Home » Ylikulutus – Miksi mikään ei riitä ja Kuinka tämä korjataan?

Ylikulutus – Miksi mikään ei riitä ja Kuinka tämä korjataan?


Olet varmaan joskus pysähtynyt miettimään kuinka paljon tavaraa meillä kaikilla oikein on. Etenkin jos nautit shoppailusta, et ole varmasti ainoa kenen koti pursuaa kaikenlaista tavaraa. Vaatteet, kengät, laukut, sekä kaikki ne pikku härpäkkeet ja kodin tavarat, joita vaan kertyy nurkkiin… Meillä on niin paljon kaikkea, että välillä tuntuu kuin hukkuisimme kaikkiin tavaroihimme. Puhutaanpa siis vähän ylikulutuksesta – tuosta ärsyttävästä ilmiöstä, joka on meille monille tuttu, mutta jonka vaikutuksia harvoin tulemme ajatelleeksi riittävästi. Miksi ylikulutus on ongelma ja mitä voimme tehdä asialle? Pohditaan yhdessä!

ylikulutus
Kuinka monta samankaltaista kenkäparia kaapistasi löytyy?

Mitä ylikulutus tarkoittaa?


Ensimmäiseksi: mitä ylikulutus oikeastaan tarkoittaa? Ylikulutus tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kulutamme enemmän kuin mitä on välttämätöntä. Eli, ostamme enemmän kuin mitä oikeasti selviytymisen ja mukavuuden puolesta tarvitsemme. Tämä voi koskea mitä tahansa elämän osa-aluetta, mutta erityisesti ilmiö on havaittavissa usein vaatteiden, elektroniikan ja muiden käyttö- ja kertakäyttötavaroiden kohdalla. Kun ostat uusia vaatteita, vaikka kaapissa on jo paljon käyttökelpoisia vaatteita, tai uusit puhelimen aina uusimman mallin ilmestyessä, olet osa ylikulutuskulttuuria. Oikeastaan olet sen ytimessä.

Ylikulutuksen taustalla on monia syitä. Meidät on totutettu siihen, että tavaroiden ostaminen tuo iloa ja onnea. Monille shoppailu onkin eräänlaista terapiaa, ajanvietettä tai jopa harrastus. Mainonta ja sosiaalinen media ruokkivat tätä tunnetta esittelemällä meille uusimpiä trendejä ja “välttämättömyyksiä” jatkuvasti silmiemme edessä. Koska tavarat ovat nykyään usein halpoja ja helposti saatavilla, on suuri houkutus ostaa aina vain lisää ja lisää. Saatamme omistaa jopa niin paljon erilaista tavaraa, että emme edes muista mitä kaikkea meillä jo on. Tällöin ostamme samankaltaisia tuotteita useita kappaleita.

Ylikulutuksen aiheuttamat ongelmat


Vaikka uusien vaatteiden ostaminen ja trendien seuraaminen voi tuoda hetkellistä iloa, ylikulutuksella on monia negatiivisia vaikutuksia, joista emme ehkä ole aina tarpeeksi tietoisia.

Ympäristöongelmat

Ensinnäkin, ylikulutus on todella – ja todellinen – suuri ympäristöongelma. Virallisesti ylikulutus määritelläänkin ympäristönäkökulmasta tarkoittaen sitä, että luononvaroja kulutetaan enemmän kuin mitä niitä tuotetaan. Yksinkertaistettu esimerkki on, että metsiä kaadetaan nopeammalla tahdilla kuin mitä uusia puita ehtii kasvaa. Tätä toimintamallia kutsutaan luonnonvarojen ylikulutukseksi. Ilmiö on vieläpä siinä mielessä epäreilu, että luonnonvarojen käyttö ei jakaannu tasaisesti jokaisen maan ja sen asukkaiden kesken. Valtaosan kaikista maailman tuotetuista luonnonvaroista hyödyntää omaan käyttöönsä vain pieni osa maailman väestöstä, eli länsimaissa asuva maailman rikkaimpien osuus. Iso osa suomalaisista kuuluu tähän kymmenekseen.

Jokaisen ostamamme tuotteen valmistamiseen käytetään luonnonvaroja. Monet näistä resursseista ovat rajallisia. Esimerkiksi puuvillan viljely vaatii valtavia määriä vettä ja vaateteollisuus onkin yksi suurimmista veden kuluttajista maailmassa. Lisäksi vaatteiden valmistusprosessi aiheuttaa merkittäviä hiilidioksidipäästöjä, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta.

Kun ostamme paljon tavaraa, ongelmia syntyy myös tuotteiden käyttöiän loputtua ja jäteongelmat kasvavat. Käytetyt vaatteet ja muut esineet päätyvät tavallisesti kaatopaikoille, missä ne voivat kestää satoja vuosia hajoamatta. Tämä aiheuttaa merkittäviä ympäristöongelmia, kuten maaperän ja veden saastumista. Ajattelepa, että kaikki maailmassa tuotetut muovista valmistetut tavarat ovat käytännössä yhä olemassa jossakin päin maailmaa, mikäli niitä ei ole poltettu.

Taloudelliset vaikutukset

Ylikulutuksella on myös taloudellisia vaikutuksia, sekä henkilökohtaisella että laajemmalla tasolla. Monet meistä ostavat enemmän kuin mihin meillä on varaa. Ilmiö voi johtaa velkaantumiseen ja taloudelliseen stressiin. Luottokorttilaskut kasvavat korkoineen ja säästäminen tärkeisiin asioihin kuten oman asunnon hankintaan, matkustamiseen tai eläkesäästöihin jää usein vähäiseksi. Velkaantuminen saattaa pahimmillaan johtaa pitkäaikaisiin ongelmiin ja jopa elämänhallinnan menettämiseen.

ylikulutus

Sosiaaliset vaikutukset

Ylikulutuksella on myös sosiaalisia vaikutuksia. Monia kuluttamiamme tuotteita valmistetaan maissa, joissa työolot voivat olla todella heikot ja palkat alhaiset. Työntekijät saattavat työskennellä pitkissä vuoroissa vaarallisissa olosuhteissa ilman kunnollisia oikeuksia tai suojelua. Useinkaan näillä ihmisillä ei ole todellisia keinoja päästä irti köyhyydestä omin neuvoin, sillä he elävät jatkuvan riiston kierteessä. Meidän ylikulutuksemme pitää yllä näitä epäoikeudenmukaisia rakenteita.

Jatkuva kulutuskeskeisyys voi vaikuttaa negatiivisesti mielenterveyteemme. Sosiaalinen media ja mainonta luovat jatkuvasti paineita omistaa tiettyjä tavaroita tai näyttää tietynlaiselta. Tämä voi johtaa tyytymättömyyteen ja riittämättömyyden tunteisiin, sillä emme koskaan pysty täyttämään näitä usein epärealistisia odotuksia. Markkinointi perustuu vahvasti juuri tähän tunteeseen. Mainosten avulla meille luodaan keinotekoisesti tunne siitä että mikään ei koskaan riitä.

Kuinka vähentää ylikulutusta?


Ylikulutuksen vähentäminen voi tuntua haastavalta. Onneksi on olemassa kuitenkin monia keinoja, joiden avulla voimme tehdä kestävämpiä valintoja ja vaikuttaa positiivisesti ympäristöömme, sekä edistää hyvinvointiamme.

Hyödynnä jo olemassa olevaa

Kaikista tehokkain tapa torjua ylikulutusta on hyödyntää jo olemassa olevaa. Tämä tarkoittaa vaatteiden, asusteiden ja muiden tavaroiden käyttöiän pidentämistä ja uudelleenkäyttöä sen sijaan, että ostaisimme jatkuvasti uusia tuotteita. Tiedosta siis mitä kaikkea sinulla jo on ja ensisijaisesti käytä näitä tavaroita. Opettele arvostamaan jo hankittuja tavaroita ja vaatteita. Käytä mielukuvitusta ja etsi keinoja käyttää tavaroita ja vaatteita useilla eri tavoilla eri tarkoituksiin. Vinkkejä monikäyttöisyyteen voi löytää netistä vaikka kuinka paljon. Kauppojen sijaan kannattaakin siis suunnata aina ensin omille kaapeille.

Sen sijaan, että heittäisit rikkoutuneet vaatteet tai esineet pois, pyri korjaamaan ne. Pienet korjaukset, kuten nappien ompelu, vetoketjun vaihtaminen tai reiän paikkaaminen, voivat pidentää tuotteen käyttöikää merkittävästi. Voit myös uudistaa vaatteitasi tekemällä niihin muutoksia, kuten lyhentämällä hameita tai lisäämällä uusia yksityiskohtia. Tutustu myös kapselivaatekaappiin ja pohdi voisiko se olla sinulle toimiva vaihtoehto. Lisää inspiraatiota esimerkiksi tässä postuksessa: Embracing Minimalism: The Power of a Capsule Wardrobe

Tietoinen ostaminen

Yksi tärkeimmistä keinoista vähentää ylikulutusta on ostaa tietoisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että mietimme tarkkaan, tarvitsemmeko todella jonkin tuotteen ennen sen ostamista. On hyvä pohtia, onko ostos todellisuudessa välttämätön vai voisimmeko pärjätä ilman sitä. Joskus voi olla hyödyllistä odottaa muutama päivä ennen ostopäätöksen tekemistä. Näin voimme varmistua siitä, että ostos on harkittu eikä impulsiivinen. Tässä ajassa myös meihin kohdistettu markkinoinnin tunnevaikutus ehtii jo hieman väljehtyä ja ajattelemme siten hankitoja enemmän rationaalisesti kuin pelkästään tunnepohjalta.

Käytetyn tavaran ostaminen ja kierrätys

Toinen hyvä keino on suosia käytettyä tavaraa. Kirpputorit, second-hand kaupat ja kierrätyskeskukset ovat erinomaisia paikkoja löytää laadukkaita tuotteita edulliseen hintaan tai jopa ilmaiseksi. Käytetyn tavaran ostaminen ei ainoastaan säästä rahaa. Se myös vähentää uusien tuotteiden kysyntää ja siten kokonaisvaltaisesti pienentää ympäristökuormitusta. Kierrättämällä ja lahjoittamalla omia tarpeettomiksi käyneitä tavaroita voimme myös vähentää jätteen määrää.

ylikulutus

Oman kulutuskäyttäytymisen tarkastelu

Oman kulutuskäyttäytymisen tarkastelu ja sen muuttaminen on avainasemassa ylikulutuksen vähentämisessä. Voimme aloittaa seuraamalla omaa kulutustamme ja budjetoimalla kuukausittaiset menot. Tämä auttaa meitä ymmärtämään mihin rahamme kuluvat ja mistä voisimme mahdollisesti säästää. Jotkin pankit tarjoavat loistavia työkaluja menojen ja tulojen seurantaan esimerkiksi mobiililaitteissa.

Tutustu minimalismiin. Pyrkimys minimalistisempaan elämäntapaan voi auttaa vähentämään ylikulutusta. Keskity ostamaan vain tarpeellisia ja kestäviä tuotteita, ja pyri vähentämään turhaa tavaran hamstraamista. Minimalismi voi tuoda mukanaan myös mielenrauhaa ja selkeyttä, kun kodissa on vähemmän ylimääräistä tavaraa. Tämä elämäntapa ja estetiikka ei välttämättä sovi kaikille, mutta ideologiaan tutustuminen voi antaa uusia ideoita omaan ostamisen hallintaan.

Oma suhde kuluttamiseen


Oma suhde kuluttamiseen on syytä ottaa säännöllisesti uudelleentarkasteluun. Kulutuskäyttäytymisemme taustalla on usein syvemmälle juurtuneita ajatusmalleja ja arvoja, jotka vaikuttavat siihen miksi ostamme niin paljon. On tärkeää pohtia miten oma identiteettimme ja kulutustapamme liittyvät toisiinsa. Monesti ostamme tavaroita ja vaatteita, koska haluamme ilmaista itseämme tai tuntea kuuluvamme johonkin ryhmään. On kuitenkin täysin mahdollista löytää muita tapoja ilmaista itseämme ja kokea yhteenkuuluvuutta ilman, että kulutamme ylen määrin.

ylikulutus

Mainonta ja sosiaalinen media vaikuttavat suuresti kulutuskäyttäytymiseemme ja tunteisiimme. On hyvä olla tietoinen siitä miten mediat vaikuttavat meihin ja oppia kyseenalaistamaan niiden luomat tarpeet. Seuraavan kerran kun näet somessa jonkin kiehtovan mainoksen ja sinulle suntyy halu ostaa kyseinen tuote, pysähdy hetkeksi pohtimaan asiaa. Mikä sai sinut tuntemaan niin? Onko tunne oikeasti aito vai markkinoinnin manipulaatiota? Voimme myös pyrkiä vähentämään altistumistamme mainonnalle esimerkiksi rajoittamalla sosiaalisen median käyttöä kokonaisuudessaan, tai käyttämällä mainosten estotyökaluja.

Lopuksi, voimme pyrkiä löytämään iloa ja merkitystä muista asioista kuin materiasta. Tämän tuli oikeastaan olla se kaikista olennaisin keino. Aika ystävien ja perheen kanssa, ulkoilu, harrastukset ja itseilmaisu voivat tuoda elämäämme syvempää tyytyväisyyttä kuin tavaroiden ostaminen koskaan voi meille tarjota. Luovat harrastukset ovat loistava itseilmaisun keino, eivätkä aina vaadi suurta määrää (uutta) materiaa.

Yhteenveto


Ylikulutus on ilmiö, joka vaikuttaa meihin kaikkiin. Sillä on monia negatiivisia seurauksia sekä ympäristölle että henkilökohtaiselle hyvinvoinnillemme. On tärkeää tiedostaa omat kulutustottumuksemme ja pyrkiä tekemään kestävämpiä valintoja. Tietoinen ostaminen, käytetyn tavaran suosiminen ja oman kulutuskäyttäytymisen tarkastelu ovat hyviä keinoja vähentää ylikulutusta. Lisäksi on tärkeää pohtia omaa suhtautumistamme kuluttamiseen ja löytää iloa ja merkitystä muista asioista kuin materiasta. Yhdessä voimme tehdä muutoksen ja edistää kestävää tulevaisuutta!

Jos sinulla on kysymyksiä tai haluat jakaa omia kokemuksiasi ylikulutuksen vähentämisestä, jätä kommentti alle! Jatketaan keskustelua ja tuetaan toisiamme matkalla kohti kestävämpää elämäntapaa.

Lue Lisää & Lähteet


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap