiä lähialueille ja uppoutua paikalliseen elämään. Roomassa tuskin ehtii vielä viikossa käydä aika pitkäksi.

Teimme 7 yön mittaisen matkan Roomaan puolisoni kanssa talvella 2024 ja ehdimme tutustua kaupunkiin monipuolisesti. Suosittelen viikon mittaista matkaa, mikäli sinua kiinnostaa syventyä useampaan taidegalleriaan, museoon ja monumenttiin, tai mikäli haluat päänähtävyyksien lisäksi tehdä 1-3 päiväretkeä muualle. Olin suunnitellut päiväretkiä aikatauluumme, mutta lopulta löysimme keskustan alueelta kuitenkin niin paljon kiinnostavia kohteita, että retket jäivät seuraavaan kertaan.

Viikon matka Roomaan sopii erityisesti matkailijoille, jotka haluavat tutustua Rooman museo- ja kulttuuritarjontaan päänähtävyyksiä syvällisemmin, tai tehdä päiväretkiä muihin kaupunkeihin ja lähialueille. Viikoossa ehtii jo nähdä paljon ihan pelkästään keskustan alueella, mutta koko kaupunkia ei tässä ajassa silti ehdi käymään läpi.

Pidemmän kaavan loma

Jos haluat kokea Rooman syvällisesti ja tehdä enemmän retkiä myös lähialueille, harkitse 10 päivän tai parin viikon matkaa. Tällä aikajänteellä voit syventyä rauhassa runsaisiin taidegallerioihin ja Rooman pitkään historiaan, sekä vierailla muissa kaupungeissa nauttien kiireettömästä matkasta.

Kestävän matkailun näkökulmasta suosisin pidempää oleskelua Roomassa siinä tapauksessa, että haluat antaumuksella vierailla useissa historiallisissa kohteissa ja taidegallerioissa. Näitä kohteita kaupungissa ja sen lähialueilla nimittäin riittää. Näin ollen tekisin mieluummin yhden pitkän reissun Rooman alueelle usean lyhyen matkan sijaan. Tällä kaupungilla tuntuu olevan sellainen vaikutus moniin ihmisiin, että sinne tekee aina mieli palata takaisin. Aina kotiinlähdön aikaan tuntuu siltä, että jotain jäi vielä näkemättä.

Lentokentät


Roomassa on kaksi kansainvälistä lentokenttää. Varatessasi lentoja ja kuljetuksia, kannattaa aina tarkistaa kummalta kentältä lento kulkee.

Leonardo da Vinci – Fiumicino Lentokenttä (FCO) on Rooman pääasiallinen kansainvälinen lentokenttä. Se sijaitsee noin 30 km lounaaseen kaupungin keskustasta. Fiumicinon kautta kulkee runsaasti kansainvälisiä lentoja. Lentokentältä löytyy kauppoja ja ravintoloita. Sieltä on sujuvat kulkuyhteydet Rooman keskustaan.

Ciampino – G.B. Pastine Lentokenttä (CIA) on toinen Rooman lentokentistä ja se sijaitsee noin 15 km kaupungin keskustasta etelään. Ciampinolle keskittyy erityisesti halpalentoyhtiöiden liikennettä. Myös sieltä on useita eri kuljetusvaihtoehtoja keskustan alueelle.

Lentokenttämatkat

Kummaltakin Rooman lentokentältä on hyvät ja suhteellisen nopeat kulkuyhteydet kaupungin keskustaan. Varaa aikaa ja harkitse etukäteen, mikä kuljetusvaihtoehto sopii parhaiten matkasi tarpeisiin. Suosittelen myös suunnittelemaan lentokenttämatkan ainakin saapumisen varalle ennakkoon.

Juna

Leonardo Express kulkee Fiumicinon lentokentältä keskustan Termini-asemalle noin 32 minuutissa. Junia lähtee noin 15 minuutin välein ja lippu maksaa 14€ per henkilö. Myös aluejunia muille Rooman juna-asemille lähtee 15-30 minuutin välein. Lisätietoa ja aikataulut löydät täältä.

Ciampinolta pääsee junalla Rooman keskustaan myös suhteellisen nopeasti. Lentokentän edustalta lähtee bussi lähimmälle juna-asemalle 20 minuutin välein. Lisätietoa ja aikataulut löydät täältä.

Taksi

Lentokenttätaksit ovat kätevä vaihtoehto, etenkin jos matkatavaroita on paljon, matkustat lasten kanssa, tai määränpääsi ei sijaitse lähellä juna-asemia. Takseilla on kiinteä 50€ hinta keskustan ja Fiumicinon lentokentän välisille matkoille. Kiinteä hinta Ciampinosta keskustaan on 31€. Ajomatka Fiumicinosta kestää liikenteestä (ja kuljettajasta) riippuen noin 25-40 minuuttia ja Ciampinosta hieman vähemmän. Molemmilla kentillä taksitolppa sijaitsee heti saapuvien lentojen terminaalin edessä.

vinkit roomaan

Uber

Koska Italiassa taksin ajamiseen tarvitaan lisenssi, myös kaikki Uberin kautta tilatut kuljetukset ovat virallisia takseja. Mikäli taksijono lentokentällä on pitkä, suosittelen tilaamaan auton Uberin kautta, jolloin odotusaika on muutaman minuutin.

Huomaa, että Fiumicinolla Uberin noutopiste ei ole saapuvien lentojen aulan (arrivals) edessä, vaan lähtevien lentojen (departures) aulan edessä. Nämä aulat sijaitsevat päällekkäin siten, että saapuvat ovat alemmassa kerroksessa ja lähtevät ylemmässä kerroksessa.

Näin ollen saavuttuasi tuloaulaan, etsi rappuset, siirry kerrosta ylemmäs ja poistu sitten pääovista. Noutopaikat on merkitty maahan kirjoitetulla “TAXI” tekstillä. Uber-appi luultavasti lähettää sinulle myös kuvan noutopaikasta.

Bussit

Useat bussiyhtiöt tarjoavat sekä reititettyjä, että shuttlebus kuljetuksia lentokentältä kaupunkiin. Lue lisää Fiumicinon bussiyhteyksistä täällä, ja Ciampinon bussiyhteyksistä täällä.

Autonvuokraus

Auton vuokraaminen voi olla hyvä vaihtoehto, jos aiot tutkia laajemmin Rooman ympäristöä ja majoittua kauempana keskustan alueesta. Muussa tapauksessa Roomassa ja erityisesti keskustassa ajamista kannattaa ehdottomasti välttää. Lista autovuokraamoista Fiumicinolla täällä, ja Ciampinolla täällä.

Viisumi ja matkustusasiakirjat


Italia ja näin ollen Rooma kuuluu Schengen-alueeseen. Erillinen Schengen-viisumi ei ole tarpeen, jos olet EU-kansalainen tai sellaisen muun maan kansalainen, joka noudattaa viisumivapautta Schengen-alueella. Useimpien maiden kansalaiset eivät tarvitse viisumia lyhyille matkoille Roomaan. Maakohtainen viisumivapaus ja mahdolliset rajoitukset kannattaa kuitenkin tarkistaa etukäteen. Suomen kansalaiset ja Suomessa oleskeluluvan saaneet henkilöt eivät tarvitse viisumia tai erillistä oleskelulupaa Italiaan silloin, kun kyseessä on lomamatka ja oleskelu kestää alle 90 päivää.

Passi ja Henkilökortti

Voit matkustaa Roomaan passilla tai voimassa olevalla henkilökortilla. Tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat voimassa koko matkan ajan. Huomaathan, että maasta, lentokentästä ja lentoyhtiöstä riippuen lennoille saatetaan vaatia henkilökortin sijaan passia vaikka matkustat vain Schengen-alueen sisällä. Vaikka pääsisitkin matkustamaan Suomesta Italiaan esittämättä passia lentokentällä, sitä saatetaan kuitenkin sattumanvaraisesti vaatia paluulennolle. Schengenin jäsenvaltioilla on lisäksi oikeus muuttaa käytäntöjään milloin tahansa, ja näin onkin tapahtunut esimerkiksi Covid19-pandemian ja Ukrainan sodan aikana.

vinkit roomaan

Matkavakuutus ja Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Italiaan ei vaadita vakuutuksen hankkimista, mutta kaiken varalle matkavakuutus on aina suositeltavaa. Se voi kattaa odottamattomat tilanteet, kuten sairastumiset, onnettomuudet, tai matkatavaroiden katoamisen. Tutustu huolellisesti vakuutusehtoihin ja valitse itsellesi sopivin vaihtoehto. Myös jotkut luottokorttiyhtiöt, kuten Mastercard ja American Express, tarjoavat kortteihin liitettyjä vakuutuksia, jotka saattavat kattaa esimerkiksi matkan peruuntumisesta aiheutuvia kuluja ja kadonneita matkatavaroita. Vakuutusasiakirja ja vakuutusyhtiön puhelinnumeto kannattaa tallentaa puhelimeen, sekä tulostaa paperille ja ottaa mukaan matkalle.

Suomen kansalaisten ja KELA:n palveluiden piiriin kuuluvien kannattaa hankkia EU:hun suuntautuvia matkoja varten Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Se kattaa lääketieteellisesti välttämättömän sairaanhoidon EU:n alueella. Kortin voi hakea ilmaiseksi omaKELA:sta täältä.

Valuutta ja maksaminen


Euro (EUR) on Italian ja Rooman virallinen valuutta. Eurosetelit ja -kolikot ovat yleisesti käytössä kaupoissa, ravintoloissa ja muissa palveluissa. Kokonaisuudessaan Roomassa on helppo hoitaa maksuliikenne sekä käteisellä että maksukorteilla. Roomassa on runsaasti pankkiautomaatteja, joista voit nostaa käteistä. Pankkiautomaatit hyväksyvät yleisesti kansainväliset pankki- ja luottokortit.

Yleisimmin hyväksytyt luottokortit Roomassa ovat Visa ja MasterCard. Diners Club ja American Express ovat myös käytössä, mutta niiden hyväksyntä voi vaihdella. Varmista, että korttisi on aktivoitu kansainvälle käytölle ennen matkaa. Pandemian myötä myös Roomassa ovat yleistyneet etämaksulla toimivat maksupäätteet. Näin ollen etämaksut puhelimella ja maksukorteilla ovat kätevä ja nopea maksutapa lähes kaikissa yleisimmissä kohteissa.

Vaikka suurin osa paikoista hyväksyy maksut pankki- tai luottokortilla, on suositeltavaa pitää käteistä mukana. Erityisesti pienemmissä kaupoissa, toreilla ja paikallisissa ravintoloissa voi olla mahdollista, ettei maksupäätettä löydy. Myös maksupäätteiden yhteysongelmia saattaa esiintyä, joten korttimaksaminen ei välttämättä aina onnistu.

vinkit roomaan

Kieli ja yleiset fraasit


Roomassa, kuten muualla Italiassa, puhutaan virallisena kielenä italiaa. Monet roomalaiset osaavat ainakin jonkin verran englantia, erityisesti turistialueilla. Paikalliset kuitenkin arvostavat suuresti yritystä käyttää italian kieltä. Yksinkertaisilla italiankielisillä fraaseilla voit tehdä vaikutuksen ja helpottaa kommunikaatiota. Paikalliset arvostavat yritystäsi käyttää heidän kieltään, vaikka puhuisitkin pääasiassa englantia. Tässä joitakin yleisiä sanoja ja fraaseja, jotka voivat olla hyödyllisiä:

 • Ciao = Hei
 • Arrivederci = Hyvästi
 • Buongiorno = Hyvää päivää
 • Buona Sera = Hyvää iltaa
 • Grazie = Kiitos
 • Prego = Ole Hyvä (vastaa myös englannin please)
 • Sì = Kyllä
 • No = Ei
 • Aiuto = Apua
 • Parla inglese? = Puhutteko englantia?
 • Dove è…? = Missä on…? –
 • Il conto, prego = Lasku, kiitos
 • Colazione = Aamiainen
 • Cena = Illallinen
 • Buon appetito = Hyvää ruokahalua
 • Ho bisogno di un medico = Tarvitsen lääkäriä
 • Quanto costa? = Kuinka paljon se maksaa?
 • Il bagno = WC
vinkit roomaan

Vesi


Yksi vesipisteistä sijaitsee Trevin suihkulähteen vieressä ja tunnetaan nimellä “Rakkauden suihkulähde” (Lovers fountain)

Roomassa hanavesi on turvallista juoda. Kaupungin vesilaitos noudattaa tiukkoja terveysstandardeja, ja hanavesi on yleisesti ottaen korkealaatuista ja hyvää. Voit huoletta täyttää vesipullon suoraan hanasta ja käyttää sitä juomavetenä. Suosittelen pakkaamaan oman kestojuomapullon mukaan.

Jos olet herkkävatsainen tai jos vierailet alueilla, joilla vesihuolto on vaihtelevaa, voit aina ostaa pullotettua vettä. Pullovettä on yleisesti saatavilla myymälöissä ja kioskeissa. Muistathan lajitella tai palauttaa tyhjät pullot asianmukaisesti.

Muista myös käyttää vesipullojen täyttöpisteitä, joita löytyy eri puolilta kaupunkia. Nämä “nasoni” (suom. isot nenät) nimiset vesipisteet ovat antiikin ajan keisareiden perintöä ajalta, jolloin kansalaisille haluttiin tarjota raikasta vettä ilmaiseksi. Nasonit ovat käteviä ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, kun haluat pitää huolta nestetasapainosta matkallasi. Pidä silmät auki kaupungilla löytääksesi lähimmän vedenlähteen, tai lataa puhelimeesi Waidy-appi, joka näyttää kaikkien 2500 vesipisteen sijainnin.

Liikkuminen


Rooman liikenne on vilkasta ja monipuolista. Kaupunki tarjoaa kattavan joukkoliikenneverkoston, johon kuuluvat metro, bussit, raitiovaunut ja paikallisjunat. Metro on nopea tapa liikkua pitkiä matkoja, kun taas bussit ja raitiovaunut kattavat laajasti eri kaupunginosia. Rooman liikenneverkosto mahdollistaa näppärän liikkumisen nähtävyyksien välillä, mutta on hyvä varautua ruuhkiin erityisesti keskustassa. Kaupungin tunnelmaan pääsee parhaiten osallistumalla paikallisten liikkumistapaan.

Julkinen liikenne

Roomassa on kaksi metrolinjaa, A ja B, jotka kattavat suurimman osan kaupungista. Metro on nopea ja tehokas tapa siirtyä pitkiä matkoja.

Rooman bussi- ja raitiovaunujärjestelmä kattaa kaupungin laajasti, myös alueet, joihin metro ei yllä. Bussit ovat hyvä vaihtoehto lyhyemmille matkoille ja erityisesti historiallisen keskustan ulkopuolella.

Rooman alueella on useita paikallisjunayhteyksiä, jotka vievät matkailijoita lähialueella sijaitseviin kaupunkeihin ja nähtävyyksiin.

Rooman julkisesta liikenteestä vastaa Atac-niminen yhtiö. Reitit ja hinnat voi tarkistaa Atacin sivustolta täältä. Roma Pass yleensä sisältää julkisen liikenteen vapaan käytön kyseisen passin voimassaolon ajan. Voit ostaa Roma Passin täältä.

Matkaliput julkisiin liikennevälineisiin voi ostaa kioskeista, metroasemilta tai automaateista. Liput ovat yleensä voimassa useissa eri kulkuvälineissä tietyn aikaa. Muista tarkistaa matkalippujen voimassaoloaika ja leimata ne ennen kulkuvälineeseen nousua. Leimaamattoman tai umpeutuneen lipun käytöstä voi saada muhkeat sakot.

vinkit roomaan
vinkit roomaan

Taksi

Takseja on saatavilla kaikkialla keskustan alueella ja ne ovat kätevä vaihtoehto erityisesti myöhään illalla tai silloin, kun haluat mukavuutta ja nopeutta. Aamuisin ja päiväsaikaan keskustan alue ruuhkautuu, ja etenkin vanhan keskustan kadut täyttyvät kävelijöistä. Näin ollen taksimatka saattaa kestää arvioitua pidempään.

Rooman vanhassa kaupungissa on myös useita ZTL (Zona a Traffico Limitato) -alueita. Ne ovat autoliikenteeltä suljettuja alueita ja katuja, joille ei voi ajaa moottoriajoneuvolla ilman erityislupaa. Mikäli lähtöpiste tai määränpää sijaitsee tälläisellä alueella, taksi ei aja kyseiseen kohteeseen vaan pysähtyy lähimpään mahdolliseen paikkaan.

Italiassa ei ole tapana viittoa taksia kadulta amerikan tyyliin, vaan kuljetus täytyy aina tilata. Suosittelen käyttämään taksin tilaamiseen Uberiä, sillä Roomassa kaikki sovelluksen kautta tilatut kuljetukset ovat virallisia takseja. Lisäksi maksaminen ja kuljetuksen hinta selviää äpin kautta kätevästi ja luotettavasti poistaen hintaneuvottelutilanteen.

Käveleminen

Monet Rooman nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan, erityisesti historiallisen keskustan alueella. Käveleminen on mainio ja usein myös nopein tapa liikkua kaupungissa. Kapeat kujat, antiikinajan monumentit ja viehättävät aukiot tekevät kävelystä miellyttävän kokemuksen – minne tahansa katsotkin, näet varmasti jotain kaunista. Kävelemällä paikasta toiseen sinun on mahdollistaa löytää vanhan kaupungin pieniin sokkeloihin ja tunnelmallisiin kahviloihin.

Polkupyörät ja sähköpotkulaudat

Useat yritykset tarjoavat polkupyörävuokrausta Roomassa. Polkupyörällä liikkuminen voi olla hauska tapa tutustua kaupunkiin ja erityisesti puistoihin kuten Villa Borgese. Suosituimmilla keskustan kaduilla pyörällä ajaminen voi olla kuitenkin erittäin haasteellista ja turhauttavaa runsaan jalankulkijamäärän vuoksi.

Roomasta löytyy myös sähköpotkulautoja, kuten Bird ja Lime. Sähköpotkulaudoilla on kiellettyä ajaa jalkakäytävillä, niille on asetettu nopeusrajoituksia, ja ne tulee parkkeerata vain tarkoitukseen osoitetuille alueille. Aivan historiallisen keskustan alueella sähköpotkulautoja ei juurikaan näe ja siellä niillä ajaminen, kuten pyörälläajokin, saattaa olla haasteellista ja epämukavaa. Ei pelkästään ihmismäärän vuoksi, mutta myös teiden epätasaisuudesta johtuen.

Autonvuokraus

Auton vuokraaminen voi olla hyvä vaihtoehto, jos aiot tutkia laajempia alueita Rooman ympäristössä tai lähteä roadtripille. Tässä tapauksessa suosittelen noutamaan vuokra-auton keskustan ulkopuolelta ja lähtemään matkaan myös sieltä. Mikäli aiot tehdä päiväretken johonkin toiseen kaupunkiin, suosittelen myös tarkistamaan ensin löytyisikö kohteeseen sopivaa junayhteyttä autolla ajamisen sijaan. Italia ei sinänsa ole huono kohde roadtripille, mutta Rooman keskustan aluetta kannattaa välttää autolla viimeiseen asti.

Mikäli aiot pysytellä vain keskustan alueella, auton vuokraaminen on tarpeetonta ja hankalaa, eikä sitä voi suositella missään määrin. Roomassa liikenne on esimerkiksi Helsingin keskustaan verrattuna todella vilkasta ja nopeatempoista. Kuljettajat kiihdyttävät nopeasti ja tekevät sitten äkkijarrutuksia tarvittaessa, torvet soivat herkästi ja hälytysajoneuvoja on liikkeellä kaiken aikaa. Keskustassa on myös paljon katuja, joilla ajamista rajoitetaan joko täysin, tai osan aikaa päivästä.

Lisäksi pysäköintihaasteet kaupungissa ovat mittavat. Isoja parkkihalleja ei vanhan keskustan alueella juurikaan ole. Kadunvarsille taskuparkkeeratut autot ovat kolhiintuneita ja paikoin niin tiuhaan pysäköity, että keskimmäiset autot eivät pääse liikkeelle. Useimpiin nähtävyyksiin ei ole minkäänlaista omaa parkkialuetta.

Kommunikaatio ja Netti


Roomassa on hyvin toimivat matkapuhelinverkot. Useimmat kansainväliset matkapuhelinoperaattorit kattavat kaupungin alueen. Muista kuitenkin varmistaa ennen matkaa, että oma operaattorisi tarjoaa kohtuulliset hinnat kansainvälisistä puheluista ja mobiilidatan käytöstä Italiassa.

Wi-Fi-yhteyksiä on saatavilla monissa hotelleissa, ravintoloissa, kahviloissa ja julkisissa tiloissa. Voit käyttää näitä ilmaisia tai maksullisia Wi-Fi-yhteyksiä, kun haluat säästää matkapuhelindataa.

Jos aiot viipyä pidempään Roomassa tai matkustaa laajemmin Italiassa, harkitse paikallisen SIM-kortin hankkimista. Useat paikalliset operaattorit tarjoavat edullisia datapaketteja ja puhelinliittymiä.

Terveys ja Rokotukset


Rooma on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde terveysasioiden suhteen. Kaupungissa on korkeatasoiset terveydenhoitopalvelut. Roomasta löytyy runsaasti apteekkeja, joista voit hankkia perustarvikkeita ja reseptivapaita lääkkeitä. Kuitenkin tärkeät reseptilääkkeet on suositeltavaa ottaa mukaan omasta kotimaasta.

Ennen matkaa Roomaan tarkista, että perusrokotuksesi ovat ajan tasalla. Perusrokotuksiin kuuluvat tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote (MPR), jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote (dT). Hae tarvittaessa täydennysrokotus perusrokotteisiin.

Riippuen matkustusajankohdasta, influenssarokotusta kannattaa harkita. Riskiryhmille se on aina suositeltava. Lisäksi hepatiitti A ja B ovat suositeltavia rokotuksia, erityisesti jos aiot syödä paikallisissa ravintoloissa.

Kesäisin Roomassa voi olla hyvin kuuma, joten muista juoda runsaasti vettä ja käyttää aurinkosuojavoidetta. Vältä liiallista auringonottoa, erityisesti keskipäivän auringossa. Auringolta kannattaa suojautua myös esimerkiksi sopivalla päähineellä.

Normaaleja hygieniaohjeita, kuten käsienpesua ennen ruokailua on hyvä noudattaa. Mukana on hyvä pitää pientä käsidesipulloa, sillä käsienpesutilat eivät kaikissa paikoissa ole välttämättä hyvässä kunnossa. Taskussa kannattaa pitää myös puhdasta paperia tai nenäliinoja.

Turvallisuus


Rooma on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde. Ennen matkaa tarkista mahdolliset matkustusvaroitukset ja noudata niitä. Kuten kaikissa suurissa kaupungeissa, on tärkeää noudattaa perusturvallisuusohjeita ja olla tietoinen siitä mitä ympärillä tapahtuu. Vältä liikkumista syrjäisillä kujilla ja pimeillä alueilla erityisesti iltaisin ja ollessasi yksin liikkeellä.

Yleisesti Rooman historiallisen keskustan alueella partioi paljon poliiseja ja karabinieerejä, eli puolisotilaallisia santarmeja. Kaupungin järjestystä vartioi myös muita raskaasti aseistettuja armeijan turvallisuusjoukkoja. Tämän lisäksi terrorinvastaisia toimia on tehty muun muassa asettamalla kaupunkiin erilaisia ajoesteitä väkijoukkojen turvaksi.

Kaupungilla liikkuessa älä osta mitään katumyyjiltä, äläkä pysähdy keskustelemaan kaupustelijoiden kanssa. Mikäli sinulle tarjotaan jotakin “ilmaiseksi”, älä ota mitään käteesi tai vastaa kysymyksiin. Saatat päätyä huijauksen tai harhautuksen uhriksi ja lopulta vielä riitatilanteeseen. Kieltäydy myös yhteiskuvista katutaiteilijoiden kanssa, mikäli et ole valmis maksamaan niistä.

Kunnioita paikallisia lakeja ja tapoja. Älä kiipeä monumentteihin tai patsaisiin, se on mitä luultavimmin ankarasti kiellettyä. Historiallisesti mittaamattoman arvokkaiden monumenttien, kuten Colosseumin vahingoittamisesta voi saada vankilatuomion ja jopa 15 000 euron suuruisen sakon. Italiassa myös pulujen ja muiden lintujen syöttäminen on laissa kielletty.

Varo taskuvarkaita

Ole erityisen tarkka arvotavaroistasi, kuten puhelimesta, lompakosta, passista ja kamerasta. Eritoten vilkkailla paikoilla ja julkisissa kulkuvälineissä keskellä väentungosta taskuvarkaudet ovat yleisiä Roomassa. Älä pidä mitään arvokasta takin tai housuntaskuissa – ei edes rintataskussa. Suosittelen arvotavaroille rinnan päällä ja kainalossa pidettävää rintalaukkua (sling bag), jonka saa helposti piiloon takin alle. Miehille hyvä vaihtoehto on esimerkiksi tämä ja naisille tämä.

Pidä silmällä tavaroitasi myös kun istuudut, äläkä jätä niitä vartioimatta esimerkiksi ravintoloissa tai kahviloissa. Puhelinta tai lompakkoa ei kannata asettaa ravintolan pöydälle, varsinkaan ulkosalla. Älä anna maksukorttia kenellekään käteen vaan suorita maksu päätteisiin aina itse, mielellään etämaksuna. Säilytä kopiot passista ja muista tärkeistä dokumenteista erillään alkuperäisistä ja varmista, että ne ovat helposti saatavilla tarpeen tullen.

vinkit roomaan

Liikenne

Liikenne Roomassa voi olla vilkasta, erityisesti keskustassa. Autoilla ja moottoripyörillä saatetaan ajaa korkeitakin nopeuksia kaupunkialueella. Ylitä isommat autotiet aina suojatien kohdalta ja noudata liikennevaloja. Italiassa ei ole samanlaista “jalankulkija on kuningas” -tyylistä ajatusmaailmaa kuin Suomessa tai monissa muissa maissa. Vaikka astut suojatielle, autot harvoin pysähtyvät heti. Odota mieluummin, että liikenne laantuu hetkeksi ja ylitä tie samaan aikaan muiden jalankulkijoiden kanssa. Jos hyppäät ajotielle äkkiarvaamatta tai muuten hidastelet tien ylityksessä, saat luultavasti kuulla torven soivan.

Historiallisen kaupungin kadut ovat hyvin kapeita ja niillä kulkee myös autoja, moottoripyöriä ja mopoja jalankulkijoiden seassa. Ole siis tarkkana missä tahansa liikutkin, taaksesi saattaa ilmaantua auto kuin tyhjästä. Katso aina ympärillesi ylittäessäsi mitä tahansa katua.

Jalkakäytävät ovat todella kapeita (noin 1 -1,5m) ja ne ruuhkautuvat helposti, jolloin ohitustilanteissa saattaakin joutua piipahtamaan ajokaistalla. Pysy aina tarkkaavaisena kun kävelet ajokaistalla, äläkä oleta autojen hiljentävän vauhtiaan vuoksesi.

Rooman vanhoilla kaduilla ei ole modernia pinnoitetta, vaan historiallisen keskustan (eli koko se alue missä päänähtävyydet sijaitsevat) kadut ovat lähes poikkeuksetta mukulakiveä tai muuta kivilaattaa. Näin ollen katujen pinnat ovat todella epätasaisia, ja kävellessä saa kaikkialla noudattaa erityistä varovaisuutta kompastumisen ja nyrjähdyksen välttämiseksi.

Kenkävalintaan kannattaa siis kiinnittää huomiota. Rooma ei ole sopiva paikka korkokengille, niillä ei kertakaikkiaan pysty liikkumaan vanhoilla kaduilla ja lisäksi mukulakivet hiertävät korot naarmuille (usko pois, kun näet jonkun yrittävän, niin et voi muuta kuin sääliä). Pakkaa mukaan vain tasapohjaisia ja vakaasti istuvia kenkiä.

vinkit roomaan
Tyypillinen katu historiallisen kaupungin alueella.

Käytä vain virallisia takseja

Italiassa taksit ovat luvanvaraisia. Kaikki viralliset ja taksiluvan omaavat taksiautot ovat valkoisia, ja niissä on “TAXI” -merkki katolla. Auton etuovissa on Rooman vaakuna. Taksin lupanumero ja teksti “Comune di Roma” on nähtävillä ovissa, auton takaosassa ja sisätiloissa. Ilman lisenssiä ajavia takseja suositellaan välttämään. Valitettavasti erityisesti lentokentän alueella saattaa liikkua kuljetuspalveluita tarjoavia “taksikuskeja”, joilta puuttuu tarvittavat luvat. Tälläiset kuljettajat saattavat pyytää korkeampaa hintaa tai heiltä voi esimerkiksi puuttua tarvittavia vakuutuksia.

Tippaaminen


Roomassa tipin jättämistä ei edellytetä, mutta sitä arvostetaan kovasti. Tarjoilijoille ja muiden palvelualojen työntekijöille maksetaan asianmukaista palkkaa ilman varsinaista tarvetta tippien saamiseen. Italiassa tipit eivät siis muodosta palveluhenkilökunnan palkkaa kuten Yhdysvalloissa, vaan ne ovat bonuksia peruspalkan päälle kuten Suomessa.

Tippaaminen on Roomassa yleistä ja odotettuakin monilla asiakaspalvelualoilla. Vaikka tippaaminen ei ole välttämätöntä, se kuitenkin osoittaa kiitollisuutta hyvästä palvelusta. Tippaaminen voi vaihdella hieman paikallisista tavoista ja budjetista riippuen, mutta yleisesti ottaen se on osa paikallista kulttuuria. Tämä kannattaa huomioida Rooman matkaa budjetoidessa.

Ravintoloissa on yleistä jättää noin 10 % laskun loppusummasta tippiä. Joissakin ravintoloissa palvelumaksu voi sisältyä laskuun, joten varmista tämä ennen tippaamista. Palvelumaksu merkitään ruokalistaan usein nimellä “coperto” tai “servizio”. Se voi olla joko kiinteä summa tai prosenttiosuus laskun loppusummasta. Kahviloissa ja baareissa on tapana jättää pientä tippiä, kuten pyöristetty summa tai muutama euro ylimääräistä, jos palvelu on ollut erityisen ystävällistä.

Taksikuskille voi pyöristää laskun ylöspäin tai jättää pari euroa ylimääräistä. Joskus matkustajat pyytävät kuskia yksinkertaisesti pyöristämään laskun seuraavaan kokonaiseen eurosummaan. Hotellin henkilökunnalle voi jättää pienen tipin, esimerkiksi huonepalvelusta tai siivouksesta. Portiereille voi myös antaa pientä tippiä matkatavaroiden kanssa avustamisesta. Kiertomatkoihin osallistuessa tai opastetuilla kierroksilla voi olla hyvä tapa jättää tippiä oppaalle, erityisesti jos palvelu on ollut erinomaista.

Kulttuuri ja käyttäytyminen


vinkit roomaan

Roomalaisilla on rikas kulttuuri, jonka historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Kun vierailet Roomassa, on tärkeää kunnioittaa paikallista kulttuuria ja noudattaa hyviä käytöstapoja. Rooman tapakulttuuri kukoistaa perinteiden ja historiallisten juurien yhteensoviteltuna modernin elämän kanssa.

Roomalaiset ovat ylpeitä perinteistään, ja kohteliaisuus sekä vieraanvaraisuus ovat tärkeitä arvoja. Paikallista kulttuuria kunnioittamalla autat ylläpitämaan positiivista suhtautumista matkailijoita kohtaan, sekä luomaan kaikin puolin mukavamman matkailuelämyksen.

Vaikka italialaiset ovat tunnettuja intohimoisista keskusteluistaan, yleisesti ottaen liiallinen äänekkyys, kiroileminen, juopuneisuus ja provosoiva käyttäytyminen julkisilla paikoilla on epäkohteliasta. Jonottaminen on tavallista, joten etuilun sijaan on hyvä odottaa vuoroaan esimerkiksi julkisiin liikennevälineisiin tai nähtävyyksiin.

Keskusteluissa paikallisten kanssa tai heidän kuullen on korrektia
välttää tekemästä yleistyksiä Italian rikollisuudesta, korruptiosta tai mafiasta, sekä fasismista ja Italian osallisuudesta toiseen maailmansotaan.

Italialaiset tervehtivät yleensä suukotellen poskille, erityisesti ystävien ja perheen kesken. Kättely on myös yleinen tervehdys. Vaikka monet roomalaiset puhuvat englantia, paikallisten tervehtimistä ja kiittämistä italiaksi arvostetaan suuresti. Aikakäsitys Italiassa voi olla hieman joustavaa, mutta pyri olemaan ajoissa erityisesti varaamissasi tapaamisissa tai ravintolaillallisilla.

Kahvilakulttuuri

Kahvi nautitaan usein seisten baaritiskillä, ja se on tapana maksaa heti tilauksen jälkeen tai ennen sitä. Kahviloissa on erilaisia käytäntöjä siitä, kuinka palvelu ja maksaminen tapahtuu ja minkälainen hinnasto eri tyyppisillä palveluilla on.

Pääsääntöisesti kahvi on edullisin baaritiskillä seisten nautittuna ja kallein siinä tapauksessa kun tarjoilija toimittaa tilauksen pöytään. Toisinaan tilaus tehdään ja maksetaan ensin tiskillä, ja tuodaan sitten pöytään. Joskus tilaus noudetaan itse tiskiltä ja maksetaan vasta lähtiessä. Mikäli palvelun kulku kahvilassa on epäselvä, kysy henkilökunnalta kuinka tilaus ja maksu tehdään, sekä kerro haluatko nauttia tilauksen pöydässä vai seisten.

Pukeutuminen ja Uskonnolliset kohteet

Huoliteltu pukeutuminen on arvostettua, erityisesti vieraillessasi kirkoissa ja muissa uskonnollisissa paikoissa. Keskikesällä kannattaa varautua korkeisiin lämpötiloihin, mutta muista, että paljastava pukeutuminen ei välttämättä ole sopivaa.

Roomalaiskatolisiin kirkkoihin ei pääse esimerkiksi shortseissa tai avonaisessa topissa. Olkapäät ja polvet tulee peittää, joten tarvittaessa pidä mukana esimerkiksi huivia. Miesten tulee ottaa lakki pois päästä sisätiloista ja varsinkin kirkoissa.

Kunnioita uskonnollisia kohteita ja ota vierailuillasi huomioon, että kirkot ovat ensisijaisesti uskonnollisia toimituksia varten – eivät turistinähtävyyksiä. Kun vierailet kirkoissa ja uskonnollisissa paikoissa, pidä yllä hiljaisuutta ja kunnioita paikan hengellistä merkitystä. Vieraileminen ja kuvien ottaminen kirkoissa ei ole sallittua uskonnollisten toimitusten, kuten jumalanpalvelusten, rukoushetkien tai yksityisten perhetilaisuuksien aikana. Matkailijat saavat useimmiten kuitenkin osallistua vapaasti kirkoissa järjestettäviin hartauksiin.

Aukioloajat

Italiassa siestaa kutsutaan nimellä “riposo”. Kaupat, kirkot ja monet ravintolat suljetaan keskipäivällä noin kolmeksi tunniksi. Tänä aikana italialaiset pääsevät palaamaan kotiin, lepäämään ja viettämään aikaa perheensä kanssa. Italialaisille riposo merkitsee kotona valmistettua ateriaa ja aikaa perheen parissa.

Omat menot ja esimerkiksi lounaat kannattaa suunnitella sen mukaan, että useimmat paikat on keskipäivällä suljettu. Museot ja galleriat tekevät kuitenkin poikkeuksen, mutta niiden aukioloajat kannattaa silti tarkistaa huolellisesti. Jotkin museot sulkeutuvat melko aikaisin, ja osa on kokonaan kiinni esimerkiksi maanantaisin tai tiistaisin.

Ravintolat

Ravintoloiden aukioloajat ovat vaihtelevia ja ne riippuvat kunkin ravintolan tarjonnasta. Esimerkiksi aamiaiseen ja lounastarjoiluun keskittyvät ravintolat sulkeutuvat iltapäivällä ja ovat koko loppupäivän kiinni.

Illallistarjoiluun painottuvat ravintolat saattavat olla auki lounasaikaan, sulkea ovensa riposon ajaksi, ja avata uudelleen vasta myöhemmin illalla noin klo 18-19 maissa. Illallisravintolat palvelevat tavallisesti noin puolilleöin saakka. Paikalliset syövät illallista yleensä noin iltayhdeksän aikaan tai sen jälkeen.

Suosituissa ravintoloissa voi olla järkevää tehdä pöytävaraus etukäteen, erityisesti iltaisin. Näin varmistat paikkasi ja vältät turhia odotusaikoja. Italiassa ei ole tapana, että ravintolassa on useita kattauksia, vaan oletus usein on, että seurue viihtyy pöydässä koko illan ajan.

Ruokalajeja on illallisella tavallisesti neljä, joten annoskoot ovat sen mukaisia. Ruoka-annoksiin ei ole kohteliasta tehdä tai pyytää muokkauksia. Allergioista kannattaa keskustella tarjoilijan kanssa erikseen.

vinkit roomaan

Nauti Matkasta!


Lue Lisää:

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap